Κινητικότητα στα NPEs
Mεγάλη ως πολύ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων καθώς πολλά πακέτα πουλιoύνται.
Βέβαια μιας και μιλάμε γι' αυτήν την αγορά ανακοινώθηκε και πρόστιμο 60.000 σε μεγάλη εταιρεία διαχείρισης γιατί ενόχλησε δανειολήπτη που είχε ρυθμίσει. Βέβαια ακούω ότι υπάρχουν και κινήσεις εναντίον δανειοληπτών που δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα (κομψά το λέω).
Συμβαίνουν αυτά και με τον κώδικα δεοντολογίας θα πάψουν να συμβαίνουν ελπίζουμε...
Βαραίνει πολύ ο μαύρος χρυσός και ο φόβος του πληθωρισμού....
Το πετρέλαιο βαραίνει προς τα 100 δολάρια. Για τους αξιωματούχους Ευρώπης και Αμερικής που επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυτό είναι ένα δυσοίωνο σημάδι. Το αργό Brent έχει εκτιναχθεί περίπου 30 τοις εκατό από τον Ιούλιο και το West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, ξεπέρασε για λίγο τα 95 δολάρια το βαρέλι μέσα σε μια νύχτα, το υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερο από ένα χρόνο.
Τα προβλήματα για τις ελβετικές τράπεζες παραμένουν προβλήματα
Οι Αμερικανοί ερευνητές φέρεται να διευρύνουν μια έρευνα για παραβιάσεις των ρωσικών κυρώσεων από ελβετική τράπεζα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η UBS και η Credit Suisse χειρίστηκαν τους λογαριασμούς των πελατών που υπόκεινται σε κυρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Στο επίκεντρο λέγεται ότι είναι η Credit Suisse, την οποία εξαγόρασε όπως όλοι θυμόμαστε η UBS αυτό το καλοκαίρι.
Το άσπρο μαύρο
Κατά τα λοιπά διαβάζοντας τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων δεν μπορώ να μην συνεχίσω να θαυμάζω αυτούς που κάνουν το άσπρο μαύρο. Ο κάθε ένας ανακοινώνει ότι θέλει, ποντάροντας και σωστά, ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν τις οικονομικές καταστάσεις. Όμως ως γνωστόν στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν και πολλοί ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές ειδικά του εξωτερικού δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας όπως νομίζουν ορισμένοι.
Εποπτεία... επιφανείας
Μένω στα θέματα της αγοράς και αναρωτιέμαι πως ακριβώς ασκείται η εποπτεία των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων. Εξαντλείται στις διαφημίσεις που αναφέρουν ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές ή ας πούμε εξετάζει τα περίφημα σινικά τείχη όπου οι διαχειριστές είναι φορτωμένοι με μετοχές των ευρυτέρων ομίλων στους οποίους ανήκουν.
Γράψε λάθος
Εκεί στη Τζιρακιάν δεν παύουν να εκπλήσσουν. Έκαναν λέει αύξηση κεφαλαίου για να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες και μετά ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο. Αυτό έγινε το 2022 και θυμήθηκαν ενάμιση χρόνο μετά να κάνουν αλλαγή χρήσης κεφαλαίων γιατί τα χρησιμοποίησαν ως κεφάλαιο κίνησης. Το κλου της υπόθεσης είναι ότι η επένδυση στα φωτοβολταϊκά απλά γράφτηκε στην αύξηση και ποια αρμόδια αρχή νοιάστηκε να ρωτήσει πως τεκμηριώνεται η επένδυση. Κοινώς ο κάθε ένας στις επενδύσεις γράφει ότι θέλει και μετά λέει … γράψε λάθος.
Intrakat: Θετικά αντιμετώπισε η αγορά τη στρατηγική Εξάρχου
Η στήλη επειδή έχει τις… περιέργειές της σκέφτηκε να μην αναφερθεί χτες στη μετοχή της Intrakat, που πλέον έχει ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 480 εκατ. ευρώ και «βλέπει» το μισό διS. ευρώ, αλλά να περιμένει τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, για να «χωνέψει» η αγορά όσα είπε ο Αλ. Εξάρχου στους αναλυτές αλλά και τα μεγέθη 6μήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη. Και αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι σε μια όχι και καλή ημέρα, με πτώση βασικών δεικτών και απώλεια του ορίου των 1.200 μονάδων (για τον Γ.Δ.), η μετοχή της κατασκευαστικής «κράτησε». Μπορεί να μην κράτησε τα κέρδη, αλλά δεν έχασε έδαφος μένοντας στα 3 ευρώ. Μια φορά πάντως, φαίνεται ότι η μεγάλη αύξηση που κύκλου εργασιών (149 εκατ. ευρώ), καθώς έφτασε το 45% σε σχέση με την περυσινή περίοδο (103 εκατ. ευρώ) και το 71% συγκριτικά με το 2021 (87 εκατ. ευρώ), τα καθαρά κέρδη των 17,7 εκατ. ευρώ (από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ), τα EBITDA των 9 εκατ. ευρώ (από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο), μάλλον έτυχαν θετικής αποδοχής από την αγορά.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η εταιρεία επιτυγχάνει λειτουργική και καθαρή κερδοφορία, επίδοση που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας διοίκησης της εταιρείας, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Αναφορικά με νέες αγορές στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών αναφέρθηκε ότι κύριος στόχος είναι η αγορά της Ρουμανίας, η οποία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Για τη στρατηγική, λοιπόν, η διοίκηση έδειξε τις προθέσεις της. Ποια θα είναι η συνέχεια στο ταμπλό του ΧΑ, θα φανεί μόνο επί της... οθόνης.
Lamda: Έχει δώσει το 51% του τιμήματος στο ΤΑΙΠΕΔ
Η διοίκηση της Lamda χτες, στο πλαίσιο ενημέρωσης αναλυτών, αναφέρθηκε και στην καταβολή από την εταιρεία στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μέσα στο καλοκαίρι, της δεύτερης δόσης των 166,65 εκατ. ευρώ του τιμήματος για το έργο. Με την εν λόγω καταβολή έχει καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι σήμερα ποσό περίπου 467 εκατ. ευρώ, ήτοι 51% του συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις συμβάσεις, ενώ σύμφωνα με την παρουσίαση στους αναλυτές δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεγάλες πληρωμές για τη γη από την εταιρεία μέχρι το 2028 (220 εκατ. ευρώ).
Ελληνικό: Τα... «κοντράτα», οι πληρωμές και οι εργασίες
Όπως προκύπτει από σχετικό IR report της Lamda, και αναφορικά με τον οικιστικό πύργο Riviera Tower (κατασκευάζεται από Bouygues – Intrakat), το 1ο ορόσημο πληρωμής κατασκευής επιτεύχθηκε τον Μάιο του 2023 (1 μήνα νωρίτερα, 2η δόση των 90 εκατ. ευρώ), ενώ το πράγμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του 2ου ορόσημου πληρωμής κατασκευής (τέλος 2023, 3η δόση: έσοδα €90 εκατ.). Για τα The Cove Residences (Condos) γίνεται αναφορά για κινητοποίηση εργολάβων (2 οικόπεδα τον Ιούνιο & 2 οικόπεδα τον Σεπτέμβριο του 2023) όπου ξεκίνησαν ανασκαφές και θεμέλια. Για το Riviera Galleria αναφέρεται πώς αναμένεται ο διορισμός αναδόχου κύριας σύμβασης αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2023, για το Vouliagmenis Mall (η άδεια κύριας δόμησης υποβλήθηκε για έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2023 με αναμενόμενη έγκριση τον Νοέμβριο του 2023) αναφέρεται πάλι ότι η ΑΚΤΩΡ ανέλαβε τον Αύγουστο ως ανάδοχος για εργασίες εκσκαφής κ.α., ενώ για το Μητροπολιτικό Πάρκο η ΑΚΤΩΡ είναι ο προτιμώμενος πλειοδότης για τις κύριες εργολαβικές εργασίες (expected appointment in November 2023).
Ενδιαφέρον το real estate deal Prodea – Mytilineos
Έχει το ενδιαφέρον της η συμφωνία της εξ' ολοκλήρου μίσθωση του Karela Business Park, του μεγαλύτερου ακινήτου-συγκροτήματος γραφείων του χαρτοφυλακίου της Prodea Investments, στη MYTILINEOS για μίνιμουμ 12 (έως 15) έτη. Προφανώς, ο μισθωτής αναζητούσε χώρους για να «φιλοξενήσουν» κάποιες υπηρεσίες του (όχι κεντρικά) ή μάλλον δραστηριότητες του καθώς ολοένα και μεγαλώνει ως όμιλος, ενώ η ΑΕΕΑΠ βρήκε ένοικο μόλις τρεις μήνες μετά την εκκένωση του ακινήτου από την προηγούμενη μισθώτρια (Cosmote). Το Karela Business Park, ένα σύμπλεγμα 6 κτηρίων γραφείων, συνολικής ανωδομής 29,000 τ.μ. και 1.100 θέσεων στάθμευσης, είναι το πρώτο πράσινο κτήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά LEED GOLD. Κατά πόσο το deal αυτό θα αποτελέσει μια απλή κίνηση στο real estate ή θα έχει και συνέχεια ως κάποιου είδους συνεργασία στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, θα φανεί. Σημειώστε ότι σε λίγα χρόνια, όπως έχουμε πει, θα λειτουργήσει και νέος σταθμός μετρό/προαστιακού ακριβώς μπροστά στο ακίνητο.
Υπερταμείο: Αναδεικνύει τον ρόλο του ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας
Όπως, ίσως, διαβάσατε χτες, το Υπερταμείο εξαγόρασε επιπλέον ποσοστό στις «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», ήτοι ποσοστό 24,81% των μετοχών που κατείχε η γνωστή μας «Κάλας Α.Ε.», έναντι 3 εκατ. ευρώ. Το Υπερταμείο πλέον κατέχει το 80% των μετοχών και καθίσταται στρατηγικός επενδυτής σε μια εταιρεία η οποία είναι θυγατρική του από το 2018, ενώ το υπόλοιπο 20% παραμένει σε Δήμους. Η μία ανάγνωση είναι η… προφανής, με τα στενά οικονομικά – επιχειρηματικά όρια. Το Υπερταμείο λογικά θα έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την αξία της θυγατρικής εταιρείας του που πέτυχε σημείωσε σημαντική αύξηση εσόδων, ενώ το 2022 σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας ύψους 9,06 εκατ. και 1,18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, φαίνεται ότι το Υπερταμείο, υπό τον Γρ. Δ. Δημητριάδη, σταδιακά αναδεικνύει και έναν άλλον ρόλο του, επενδύοντας σε ένα δικό του περιουσιακό στοιχείο, αυτού ως το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας. Υποθέτουμε ότι σε επόμενο στάδιο θα επιχειρήσει την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στην Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.