Εξωδικαστικός και κρίσιμα θέματα
Θέλω να θέσω εδώ κάποια κρίσιμα θέματα εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αν για παράδειγμα οι πιστωτές ζητούν διορθώσεις οι οποίες οφείλονται στην αλλαγή του δικού τους status πχ. τιτλοποίηση δανείων ή αλλαγή διαχείρισης ή ή, ή, και αυτό κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα τι γίνεται με τους τόκους που καλείται να πληρώσει ο δανειολήπτης; Κεφαλαιοποιούνται κάποιοι από αυτούς; Δεν θα πρέπει στο τέλος της ημέρας το θεσμικό πλαίσιο να προβλέπει και ένα τέλος χρόνου για τις διορθώσεις;
Κριτήρια ευαλωτότητας
Επιπλέον μήπως πρέπει κάποιος να ξαναδεί με κάποιον τρόπο τα κριτήρια της ευαλωτότητας με δεδομένες τις δραματικές αλλαγές που έχει ο πληθωρισμός επιβάλει στην αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων ιδιαίτερα των ευαλώτων οι οποίοι ξοδεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους εκεί όπου ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί δηλαδή στα τρόφιμα;
Αξία περιουσιών
Kαι μήπως θα πρέπει να αλλαξουν τα κριτήρια της ευαλωτότητας για εκείνους των οποίων οι περιουσίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες; Είναι γνωστό πως τα καμμένα κτίρια εξακολουθούν σε αξία να υπολογίζονται το ίδιο με την περίοδο που δεν είχαν καεί;
Σήμερα το κουδούνι χτυπάει Optima
Σήμερα λοιπόν η Optima στο Χρηματιστήριο Αξιών... Καλή επιτυχία.
Εθνική is the next
Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται για την επόμενη ιδιωτικοποίηση που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Εθνική Τράπεζα.
Πιο ψηφιακά καταστήματα
Πιο ψηφιακά τα νέα καταστήματα της Πειραιώς...
Πιο ψηφιακά και πιο σύγχρονα και οι επενδύσεις μεγάλες.
Έτσι σταδιακά το παραδοσιακό κατάστημα αλλάζει όψη σε όλες τις τράπεζες. Η εξυπηρέτηση γίνεται πιο προσωπική και σίγουρα πιο γρήγορη.
Μόνο με θαύμα
Με τους όρους που πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές θα πρέπει να περιμένουμε κανένα δύο χρόνια εκτός και αν γίνει κανένα θαύμα. Θαύματα όμως ως γνωστόν δεν γίνονται κάθε ημέρα. Και δυστυχώς μέχρι να γίνουν τα θαύματα η εισροή κεφαλαίων από επενδυτές σε ανεπτυγμένες αγορές θα αποτελέσει μια όχι τόσο εύκολη υπόθεση.
Η «αθόρυβη» συνδρομή της Mytilineos
Το σημαντικό με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τις δράσεις της είναι να απαντούν σε πραγματικά προβλήματα. Όπως αυτά που έχουν προκύψει σε συνέχεια των δυο κυμάτων κακοκαιρίας. Αρμόδιοι φορείς και υπουργεία να κάνουν καταγραφή και στη συνέχεια οι μεγάλες επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται. Ξεχωρίζει το παράδειγμα της MYTILINEOS που αθόρυβα προχωρά σε συνδρομή όπου χρειάζεται, παρεμβαίνοντας καίρια και αποτελεσματικά. Μαθαίνουμε ότι για την περίπτωση της Θεσσαλίας έχει ήδη συνεργάζεται με τους αρμόδιους καταγραφή των αναγκών, ενώ έχει δεσμεύσει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ ώστε να συμβάλει στην αποκατάσταση.
Η ΕΚΤΕΡ, τα μεγέθη και το ταμπλό
Δεν πέρασε απαρατήρητο, και πώς θα μπορούσε άραγε, το σχεδόν +26% της μετοχής της ΕΚΤΕΡ που πλέον κινείται πέριξ των 2,7-2,8 ευρώ, αν και έχει ήδη δώσει υψηλό κάπου στα 3,1 ευρώ τον Αύγουστο. Η μετοχή, όταν το insider.gr αποκάλυπτε τα περί ζυμώσεων για άνοδο στην «έβδομη τάξη» ήταν κάπου στα 1,75 ευρώ. Μια φορά πάντως, η εισηγμένη κατασκευαστική είχε και καλά μεγέθη. Το Α’ εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών της ΕΚΤΕΡ ανήλθε σε 35,9 εκατ. ευρώ από 6,88 εκατ. ευρώ το 2022. Τα μικτά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 6,13 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2023, έναντι κερδών ποσού 747 χιλ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022. Τα EBITDA ανήλθαν σε 6,95 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη 5,17 εκατ. έναντι 163 χιλ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022. Η διοίκηση του γκρουπ είχε προαναγγείλει την ανοδική πορεία των μεγεθών στην Γ.Σ. στα τέλη Ιουλίου. Θα επανέλθουμε προσεχώς με περισσότερα για τις κινήσεις που κάνει με στόχο την ενίσχυσή της…
Ο παρ' ολίγον «διεκδικητής» της ΑΚΤΩΡ
Μια και πιάσαμε τα κατασκευαστικά, και δεδομένου ότι η ΑΚΤΩΡ οδεύει στην «αγκαλιά» της Intrakat, εν αναμονή βέβαια της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να σας πούμε μια μικρή ιστορία. Υπήρχε κατασκευαστικός όμιλος, όχι ανώτατης τάξης, πλην όμως εισηγμένος, που σκέφτονταν την υπόθεση ΑΚΤΩΡ, δηλαδή να «χτυπήσει την πόρτα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εάν ο κατασκευαστικός της βραχίονας έβγαινε προς πώληση, όπως και έγινε. Λογικά, μια νύξη την έκανε, καθώς το πτυχίο της ΑΚΤΩΡ είχε ενδιαφέρον (όπως και πολλά άλλα σε αυτήν). Μάλλον έγινε και κουβέντα με τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν το deal. Προφανώς, βέβαια, τα μεγέθη και οι επαφές δεν έβγαιναν, η Intrakat είχε κάνει μια προσφορά που κρίθηκε παραπάνω από ικανοποιητική από τον πωλητή και η «σεμνή τελετή έληξε». Το λέμε όμως για να εξηγήσουμε ότι κάποιες εταιρείες όντως το «ψάχνουν» για να ανέβουν επίπεδο. Και εργοληπτική τάξη βεβαίως βεβαίως…
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.