Η επενδυτική βαθμίδα
Επιβεβαιώθηκαν όσοι στις αγορές ανέμεναν την περασμένη Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα από την Fitch για την Ελλάδα. Όσο και να ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένη, ωστόσο, η επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, για να εξηγούμαστε, δεν είναι κάτι αμελητέο. Αναρωτιέμαι όμως αν είναι και τόσο πολύ σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση θα επισημάνω πως είμαστε σε καλύτερη θέση από εκείνη της Ιταλίας, όμως αυτό πολιτικά δεν αποτυπώνεται. Γιατί πάντα η Ιταλία θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα σε σχέση με εμάς που ασφαλώς η Ευρώπη την έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς.
Ο νέος Ηρακλής
Και για να πάμε στα πιο… ειδησεογραφικά, ψηφίζεται ο Ηρακλής και ξεκινούν οι διαδικασίες για τα νέα πακέτα κόκκινων δανείων. Εχουμε και λέμε Sunrise 3, Frontier 2&3 (το νέο πακέτο που ανακοίνωσε η Εθνική) , Solar, ενώ αναμένεται και ένα νέο πακέτο από την Eurobank.
Τα πάρε-δώσε
Συνεχίζονται τα πάρε δώσε μετοχών στο Χρηματιστήριο από τους μετόχους και διοικούντες τη Foodlink, ενώ τρέχει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Αποτελεί άραγε το γεγονός μια «φυσιολογική» διαδικασία ώστε να μην απασχολεί τις αρμόδιες εποπτικές αρχές; Πιθανώς και ναι αλλά θα είχε ενδιαφέρον να καταλάβουμε τα όρια του buyback γιατί σε λίγο θα γίνει της μόδας το trading από μετόχους εν μέσω εκτέλεσης προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
Τι συμβαίνει με το ΓΕΜΗ;
Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει εκεί στο ΓΕΜΗ αλλά έχω την αίσθηση ότι έχει χαθεί λίγο ο λογαριασμός με τον έλεγχο των υποχρεώσεων των εταιρειών. Για παράδειγμα μου προκαλεί εντύπωση ότι πλήθος εταιρειών δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 στην ώρα της και παρ' όλα δεν έχουν μπει σε αναστολή καταχώρισης. Υπάρχει κάποιος λόγος άραγε που δεν εφαρμόζεται ή νομοθεσία; Γίνεται προς εξυπηρέτηση ημετέρων ή είναι θέμα παράλυσης της διοικητικής λειτουργίας;
Οι ΑΕΕΑΠ, τα discounts και οι επόμενες κινήσεις
Άλλη μια ΑΕΕΑΠ, λοιπόν, ετοιμάζεται να εισέλθει στο Χρηματιστήριο, η Orilina Properties, και αυτή με το σχετικό διψήφιο discount σε σχέση με την εσωτερικής της αξίας, κάπου στο 15% - 17%, αναλόγως της τελικής τιμής διάθεσης (0,91 με 0,95 ευρώ). Βέβαια, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, ο κλάδος διακρίνεται για τα discounts ανάμεσα σε ταμπλό και NAV, ακόμα και πέριξ του 30% σε άλλες περιπτώσεις. Για την εν λόγω ΑΕΕΑΠ τα λέγαμε και προ ημερών σε σχετικό θέμα, ενώ να πούμε ότι πλέον εκτός Χρηματιστηρίου παραμένει η «πράσινη» (λόγω επενδυτικού προφίλ) Noval, του ομίλου Viohalco, που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου μετά την Prodea. Αλλά και αυτή λογικά θα «περάσει το κατώφλι» το 2024. Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εισαγωγών, αν και αναμένεται και η IPO της Lamda Malls του χρόνου, που όμως είναι μεν στο real estate αλλά και μια διαφορετική περίπτωση. Πάντως, εσχάτως οι εταιρείες real estate «σηκώνουν» κεφάλαια μέσω της εισόδου στο ΧΑ ή άλλων διεργασιών.
Οι ζημίες στη Θεσσαλία
Υπάρχουν κατασκευαστές που εκτιμούν ότι οι ζημίες που έχουν γίνει στη Θεσσαλία λόγω «Daniel» δεν περιορίζονται στα 600 – 800 εκατ. ευρώ που ακούγεται ότι ίσως φτάσει το ύψος των παρεμβάσεων π.χ. σε οδικά δίκτυα, σιδηρόδρομο κ.α.. Αλλά ότι είναι μεγαλύτερες και ίσως φτάνουν ή ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, αν και ενδεχομένως σε αυτό να υπολογίζουν και άλλες απαραίτητες παρεμβάσεις σε άλλους είδους δίκτυα. Αν πάντως μιλάμε για τέτοια νούμερα, είναι ένα θέμα πόσο εύκολα και έγκαιρα βρεθούν οι πόροι (θα κοπούν από αλλού) και γίνουν οι αποκαταστάσεις, ενώ στην αγορά περιμένουν να δούνε και ποιοι όμιλοι θα πάρουν τις δουλειές.
«Μαζεύουν» χρήμα σε Ελλάκτωρ – REDS
Ολοκληρώθηκε προ ημερών και το deal ανάμεσα σε Reds και Trade Estates για το Smart Park με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται σε 95,8 εκατ. ευρώ. Ετσι, στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μητρική της Reds (real estate εταιρεία), μετά και τα μετρητά για την ΑΚΤΩΡ που πουλήθηκε στην Intrakat (κάπου 110 εκατ.) , λαμβάνουν ένα επιπλέον μεγάλο ποσό για το εμπορικό κέντρο. Σε λίγο, στην αγορά θα φτάσουν να λένε ότι «κάθεται πάνω σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» και κάπως πρέπει να τα διαχειριστεί, έστω και εν μέρει ως μετοχικό bonus. Το θέμα βέβαια είναι πώς θα κινηθεί προσεχώς ο όμιλος και η ολλανδική Reggeborgh, ήτοι ο βασικός μέτοχος. Θα επανέλθει με νέες πωλήσεις (το υπόλοιπο 25% ΑΠΕ ή και τομέας περιβάλλοντος); Θα έχουμε διεργασίες στο real estate το οποίο φέρεται να «καλοβλέπει» ο βασικός μέτοχος; Για να δούμε.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.