Αιγιαλός και φόροι των πολυεθνικών στο Υπουργικό
Τα νομοσχέδια για την καλύτερη αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας και την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την καθιέρωση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγάλων εγχώριων ομίλων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τους «μεγάλους» έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2026. Στην Ελλάδα τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% με το υπουργείο Οικονομίας να αναφέρεται σε 19 ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και σε έως 950 θυγατρικές ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο (περίπου 80 εκατ. ευρώ) με το νέο καθεστώς, παρ’ ότι ο εθνικός συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών θα παραμείνει αμετάβλητος.
Έρχεται ο «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.»
Θα θυμάστε ίσως που έγραφε το insider.gr για τις επικείμενες αλλαγές στον σιδηροδρομικό κλάδο, ήτοι τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα υπό τον ΟΣΕ. Με τα σενάρια τότε να κάνουν λόγο για ενοποίηση, υπό τη «σκέπη» του ΟΣΕ, των ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ (αλλά σε ότι αφορά στο τροχαίο υλικό, η ακίνητη περιουσία είναι άλλη υπόθεση) κ.λπ. Πλέον, θα μάθουμε λεπτομέρειες για τη νέα τάξη πραγμάτων στον σιδηρόδρομο, καθώς στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπεται και η παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα. Οπότε, αφήνουμε τα σενάρια και αναμένουμε επισήμως τα νέα κυβερνητικά σχέδια.
Στα... πέναλτι ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα
Στα πέναλτι φαίνεται να πηγαίνει ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα αποκλειστικής μετάδοσης του Champions League, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να εκκινήσει νέα επαναληπτική διαδικασία. Το σενάριο πριμοδοτείται και από το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, και παρότι έχει περάσει ένας περίπου μήνας από την κατάθεση των προσφορών για τα δικαιώματα των αγώνων του Champions League, Europa League και Conference League για την επόμενη τριετία (2024-2027), σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Η αργοπορία μάλιστα ανακινεί φήμες ότι οι προσφορές δεν έχουν ικανοποιήσει την ΤΕΑΜ. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, ο χρονικός ορίζοντας για την αποδοχή ή απόρριψη των υφιστάμενων προσφορών - σημειωτέον ότι έχουν καταθέσει προσφορές η Cosmote αλλά και το Mega και ο Ant1 - έχει μετατεθεί για τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Ξεκίνησε ο χορός των MREL
Άρχισαν τα όργανα σε ότι αφορά τα MREL. Τώρα ξεκινούν οι διαδικασίες κυρίως για τα Tier2 με την Τράπεζα Πειραιώς να προηγείται για δύο λόγους: Η τράπεζα έχει μπροστά της μια πολύ μεγάλη έκδοση και δεν θέλει εκκρεμότητες ενώ οι εκκρεμότητες σε οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί πάντα να στοιχίσει σε ότι αφορά τις αποφάσεις του επόπτη για το μέρισμα.
Διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική
Αλλαγές διοικητικές και μεγάλες σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική. Η διεύθυνση πωλήσεων δεν έχει ακόμη διευθυντή μετά την παραίτηση του Αντώνη Χρηστίδη για λόγους προσωπικούς. Θα βολιδοσκοπηθούν διάφοροι υποψήφιοι και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.
Η εκκεντρικότητα του Έλον Μασκ
«Εάν τα ναρκωτικά βοηθούσαν στο να βελτιωθεί η καθαρή παραγωγικότητά μου, σίγουρα θα έπαιρνα». Τάδε έφη Ελον Μασκ. Ίσως ο πιο εκκεντρικός επιχειρηματίας της γενιάς του. Πολλοί μπορούν να τον ανταγωνιστούν σε πολλά αλλά σε αυτό... όχι.
Οι αναλυτές, το πετρέλαιο και οι ελληνικές μετοχές
Τελικά η συμπεριφορά των τιμών του πετρελαίου έρχεται να αποδείξει για μια ακόμα φορά το ρητό πως αν οι αναλυτές ήξεραν τι θα γίνει απλά δεν θα ήταν αναλυτές. Θα ήταν πλούσιοι. Γενικότερα πάντως και όχι μόνο στο ζήτημα του πετρελαίου οι αναλυτές έχει αποδεχτεί ότι σπανίως κάνουν σοβαρή δουλειά. Και εδώ ερχόμαστε στις ελληνικές μετοχές και τους ξένους αναλυτές όπου πολλοί εκδίδουν αναλύσεις χωρίς καν να έχουν δει ποτέ τους το Διευθύνοντα Σύμβουλο και να έχουν άμεση εικόνα της παραγωγικής δραστηριότητας. Το μόνο που κάνουν είναι να ρωτάνε τους εδώ συνεργάτες τους και ότι τους πουν γράφουν. Παίζει ρόλο φυσικά και τι συμφέροντα θέλουν να εξυπηρετήσουν. Και έτσι πορευόμαστε όσο και αν φτάνουμε πολλές φορές να τους ανάγουμε σε ινστρούχτορες με τις τιμές στόχους (άλλο πάλι και τούτο) που βάζουν.
Η ατάραχη ΕΕΤΤ
Δεν ξέρω πως ακριβώς λειτουργούν εκεί στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αλλά έχω την αίσθηση ότι πολλά πράγματα χρήσουν βελτίωσης. Κανένας έλεγχος στην τήρηση των χρόνων παράδοσης από τις εταιρίες Courier με αποτέλεσμα οι συνθήκες στην αγορά να δημιουργούν περιβάλλον ασυδοσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Κατά τα λοιπά η Επιτροπή είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα όταν ο Λιανός ως επικεφαλής της Επ. Ανταγωνισμού διεκδικούσε την σχετική εποπτεία του κλάδου.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Παρών» σε όλες τις mega συμβάσεις
Είναι γνωστό στην αγορά, αναμενόμενο λόγω της ισχύος του, αλλά έχει το ενδιαφέρον του. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχετίζεται με όλες τις μεγάλες «ανοιχτές», όσο και «καυτές» οδικές συμβάσεις παραχώρησης. Από τη μία πλευρά είναι ο προτιμητέος επενδυτής για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού (εκκρεμεί το ΣτΕ). Από την άλλη πλευρά, αναμένεται φέτος το κλείσιμο της υπόθεσης με την Εγνατία Οδό όπου βέβαια και εκεί εκκρεμούν θέματα (π.χ. με τα διόδια). Ως «κερασάκι στην τούρτα», είναι ισχυρός διεκδικητής της μεγάλης παραχώρησης του ΒΟΑΚ, όπου κι εδώ εκκρεμεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Ήδη, οι δύο πρώτες είναι συμβάσεις 3,3 δισ. (Αττική Οδός) συν 1,35 δισ. ευρώ (Εγνατία), ενώ της Κρήτης υπολογίζεται σε 1,7 δις ευρώ. Δεν ξέρουμε ποιος θα την πάρει, αλλά μιλάμε για μεγάλα νούμερα. Και αφήνουμε στην άκρη κάτι Ε 65, κάτι αεροδρόμια στο Καστέλι, το IRC με καζίνο στο Ελληνικό κ.α.
Το νέο project της Dimand στη Θεσσαλονίκη
Έχει γίνει ορατό ότι ο όμιλος Dimand εστιάζει (και) στη Θεσσαλονίκη, σε κατασκευή ή αναπλάσεις κτηρίων (π.χ. για γραφεία) και περιοχών, ενώ γενικότερα κοιτάζει και άλλους τομείς του real estate (π.χ. logistics). Μία από τις τελευταίες (χρονικά, γιατί ποιος ξέρει τι άλλο έρχεται) κινήσεις είναι αυτή για την υπογραφή της συμφωνίας αγοράς των νέων εγκαταστάσεων της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, μάλιστα, προγραμματίζεται και σχετική εκδήλωση αύριο. Η συμφωνία, όπως ακούγεται την αγορά, αφορά στην ανακατασκευή κτιρίου γραφείων για λογαριασμό της Παρευξείνιας Τράπεζα, στην περιοχή που είναι το επιχειρηματικό κέντρο «Ηub 26» (στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης) όπου η Dimand δημιουργεί (από κοινού με την Prodea) συγκρότημα γραφείων, απέναντι από τις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Γενικότερα εκεί πέρα έχει στοχεύσει η ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Δ. Ανδριόπουλου.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.