Η πρωτοπορία της ΔΕΗ
Έχω την αίσθηση ότι στον ΟΤΕ δεν πρέπει να αισθάνθηκαν και πολύ καλά με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ σε σχέση με τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες. Και αυτό διότι μέχρι το 2025 θα μπορεί να διαθέσει χονδρική έως 10 Gbps Τι σημαίνει αυτό; Ο ΟΤΕ αποκτά ανταγωνιστή στη χονδρική και μάλιστα ισχυρό.
Οι ανακοινώσεις που δεν αργούν
Ο όμιλος ΓΕΚ επανέλαβε την περασμένη Παρασκευή: «Υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συζητάμε και όταν υπάρξει εξέλιξη θα το ανακοινώσουμε». Έχω την αίσθηση ότι οι ανακοινώσεις αυτές, αυτή τη φορά, δεν αργούν και θα εμπεριέχουν στοιχεία έκπληξης που θα απογειώσουν συνολικά τον όμιλο.
Η... έκπληξη
Έκπληξη όμως, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου, θα έχουμε λίαν συντόμως και από τον όμιλο Intracom. Και οι κινήσεις που προετοιμάζονται δεν θα έχουν σχέση με τα πεδία δραστηριότητας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Και τα χαμηλά μετά τη διορθωτική κίνηση που είδαμε τις προηγούμενες συνεδριάσεις δύσκολα θα ξαναπιαστούν.
Ενδιαφέρονται;
Χωρίς αμφιβολία η AS Company αποτελεί μια από τις πιο υγιείς εταιρείες του Χρηματιστηρίου. Ωστόσο η συμπεριφορά της στο ταμπλό δείχνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ δεν φαίνεται να βοηθά και η αγορά ιδίων μετοχών. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν πραγματικά ενδιαφέρονται οι μέτοχοι της εταιρείας για τις χρηματιστηριακές της επιδόσεις. Γιατί με τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, αλλά και το συνολικό αριθμό μετοχών της εταιρείας δύσκολα θα πλησιάζει θεσμικός επενδυτής, έχοντας μόνιμα τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί.
Ασφαλής προορισμός
«Λιμάνι ασφαλείας» και για τα κρουαζιερόπλοια δείχνει η χώρα μας, ενώ η κρουαζιέρα προσδοκά νέα ιστορικά ρεκόρ το 2024. Η γεωπολιτική ανασφάλεια στα πέριξ και η έκρυθμη κατά στάση στην Ερυθρά Θάλασσα βάζει την Ελλάδα ως έναν από τους «αναγκαίους» αλλά και εξαιρετικά θελκτικούς προορισμούς σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα εδραιώνοντας προσδοκίες για μια μεσοσταθμική αύξηση περίπου 10% σε επίπεδο αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και 15% σε επίπεδο αριθμού επιβατών.
H – μη – κίνηση της Moody's
Η Moody's δεν (μας) αναβάθμισε. Για την ακρίβεια, δεν προέβη σε κάποια ενέργεια αξιολόγησης, την προηγούμενη Παρασκευή, με το αξιόχρεο της χώρας να παραμένει αμετάβλητο στη βαθμίδα «Ba1» με σταθερό outlook, δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Ο οίκος επικαλείται μια σειρά από λόγους για την απόφασή του αυτήν εκτιμώντας παράλληλα άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος. Επικαλείται ουσιαστικά τους ίδιους λόγους με τους άλλους οίκους (που όμως αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία), δηλαδή τον υψηλό λόγο του χρέους ως προς ΑΕΠ, την ανάγκη για περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, στο πεδίο της Δικαιοσύνης και στο εξωτερικό «άνοιγμα» της χώρας. Για να δούμε, πάμε για φθινόπωρο ή μπορεί να υπάρξει κάποια ενδιάμεση «έκπληξη»;
Κομβική για την ΕΕ η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Στην κορυφή της ατζέντας της ενεργειακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με την Ελλάδα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το έργο αναφέρεται ονομαστικά στην Κοινή Διακήρυξη για Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψαν Ε.Ε. και Αίγυπτος την Κυριακή, 18 Μαρτίου. Στη διασύνδεση GREGY (όπως είναι γνωστό το πρότζεκτ) έκανε ειδική μνεία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της «Γηραιάς Ηπείρου».
Υπενθυμίζεται ότι το GREGY αφορά την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 950 περίπου χλμ. και χωρητικότητας 3.000 MW, που θα συνδέει την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σκοπός είναι να αποτελέσει «ηλεκτρική λεωφόρο» για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, διαμέσου της χώρας μας. Το έργο προωθεί η εταιρεία ELICA (μέλος του Ομίλου Κοπελούζου), ενώ σε αυτό προτίθεται να συμμετάσχει επενδυτικά και ο ΑΔΜΗΕ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.