BACKSTORY

Αισιοδοξία για τα τραπεζικά μερίσματα – Κληρώνει για τον κανονισμό το ΧΑ - Το track record της Ideal

25-04-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία για τα τραπεζικά μερίσματα – Κληρώνει για τον κανονισμό το ΧΑ - Το track record της Ideal

Ξανά στην Κύπρο

Μετά την επιτυχημένη επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της UniCredit στο Μιλάνο πριν από λίγες ημέρες, μαθαίνω ότι η ηγετική ομάδα της Alpha Bank βρέθηκε Δευτέρα και Τρίτη στην Κύπρο, όπου τα Διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου και της Alpha Bank Cyprus συνεδρίασαν από κοινού. Πρόκειται για τη δεύτερη, μέσα σε δύο μήνες, κάθοδο στο νησί της Διοίκησης του Ομίλου, υπό τον πρόεδρο, Βασίλη Ράπανο και τον CEO, Βασίλη Ψάλτη.

Κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να μεγεθύνει τη θέση της στην Κύπρο, αυξάνοντας τις εργασίες της, μέσω και της αξιοποίησης της στρατηγικής συμφωνίας με την UniCredit στους τομείς της επιχειρηματικής τραπεζικής και της διανομής τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Συνομιλητές μου από την Alpha Bank μου λένε ότι στόχος είναι η Κύπρος να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Alpha Bank μετά τη συμφωνία με τη UniCredit. Σε αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά η Διοίκηση της Alpha Bank Cyprus υπό τον νέο CEO, Μίλτο Μιχαηλά, που έχει την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.

Στόχος affluent πελάτες

Tο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να στηρίξει την ανάπτυξη, κυρίως στην επιχειρηματική τραπεζική, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης στη λιανική τραπεζική παραμένουν υποτονικοί». Aυτά είπε ο CFO της Alpha Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου στο περιοδικό The Banker των FT. Eίπε επίσης ότι επιθυμία μας αποτελεί η καλύτερη τοποθέτηση προς τους mass affluent πελάτες» μιας και υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης εκεί. Επομένως υπάρχει αρκετό χρήμα τη διαχείριση του οποίου οι τράπεζες δεν την έχουν ακόμη προσεγγίσει.

Αισιοδοξία

Την αισιοδοξία τους εκφράζουν οι τράπεζες πως θα τους δοθεί τελικώς η άδεια από τον SSM να διανείμουν τα μερίσματα που είχαν αρχικώς προγραμματίσει. Κανονικά θα έπρεπε... έχουμε να προσθέσουμε εμείς.

Οι προμήθειες

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξακολουθεί να έχει στόχευση χαμηλότερες προμήθειες πέραν των POS. Για να δούμε πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός...

Νέο deal

Δεν θα μας αφήσουν να ησυχάσουμε. Κι άλλο deal ακούω ότι έρχεται στην πληροφορική και μάλιστα με ξένο αγοραστή. Εδώ που τα λέμε τα μεγάλα έργα δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνουν από τους περισσότερους της πληροφορικής χωρίς βοήθειες. Οπότε θα αναμένουμε το σήριαλ να έχει και συνέχεια αφού «καβάτζωσαν» έργα και κάποιοι έχουν κάνει και στρατηγικές συνεργασίες.

Οι μετεγγραφές της Vigor Finance

Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσει τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο νέα ΑΕΠΕΥ Vigor Finance στην οποία συμμετέχει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκος Κονταρούδης ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Η εταιρεία έχει κάνει δυνατές προσλήψεις brokers, όπως τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο που εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στην Παντελάκης Χρηματιστηριακή η οποία αποψιλώνεται από στελέχη με συνεχείς παραιτήσεις.

Κληρώνει σήμερα

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η έγκριση του νέου Κανονισμού του Χρηματιστηρίου. Οι κακές γλώσσες λένε ότι από την πλευρά της Κεφαλαιαγοράς τα στελέχη που χειρίστηκαν την υπόθεση έχουν τραβήξει πολλές φορές τα μαλλιά τους καθώς υπήρχε σωρεία διατάξεων που αντιβαίνουν στη νομοθεσία αλλά και διατάξεις που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση. Για να δούμε τι θα δούμε από ένα Κανονισμό που έγινε σήριαλ πολλών μηνών και αλλιώς ξεκίνησε και αλλού φαίνεται να καταλήγει. Αν καταλήξει.

ΕΚΟ: Ισχυρό κοινωνικό πρόσημο

Σε μία εποχή που το κύμα ακρίβειας πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η ΕΚΟ προχωρά σε μία κίνηση με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, προσφέροντας σημαντική οικονομική «ανάσα» στο κόστος μετακινήσεων μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία εμπορίας της Helleniq Energy, για το διάστημα από την Τετάρτη 24 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 12 Μαΐου, για κάθε 10 ευρώ αγοράς καυσίμων θα προσφέρει στα μέλη του ΕΚΟ Smile δωροεπιταγή αξίας 1 ευρώ.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται σε μία στιγμή που οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την ανιούσα (λόγω των διεθνών τιμών αλλά και της φορολόγησης). Σίγουρα θα ζημιώσει την ΕΚΟ, αφού η προσφορά υπερκαλύπτει το περιθώριο κέρδους της εταιρείας. Πρόκειται για μία κοινωνική παροχή που δείχνει ότι στην καταπολέμηση της ακρίβειας μπορεί να παίξει ρόλο ο ιδιωτικός τομέας και οι μεγάλες εταιρείες.

«Βγήκε» ο διαγωνισμός 17 εκατ. για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Τον περίφημο διαγωνισμό που στόχο έχει να «ακτινογραφήσει», σε cluster και κλιμακωτά, τα ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα, όσο και δύσκολα, εγχειρήματα του επικεφαλής του εγχώριου Growthfund, Γρ. Δ. Δημητριάδη, «έβγαλε» και επισήμως το Υπερταμείο, επιβεβαιώνοντας όσα πρόσφατα μόλις είχε αναδείξει το insider.gr. Χτες, το Υπερταμείο δημοσιοποίησε την εν λόγω πρόσκληση, ύψους 14 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ στα 17 εκατ.). Υπερταμείο και ΕΤΑΔ σκοπεύουν να υπογράψουν Συμφωνία Πλαίσιο με έως και εννέα (9) σχήματα/εργολάβους που θα εξετάσουν έως και 36.000 ακίνητα συνολικά, αξιολογώντας την ωριμότητα εμπορευματοποίησης κάθε ακίνητης περιουσίας. Σε κάθε ανάδοχο θα εκχωρηθούν τουλάχιστον 1.000 περιουσιακά στοιχεία ανά παρτίδα προμήθειας, με βάση τη χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή. Η ιεράρχηση των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων θα καθοδηγείται από Project Manager και την ΕΤΑΔ και θα βασίζεται σε προκαθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, κυρίως με επίκεντρο παράγοντες όπως το υψηλό εμπορικό δυναμικό, τη σκοπιμότητα και την ταχεία ωρίμανση περιουσιακών στοιχείων. Οι προσφορές πρέπει να δοθούν έως τις 3 Ιουνίου. Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι έως 24 μήνες με δυνατότητα παράτασης έως επιπλέον 12 μήνες.

Το track record της Ideal

Σταχυολογώντας κάποια από αυτά που ανέφερε η διοίκηση της Ideal Holdings σε αναλυτές, στον απόχη του πρόσφατου deal της Astir, να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι της εισηγμένης επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ρευστότητα κοντά 200 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα μόχλευσης / δανεισμού, που προορίζεται, σε έναν βαθμό, για νέες εξαγορές σε υφιστάμενους ή νέους κλάδους δράσης. Εχει, βέβαια, ενδιαφέρον, ότι η πώληση του βιομηχανικού τομέα κατά 2,8 φορές σε σχέση με την αγορά του, δημιουργεί ένα… track record υπεραξιών, σε συνδυασμό με άλλες πετυχημένες κινήσεις, καθώς οι συναλλαγές που κάνει η Ideal αφήνουν κέρδη και υπεραξίες. Για αυτό και στον όμιλο θεωρούν ότι δεν χρειάζονται μερίσματα, παρά μόνο επιστροφή κεφαλαίου (π.χ. 0,19 ευρώ πέρυσι) καθώς ο μέτοχος κερδίζει από τις κινήσεις του γκρουπ. Όπως θεωρούν στην εισηγμένη και στην αγορά, υπάρχουν εταιρείες που διαπραγματεύονται επί πολλές φορές τα EBITDA τους σε σχέση με την Ideal, εντός Ελλάδας, άρα, ίσως η εισηγμένη να δικαιούνταν κάτι καλύτερο σε όρους αποτίμησης. Βέβαια, αυτά τα «κρίνουν» η αγορά και οι επενδυτές, αλλά κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι με ρευστότητα/μόχλευση 200 εκατ. και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 300 εκατ., μαζί με τις κερδοφόρες κινήσεις, ίσως κάπου να υπάρχει μια στρέβλωση. Αλλά αυτά, είναι σχετικά.

Για... κλάματα

Στα 15,1 εκατ. ευρώ έκλεισαν τα καθαρά κέρδη της Flexopack. Και θα περίμενε κανείς μια εταιρεία με τόσα κέρδη να έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Αλλά πως να έχει όταν η διασπορά και η εμπορευσιμότητα είναι για κλάματα με αποτέλεσμα να μην πλησιάζει άνθρωπος και η μετοχή να διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών 6. Κάτι τέτοια γίνονται και μετά φταίνε οι ακραίες θέσεις που διατυπώνει για εξοβελισμό από το ΧΑ ή μεταφορά στην Εναλλακτική Αγορά ο Γιάννος Κοντόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:13

Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

17:59

Βραζιλία: Τουλάχιστον 56 νεκροί και 67 αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές

17:23

Γάζα: Η Χαμάς φέρεται σύμφωνη με την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία - Στάση αναμονής απ' το Ισραήλ

17:07

Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους πιο αδύναμους αλλά και στους ενστόλους που αγωνίζονται να είμαστε όλοι ασφαλείς

16:58

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στην οδό Λαγκαδά

16:46

Ρωσία: Η νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender ένδειξη ότι η συμμαχία ετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Μόσχα

16:30

Berkshire Hathaway: Αύξηση ρεκόρ λειτουργικών κερδών, μειώνει το μερίδιο της στην Apple

15:48

Tesla εναντίον «Tesla» στα ινδικά δικαστήρια

15:25

Έξι συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας για ενδοοικογενειακή βία

15:03

Citigroup: Οι Ευρωπαϊκές Αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά το «μίνι κραχ» του 2022

14:45

Παππάς: Ο κ. Χατζηδάκης μιλά για λεφτόδεντρα ΣΥΡΙΖΑ όταν υπάρχουν 4 δισ. υπερπλεόνασμα στο κράτος

14:35

Κένυα-Τανζανία: Σε κατάσταση συναγερμού οι δύο χώρες καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Χιντάγια

14:24

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

14:00

Δυναμικό ντεμπούτο κάνει η σεζόν – Γεμάτοι οι προορισμοί το Πάσχα

13:56

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταδικάζει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

13:47

Θεσσαλονίκη: 49 συλλήψεις για ναρκωτικά τις τελευταίες τέσσερις μέρες

13:40

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

13:32

Κασσελάκης: Θα σπάσουμε και αυγά, θα χαλάσουμε τη σούπα σε όλο το σύστημα

13:21

Θεσσαλονίκη: Δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων στον δήμο Παύλου Μελά

13:18

Ιταλία: Καμία αποστολή και εμπλοκή στρατιωτών μας στην Ουκρανία

13:11

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - 49χρονη σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της

13:00

Βιετνάμ: Πάνω από 100 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν τον Απρίλιο

12:53

Ιαπωνία: Βρίσκει «λυπηρό» το ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τη χαρακτήρισε «ξενόφοβη»

12:47

Ουκρανία: Το Κίεβο επιτίθεται στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

12:36

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να κόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ

12:26

Δίπλα σε κάθε άστεγο της πρωτεύουσας τη Μεγάλη Εβδομάδα η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

12:20

Κινητικός γραμματισμός: Πώς τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές για όλη τους τη ζωή

12:15

Influencers για τα οικονομικά - Η νέα τάση με απλές συμβουλές για ένα καλό κομπόδεμα

12:03

Τσαπικούνης (ΕΛΑΣ): Προσεγγίζουμε την παραβατικότητα ανηλίκων με ευαισθησία και διακριτικότητα

11:56

Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» το Άγιο Φως