Σταθερότητα και νέο deal
H σταθερότητα των επιτοκίων και η επανεκλογή της κας Φον Ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν θα βοηθήσει σημαντικά τις κεφαλαιαγορές, λένε όσοι γνωρίζουν. Όμως, αυτά μένουν να ξεδιπλωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κλειδί ήταν, πάντως, η πρόταση για μια νέα πράσινη βιομηχανική συμφωνία.
Εγένετο 5ος τραπεζικός πυλώνας
Και επιτέλους μετά από πολύ καιρό εγένετο συμφωνία σε ό,τι αφορά τον 5ο τραπεζικό πόλο. Να πούμε, για να μην ξεχάσουμε πως... η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπήρχε περίπτωση να δώσει άλλη παράταση στη διαδικασία, και έτσι τα όποια τεχνικά λύθηκαν στο χρονικό ορίζοντα που οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν στη διάθεσή τους.
Έτσι, λοιπόν, η συμφωνία προβλέπει 675 εκατ. ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ
Το σημαντικό είναι, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας πως δύο τράπεζες αφενός σώθηκαν, αφετέρου δεν δημιουργούνται νέοι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Επιπλέον 5,3% ΑΕΠ
Πολύ σημαντική ώθηση που αποτιμάται σε επιπλέον 5,3% άνοδο του ΑΕΠ προσφέρουν τα 18 δισ. δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, λέει η Κομισιόν. Το ΥΠΕΘΟ πατάει γκάζι για να απορροφηθούν τα κονδύλια, αυτά των δανείων αλλά κυρίως, οι ισόποσες επιδοτήσεις που δεν επιβαρύνουν το χρέος.
Κάτι κινείται
To πρόστιμο της ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δείχνει πως κάτι κινείται στην Επιτροπή στον τομέα της λιανικής. Βέβαια, η διαφορά διευθετήθηκε αλλά και η κατάσταση θα μπορούσε να ειπωθεί πως ήταν περίπου αυταπόδεικτη. Ένα μέλος του ΕΛΟΜΑΣ άρχισε να λειτουργεί εκεί σε απόσταση μικρότερη από αυτήν που επιτρεπόταν μιας και στη γεωγραφική ζώνη λειτουργούσε άλλο μέλος.
Η επιστροφή στον τόπο της… καταστροφής
Δεν ξέρω αν η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά, αν θυμάμαι καλά, η Τεχνική Ολυμπιακή έφτασε στο χείλος του γκρεμού από τις περίφημες επενδύσεις στις ΗΠΑ, έχοντας σηκώσει από το Χρηματιστήριο καμία εκατοστή εκατομμύρια ευρώ που έγιναν ατμός. Τώρα, επιστρέφει στις ΗΠΑ ιδρύοντας εταιρεία, η οποία χτύπησε και πήρε ακίνητο σε πλειστηριασμό. Η νεοϊδρυθείσα θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει έδρα το Ντέλαγουερ, τον παράδεισο των υπεράκτιων δραστηριοτήτων μέσω ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε, ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.
«Ασπίδα» στις κρίσεις οι διεθνείς διασυνδέσεις
Δίδαγμα για την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνοριακών διασυνδέσεων αποτελεί η εκτίναξη το τελευταίο 10ήμερο των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο LinkedIN ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, το γεγονός ότι οι τιμές φτάνουν σε ακραία επίπεδα τις απογευματινές ώρες, με σημαντική παράλληλα απόκλιση από χώρα σε χώρα, αποτυπώνει το έλλειμμα διασυνδεσιμότητας. Όταν το κόστος αυτού του ελλείμματος μπορεί να γίνει τόσο υψηλό, γίνεται και πιο πειστική η προοπτική επέκτασης των διασυνοριακών συνδέσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ένα 24ωρο νωρίτερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, και εκείνος σε ανάρτησή του στο LinkedIN, σημείωνε πως επανειλημμένα ο Διαχειριστής έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για την ενίσχυση των «ηλεκτρικών λεωφόρων» στο εσωτερικό της Ευρώπης. «Απαιτείται μία πανευρωπαϊκή ραχοκοκαλιά διασυνδέσεων για την ενσωμάτωση της ολοένα μεγαλύτερης παραγωγής ΑΠΕ και του πολύ μεγάλου αιολικού δυναμικού των ευρωπαϊκών θαλασσών. Πρέπει να αναδείξουμε αυτή την ανάγκη και να δράσουμε γρήγορα, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και να πετύχουμε τους στόχους του 2050», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μικρή υποχώρηση στο ρεύμα
Σημάδια σχετικής ύφεσης δίνει η εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 24ωρα, με τις τιμές να «ισορροπούν» στα επίπεδα των 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, συγκριτικά με το ρεκόρ για το 2024 των 218,77 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που καταγράφηκε την Τετάρτη, 17 Ιουλίου. Σύμφωνα ωστόσο με ειδικούς, όσο οι υπόλοιπες αγορές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης κινούνται σε υψηλά επίπεδα (για παράδειγμα η Ρουμανία σήμερα έχει τιμή 193,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου άλματος μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούλιος «τρέχει» έως αυτή τη στιγμή στα 138,69 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 40% πάνω από τον Ιούνιο και 70% πάνω από τον Μάιο. Μάλιστα, καθώς πλέον απομένουν μόλις 12 ημέρες για να ολοκληρωθεί ο μήνας, θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα κλείσει «με φωτιά» στις χονδρεμπορικές τιμές. Μένει να φανεί πόσο αποτελεσματική θα είναι η επιδότηση που θα δοθεί τον Αύγουστο, στο να αναχαιτίσει τη φωτιά από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών με κυμαινόμενα τιμολόγια.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.