Αβάντα ΑΕΠ στο χρέος
Μετά το όφελος από τη χρησιμοποίηση του 1/3ου του κουμπαρά των διαθεσίμων για την βελτίωση του προφίλ του χρέους, ήρθε και η ΕΛΣΤΑΤ και έτσι η τρύπα έκλεισε. Ο λόγος για την αναδρομική αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ. Το λογιστικό βάρος από την εμφάνιση αναβαλλόμενων τόκων αντισταθμίστηκε σχεδόν. Και έχει συνέχεια...
Η ΕΚΤ τώρα άρχισε
Συνέχεια όμως έχει και η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όχι μόνο γιατί ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά και γιατί, πώς να το κάνουμε, όσο και αν επιχειρείται να επικρατήσει αισιοδοξία, πολλά κράτη της Ευρώπης παλεύουν με την ύφεση.
Η περίεργη συναλλαγή
Το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη και χωρίς το όνομα της εισηγμένης μέχρι να βεβαιωθώ απόλυτα ότι ισχύει. Μου λένε λοιπόν ότι έγινε μια περίεργη συναλλαγή μεταξύ του επιχειρηματία εκ Βορείου Ελλάδος που του άρεσε η Ζάχαρη και εισηγμένης. Η συναλλαγή αφορά πώληση ακινήτου από την εισηγμένη το οποίο είχε αγοράσει έναντι 600.000 ευρώ λίγους μήνες πριν με κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ. Λοιπόν αν οι πηγές μου δεν κάνουν λάθος η περίεργη αυτή η συναλλαγή είναι από τις πρώτες που είδε η Αρχή για το Ξέπλυμα. Ελπίζω να κάνει λάθος η πηγή μου γιατί προβλέπονται μεγάλες εμπλοκές αν δεν παρέμβουν... μεγάλες δυνάμεις.
Δεν ήταν γραφτό
Μιας και μιλήσαμε για ζάχαρη τελικά ήταν γραφτό να μην στεριώσει η υπόθεση καθώς από τη μια πλευρά είχε εμφανιστεί στην Πειραιώς ένας υποτιθέμενος μεγαλοεπενδυτής του εξωτερικού τον οποίο τελικά συνέλαβαν γιατί είχε διαπράξει δολοφονία και από την άλλη είχαμε τον Καρουζελάκια ο οποίος μάλιστα με τύμπανα θριάμβου είχε παρουσιαστεί ως λύση. Συμπέρασμα. Σοβαρός άνθρωπος δεν βρέθηκε να ασχοληθεί με τη Ζάχαρη έτσι όπως την είχαν καταντήσει. Και μπράβο μας. Μπράβο στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο.
Απολαυστικός και με πρόταση
Μιας και μιλάμε για ελληνικό δημόσιο και κράτος ο Μιχάλης Σάλλας ήταν απολαυστικός στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη όπου περιέγραψε αναλυτικά τις παθογένειες και τη χρόνια έλλειψη πολιτικών. Από την ομιλία του όμως κράτησα κάτι άλλο. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί έως το 2050 15 με 16 τρισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και από αυτά αντιστοιχούν στην Ελλάδα 456 δισ. ευρώ (τίποτα δηλαδή περί τα 18 δισ. το χρόνο) και δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι από που θα βρεθούν. Ο ίδιος κατέθεσε μια. Να εκδίδονται κάθε χρόνο ευρωπαϊκά ομόλογα 30 ετών και η αποπληρωμή τους να γίνεται με perpetual bonds που θα απευθύνονται σε ασφαλιστικές εταιρίες. Βέβαια μέχρι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι θα έχει έλθει άλλη μετάβαση για όλους μας.
Αφελής ερώτηση
Πάντως εμένα αυτές τις ημέρες αλλά και γενικότερα πολύ με έχει προβληματίσει αυτή η ιστορία με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τη διάθεση μετοχών που αφού ολοκληρώνονται, μετά οι μετοχές πέφτουν. Και αναρωτιέμαι αφελώς πως γίνεται οι ακριβοπληρωμένοι ανάδοχοι να ανακοινώνουν μεγάλη ζήτηση και υπερκαλύψεις και μετά η ζήτηση να εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Εδώ κάπου νομίζω πως πρέπει να αναρωτηθούμε αν κανενός αρμοδίου το αφτί ιδρώνει.
Τι θα βγάλει η Black Friday
Μπορεί να είναι ώρα ανακατατάξεων στον κλάδο των ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών, ωστόσο οι μεγάλες αλυσίδες αυτή την περίοδο ελάχιστα ασχολούνται με την εξαγορά του Μπενρουμπή από την Quest. Ο λόγος ότι αρχίζουν να μπαίνουν σε ρυθμό Black Friday, που αντί για μια Παρασκευή κρατάει παραδοσιακά στην Ελλάδα, κανέναν διβδόμαδο και βάλε. Παρότι οι προσφορές δεν έχουν ξεκινήσει – ευτυχώς, ένας μήνας και κάτι υπολείπεται άλλωστε μέχρι την Μαύρη Παρασκευή – οι ιστοσελίδες των κορυφαίων του λιανεμπορίου έχουν στηθεί και καλούν τους χρήστες να καταχωρίσουν το email τους ώστε να λάβουν πρώτοι ενημέρωση για τα προϊόντα που θα βγουν σε προσφορά. Μένει να φανεί αν η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά εκείνη την περίοδο γιατί μέχρι τώρα οι ρυθμοί της είναι ισχνά ανοδικοί - 3% με 4% πάνω – ενώ υπάρχουν και κατηγορίες που θριάμβευσαν πέρυσι λόγω κουπονιών και φέτος οι πωλήσεις τους κάνουν ελεύθερη πτώση - βλέπε ψυγείο. Άντε να δούμε και που θα επενδύσουν φέτος οι Έλληνες, καθώς πάντα υπάρχει μια κατηγορία έκπληξη που κάνει την διαφορά. Τη χρονιά της πανδημίας ήταν οι ηλεκτρονικές ζυγαριές, κάποια επόμενη οι σκούπες ρομπότ, ακολούθησαν τα air fryer και τα στεγνωτήρια... στην Ελλάδα που κάνει καλοκαίρι ακόμα και τον χειμώνα. Ίδωμεν.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.