Ψάχνονται για τον ΟΛΘ
Όπως και να έχει την Παρασκευή ένα σοκ προκλήθηκε από τη δημόσια πρόταση για το 21% του ΟΛΘ, η οποία δεν νομίζω να έχει και προηγούμενο στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Νομίζω ότι το γεγονός ότι τα στελέχη του ΟΛΘ ψάχνονταν όλο το Σαββατοκύριακο δείχνει ότι δεν έχουν ορατότητα για το πως και με ποιου οδηγίες φύτρωσαν οι Ντρέυφους. Αλλά αυτό θα έχουμε ημέρες μπροστά μας να το διαπιστώσουμε.
Front running
Προς το παρόν πάντως εμείς διαπιστώνουμε ότι η μετοχή του ΟΛΘ την Παρασκευή και χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η προαιρετική δημόσια πρόταση ανέβηκε κατά σχεδόν 9% και με αύξηση όγκου. Αυτό κανένας δεν πιστεύει ότι έγινε τυχαία και καλό θα ήταν να ψαχτεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί λίγοι ήταν αυτοί που το ήξεραν στην Ελλάδα. Βέβαια επειδή είναι «μεγάλα» παιδιά υποθέτω οι αγορές έγιναν από παρένθετους που δεν συνδέονται.
Σκέφτηκε τις παρενέργειες;
Κατά τα λοιπά σας βάζω την άσκηση να σκεφτείτε ότι πετυχαίνει η πρόταση χωρίς να πουλήσουν Σαββίδης και ΤΑΙΠΕΔ. Τότε πολύ απλά ο ΟΛΘ θα έχει πρόβλημα διασποράς. Και εδώ θέλω να δω τι θα κάνει ο Γιάννος Κοντόπουλος δεδομένου ότι δεν είμαι σίγουρος πως το ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή το νέο Υπερταμείο θα ήθελε να έχει μια συμμετοχή που δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμη όπως συμβαίνει όταν έχει συμμετοχή στην εισηγμένη. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Έτσι είναι όμως. Όταν παίρνεις μέτρα, το πρώτο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι οι παρενέργειες.
Το... προφανές
Πολύ ωραία αυτά που είπε η Σαράντης στο ΧΑ ότι «δεν βρίσκεται σε διαδικασία placement». Δηλαδή σχολίασε το προφανές που όλοι γνωρίζουμε γιατί ως γνωστόν αν έτρεχε placement θα το ξέραμε και δεν χρειαζόταν να ερωτηθεί. Προφανώς εδώ ή η ερώτηση είναι λάθος ή η απάντηση. Γιατί η ερώτηση δεν είναι να τρέχει placement αλλά σχεδιάζει να γίνει το επόμενο διάστημα.
Ξεκινάει το Σπίτι μου
Αυτή είναι η εβδομάδα που οι τράπεζες λαμβάνουν θέση μάχης κυρίως σε ότι αφορά το Σπίτι μου 2. Από 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις. Σημασία έχει να δούμε και τι άλλες επιδράσεις θα υπάρξουν σε ότι αφορά την αγορά οικιστικών ακινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες θέλουν να καταγράψουν επιδόσεις στη στεγαστική πίστη αλλά και θέλουν να επιδείξουν συμμόρφωση απέναντι στην κυβέρνηση. Ήδη το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι πολύ μεγάλο διότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ επιδοτούμενου επιτοκίου.
Καυτός Γενάρης
Προς το τέλος του Ιανουαρίου και πάντως στο δεύτερο μισό αναμένεται οι τράπεζες να λάβουν τις προβλέψεις των μακροοικονομικών, βάσει των οποίων θα τρέξουν τα σενάρια των stress tests. Και παρά το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, εν τούτοις ακούγεται πως τα σενάρια θα είναι αυστηρά και κυρίως σε ότι αφορά ΑΕΠ και ακίνητα. Θα είναι δε αυστηρά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Συνέχεια με τα ασφάλιστρα
Θα έχουμε συνέχεια με τα ασφάλιστρα γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολυπαραγοντικό. Το blame game έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα δείξει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αν και όταν αυτή πραγματοποιηθεί. Δεν αρκεί πάντως μόνο «λογιστική» έρευνα, θα πρέπει κάποια στιγμή να καθοριστεί με ακρίβεια τι πληρώνει ποιος και κυρίως γιατί...
Δοκιμασία
Ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος να πατήσει το κουμπί και να δοκιμάσει τις ορέξεις των επενδυτών για φέτος, πιθανότατα με ένα 10ετές ομόλογο. Η υπερκάλυψη μάλλον θεωρείται δεδομένη, το μεγάλο στοίχημα είναι το επενδυτικό «μείγμα» και κυρίως πόσο θα αγοράσουν οι μεγάλοι θεσμικοί…
Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά
Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά και κυρίως ποια θα είναι τα κίνητρα για να μπουν στο ΧΑ περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια έχουμε και τα κρυπτονομίσματα, αν και τα σπουδαία για αυτό θα έρθουν μέσα στο έτος που θα παρουσιαστούν ρυθμίσεις για τη φορολόγησή τους.
Στο επίκεντρο η διασύνδεση Ελλάδας – Σ. Αραβίας
Έντονο ενεργειακό «άρωμα» αναμένεται να έχει το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα στην πόλη Αλ-Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Η «πράσινη» μετάβαση αποτελεί προνομιακό πεδίο συνεργειών Αθήνας και Ριάντ, με δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να παίξει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου «καθαρής» ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα σχέδια των δύο χωρών έχουν βρει ήδη «κοινό τόπο» στην προοπτική διασύνδεσης των ηλεκτρικών τους συστημάτων, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας να βρίσκεται ήδη σε φάση προκαταρκτικών μελετών από τους δύο Διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και National Grid. Επομένως, το έργο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου. Δεύτερη προοπτική συνεργασίας Αθήνας και Ριάντ ανοίγει το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για εξαγωγή «πράσινου» υδρογόνου στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να προσδοκά να αποτελέσει το hub για τη μεταφορά του ανανεώσιμου αερίου στην υπόλοιπη «Γηραιά Ήπειρο».
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.