BACKSTORY

Οι πωλήσεις του Πόλσον - Εξηγήσεις για τα προβλήματα - Στο ΚΑΣ το Ποσείδι

24-03-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι πωλήσεις του Πόλσον - Εξηγήσεις για τα προβλήματα - Στο ΚΑΣ το Ποσείδι

Πού σταματούν οι πωλήσεις

Το περιβάλλον του Τζον Πόλσον φέρεται να εξηγεί πως κάπου εδώ σταματούν οι πωλήσεις, προς το παρόν τουλάχιστον. Άλλωστε, μηδένισε τη συμμετοχή στην Alpha Bank, ενώ έχει υποχωρήσει αισθητά η συμμετοχή του και στην Τράπεζα Πειραιώς. Θεωρείται απίθανο να ρίξει τη συμμετοχή του κάτω από το 10% ώστε τελικώς να σταματήσει και η εκπροσώπησή του στο Δ.Σ. οπότε μάλλον βαδίζουμε ως έχουμε.

Ο παλιός πρόεδρος του ΧΑ μέλος του Εκτελεστικού της ΔΟΕ

Την ανώτερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ Έλληνας στη ΔΟΕ, κατέχει πλέον ο παλιός πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, που αποκτά ισχυρή παρουσία ακόμη περισσότερο στο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα. Όσον αφορά στη θητεία του στο ΧΑ έχουμε την αίσθηση ότι άφησε το στίγμα του και έκανε δουλειά που δεν έκαναν όλοι μαζί οι επόμενοι.

«Κατασκήνωσαν»

Μιας και ο λόγος για Χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή ήταν μια ακόμα ημέρα όπου ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν ολημερίς στα γραφεία της ΕΧΑΕ. Και δεν ζητούσαν στοιχεία μόνο για το black out της περασμένη Δευτέρας αλλά και για το μπάχαλο με τη μετάδοση τιμών προς τις χρηματιστηριακές εξαιτίας του οποίου έστειλαν άλλα αντί άλλων αποτιμήσεις στην ΕΝΑ αλλά υπήρχε μεγάλη δυσκολία και για την Κύρια Αγορά.

Έχω την αίσθηση ότι από πλευράς Χρηματιστηρίου είναι δύσκολο να εξηγηθούν τα ανεξήγητα και η ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής για το πρόβλημα με την ΕΝΑ πέραν του ότι ήταν καθυστερημένη προκάλεσε σύγχυση αντί να λύσει απορίες.

Ο κώδικας δεοντολογίας και η παράδοση

Δεν ξέρω πόσο πραγματικά ένας κώδικας δεοντολογίας θα μπορέσει να αλλάξει κακές πρακτικές στα σούπερ μάρκετ. Όπως και να έχει αναφορικά με τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές που ισχύουν για τα βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ξεκίνησε η εφαρμογή του περίφημου νέου Κώδικα Δεοντολογίας αλλά και οι αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να πάψει η παραπλάνηση. Θα αποδώσει ή όχι μένει να το δούμε. Ο κώδικας πάντως προβλέπει τα πριν και τα μετά σε ότι αφορά τις τιμές.

Νέο χαμηλό

Τη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή έγραψε από την ημέρα εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Titan America την περασμένη Παρασκευή. Αυτή ήταν τα 12,61 δολάρια αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε για να κλείσει με οριακά κέρδη 0,54% στα 12,99 ευρώ. Φαίνεται πάντως ότι πληρώνει τις ανησυχίες που υπάρχουν για την κατασκευαστική δραστηριότητα στις ΗΠΑ λόγω των κινήσεων Τραμπ. Να επισημάνουμε ότι η Titan America εισήλθε στο Χρηματιστήριο με τιμή εισαγωγής τα 16 δολάρια, αντλώντας η ίδια και η μητρική 384 εκατ. δολάρια. Η αποτίμηση εισαγωγής ήταν κοντά στα 3 δισ. δολάρια, ενώ έχει υποχωρήσει στα 2,4 δισ. δολάρια.

Οι «δύσκολες» έξοδοι της Αττικής Οδού...

Τρόπους για να μειωθεί το κύμα οχημάτων και καθυστερήσεων σε εξόδους της Αττικής Οδού, όπως π.χ. στη Μεταμόρφωση ή και αλλού, όπου καθημερινά παρατηρούνται «ουρές» και οι οδηγοί περιμένουν κολλημένοι επί μισάωρα, φαίνεται να αναζητούν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Κάτι τέτοιο κατάλαβε η στήλη ακούγοντας προ ημερών στην τηλεόραση τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, που παρεμπιπτόντως παρέμεινε στη θέση του (να υπάρχει και μια συνέχεια στο υπουργείο με ανθρώπους που ξέρουν τι «παίζει», γιατί έχουν μαζευτεί πολλές εκκρεμότητες), που έκανε λόγο π.χ. για λύση και με επιπλέον κοντινές εξόδους σε δύσκολα σημεία. Αν ορθά το «πιάσαμε», υποθέτουμε ότι χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις, όπως π.χ. να προβλέπονται αυτά από τις συμβάσεις και βέβαια να γίνονται σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και με τη σύμφωνη γνώμη του.

Και το κυκλοφοριακό στο Λεκανοπέδιο

Υποθέτουμε ότι όλα αυτά σχετίζονται με δράσεις για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική. Πάντως, πέραν των έργων που σχεδιάζει ή προωθεί το υπουργείο (τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά, Γραμμή 4 Μετρό κ.α.), να θυμίσουμε ότι υπάρχουν και προτάσεις (πρότυπες) των κατασκευαστών, για επεκτάσεις της Αττικής Οδού (προς νότια στο Ελληνικό κ.α.) ή και ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Οινόφυτα που θα δώσει ανάσες στον Κηφισό. Για να δούμε να βγούνε από τα συρτάρια τώρα.

Το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες Κυρανάκη

Επικυρώθηκε, όπως αναμένονταν, μέσω ΦΕΚ η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Προφανώς, με απόφαση του Πρωθυπουργού, στον κ. Κυρανάκη ανατέθηκε η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων όλων των οργανικών μονάδων και των συλλογικών οργάνων που υπάγονται σε αυτή, της Ειδικής Υπηρεσίας Δημόσιων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (Ε.Υ.Δ.Ε./Κ.Σ.Σ.Υ.) ως προς τα κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών σιδηροδρομικών υποδομών (π.χ. Daniel) κ.α.

Όπως, και η εποπτεία φορέων όπως ο ΟΑΣΑ, η ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕΘ, οι σιδηροδρομικοί ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ-ΓΑΙΑΟΣΕ (που είναι προς ενοποίηση), δηλαδή Μέσα Μεταφοράς και Σταθερής Τροχιάς, αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, κατά το μέρος που αφορούν στη διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η Υπηρεσία Οδικών Τελών-Ηλεκτρονικής Διαχείρισης

Στο ΚΑΣ το Ποσείδι

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν μεθαύριο Τετάρτη σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι και η «Έγκριση ή μη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) στο πλαίσιο ενιαίου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.), για το ακίνητο Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου Καλάνδρας, Δ.Ε. Κασσάνδρας, Δήμου Κασσάνδρας, Π.Ε. Χαλκιδικής».

Πρόκειται για έκταση περίπου 129 στρεμμάτων, με σχετικό διαγωνισμό (από Υπερταμείο) να είναι ήδη σε εξέλιξη. Αυτός αφορά στη μεταβίβαση στον Προτιμητέο Επενδυτή που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, συγκεκριμένων εμπραγμάτων δικαιωμάτων (κυριότητας ή/και επιφάνειας επί του Ακινήτου, για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών). Για το ακίνητο έχει εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), στο οποίο προβλέπεται η χωροθέτηση ζώνης Τουρισμού – Αναψυχής στο σύνολο του ακινήτου. Το ΕΣΧΑΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα εγκριθούν το επόμενο διάστημα με Προεδρικό Διάταγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:17

Υπ. Ανάπτυξης: Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι που μιλούσαν για το ακριβότερο Πάσχα όλων των εποχών

14:58

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο

14:42

Ουκρανία: Υπεγράφη το μνημόνιο προθέσεων με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία στα ορυκτά

14:33

Ρωσία: Έχει επιτευχθεί πρόοδος για την Ουκρανία, οι επαφές με τις ΗΠΑ είναι περίπλοκες

14:21

Χρυσοχοΐδης: Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια το Πάσχα

13:57

Απαγορεύθηκε ο απόπλους του επιβατηγού Superstar, λόγω μηχανικής βλάβης

13:41

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ χρειάζεται να αποφασίσει για πιθανές κυρώσεις στο Ιράν

13:22

Κοντογεώργης: Βελτίωση εισοδημάτων, στεγαστικό, φορολογικές ελαφρύνσεις στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

13:01

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα παραδοσιακά εδέσματα

12:46

Επιθεώρηση Εργασίας: Σε υψηλό επίπεδο η επίλυση εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης

12:28

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις

12:20

Παρακολουθήσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

11:58

Στις ΗΠΑ ο Ουκρανός πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις

11:38

Κίνα: Απορρίπτει τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα

11:25

Τραμπ: Ανοικτό το ενδεχόμενο τερματισμού των δασμών με την Κίνα – Στον «πάγο» η συμφωνία για το TikTok

11:11

Νέοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα - Η Χαμάς απορρίπτει νέα κατάπαυση του πυρός

11:00

Δημήτρης Οικονόμου: Η βία και η παραβατικότητα στους ανήλικους ξεκινούν από την οικογένεια

10:48

Με εορταστικό ωράριο και με σύμμαχο τον καιρό, οι τελευταίες αγορές πριν το Πάσχα

10:40

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ έτοιμες να εγκαταλείψουν τη μεσολάβηση για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

10:36

Πρόσκληση Μελόνι σε Τραμπ να επισκεφθεί την Ιταλία - Στη Ρώμη και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

10:30

Η ελιά των Βουβών στην Κρήτη είναι 4.000 ετών - Έζησε τον Μέγα Αλέξανδρο

10:23

Καύσιμα: Πόσο θα πληρώσουν για τις πασχαλινές μετακινήσεις οι Έλληνες

10:15

BofA: Το μεγάλο rotation συνεχίζεται - Ελπίζουν για Ευρώπη ακόμη οι επενδυτές

09:56

Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα - Επί ποδός η Τροχαία

09:45

Τι είναι αυτό που «τρέμει» ο Τραμπ και τον απειλεί άμεσα

09:40

ΗΠΑ: Επίθεση ενόπλου σε πανεπιστημιούπολη της Φλόριντας - 2 νεκροί και 5 τραυματίες

09:30

Κυρ. Μητσοτάκης στο Τικ Τοκ: Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε ποτέ μαζί

09:27

Κικίλιας: Έλεγχοι στις ΜΚΟ και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

09:25

Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες επέκτασης της σεζόν

09:18

«Μπαταρίες στις επιχειρήσεις»: Περιορισμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα – Αιτήσεις μέχρι 31 Μαΐου