INSIDE OUT

Μακριά από Βρυξέλλες ο Αλέξης - Τι έγραψε ο ΓΑΠ για την Ολμπράιτ και τι έλεγε η Μαντλίν για Πούτιν

24-03-2022 | 07:35
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακριά από Βρυξέλλες ο Αλέξης - Τι έγραψε ο ΓΑΠ για την Ολμπράιτ και τι έλεγε η Μαντλίν για Πούτιν

Εάν υπάρχει μια πόλη που δεν θα ήθελαν οι κοινοί ευρωπαίοι θνητοί με τίποτα να είναι σήμερα είναι οι Βρυξέλλες. Από νωρίς το πρωί όλα κλειστά, λόγω των αλλεπάλληλων και ιδιαίτερα σημαντικών Συνόδων, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σύνοδος ηγετών χωρών - μελών ΝΑΤΟ, G7 και Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με Μπάιντεν, ΕΛΚ. Χαμός. Φυσικά για μένα δεν υπάρχουν φραγμοί και όρια. Είμαι ήδη εκεί. Και είμαι αποφασισμένη να μείνω μέχρι και το Σάββατο αν χρειαστεί, καθώς είναι τόσο απαιτητικό το πρόγραμμα και τόσο σοβαρά τα θέματα με την εξωφρενική εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Σύνοδος Κορυφής να κρατήσει περισσότερο. Όσο για την ταλαιπωρία στις Βρυξέλλες, μοιάζει ζαχαρένια μπροστά στο ενδεχόμενο αν είσαι π.χ. στο Κίεβο, πόσο μάλλον στη Μαριούπολη...

Αναβλήθηκε

Τουλάχιστον στις Βρυξέλλες θα έχω ένα πράγμα λιγότερο, καθώς αναβλήθηκε η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Λογικό. Σάντσεθ και Κόστα, Πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας δεν έχουν καθόλου χρόνο. Οπότε το απόλυτο bras de fer, μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη (μέλος) και Αλέξη Τσίπρα (παρατηρητής) μετατίθεται για το μέλλον. Οι ευρωσοσιαλιστές έως τώρα, κρατούν μισάνοιχτη την πόρτα στον Αλέξη, κι ας ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια (GUE). Η εκτίμηση, και παρά τις αντιδράσεις της αείμνηστης Φώφης, ήταν πως καλό είναι να υπάρχει «γέφυρα» με τον Τσίπρα που είναι μεν στην Αριστερά, όμως έχει άλλη ρότα, ώστε να φαίνεται και η οικογένεια κάπως μεγάλη (λόγω των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ). Όμως η εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ αλλάζει άρδην τις ισορροπίες.

Προσωπική σχέση

Ο Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής με δεύτερη θητεία, έχει αναπτύξει ισχυρές προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και πρώην Πρόεδρο της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ, ενώ τον Αλέξη στηρίζει η επίσης Ισπανίδα σοσιαλίστρια Ιράτσε. Ο Στάνισεφ βέβαια είναι ζυμωμένος χρόνια τώρα στις πολύπλοκες σχέσεις που υπάρχουν εντός , εκτός και επί τα αυτά των σοσιαλιστών.

Κινητικότητα

Το 2015 ο Στάνισεφ, πάλι ως Πρόεδρος του PES έπαιρνε τηλέφωνο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, Πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ. Να τον δω όμως και με τους Γάλλους, τί θα κάνει τώρα που ο Ολάντ δήλωσε ότι αποστασιοποιείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας και είναι έτοιμος να ηγηθεί πρωτοβουλίας μετά τις εκλογές για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς; Με τις εξαιρετικές μου ικανότητες βλέπω Αλέξη και Ολάντ που αγαπιούνται πολύ, στις άκρες της οικογενειακής φωτογραφίας των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Μοντέλο Πορτογαλίας

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, αντί για Βρυξέλλες, πάει Λισαβόνα την προσεχή Δευτέρα, στις 28, για να του πει τα νέα ο Αντόνιο Κόστα. Θα έχουν τελειώσει όλες οι Σύνοδοι, θα έχει πάρει και μια ανάσα ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, οπότε θα είναι ωραία και η φωτογραφία. Μαζί του θα έχει το Νίκο Χριστοδουλάκη, που όρισε πρόσφατα στο think tank “In Social”, αλλά και τον, «Πιερρακάκη του Νίκου», όπως αποκαλούν στη Χαριλάου Τρικούπη τον υπεύθυνο για την ψηφιοποίηση του κόμματος Γιώργο Καραμανώλη. Στην ίδια πτήση θα είναι επίσης οι Παπάζογλου (ευρωπαϊκές πολιτικές), Δούκας (Ενέργεια), και Μουρελάτου (επικοινωνία). Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το πρόγραμμα της κυβέρνησης Κόστα για την κατασκευή 26.000 κατοικιών που θα δοθούν με κοινωνικά κριτήρια για ενοικίαση σε νέα ζευγάρια. Γενικά ο Ανδρουλάκης ξεψαχνίζει το σοσιαλιστικό μοντέλο της Πορτογαλίας.

Με Τουσκ και Ρομπέρτα

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ βρίσκεται από χθες βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής. Στις πρώτες επαφές ήδη τα είπε με Ντόναλντ Τουσκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ είχε και τετ α τετ με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. Με τον Τουσκ συζήτησε για Ουκρανία, ενεργειακά και φυσικά την επόμενη μέρα στο ΕΛΚ, το οποίο ψηφίζει σε ένα μήνα αλλαγή φρουράς στο Ρότερνταμ. Μαζί του και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Χατζηβασιλείου, όπως πάντα. Προς το παρόν μοναδικός υποψήφιος για το ΕΛΚ είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που όμως είναι και επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Τουσκ, μετά την πυκνή ευρωπαϊκή εμπειρία ετοιμάζει εγκατάσταση και δραστηριοποίηση σε Πολωνία.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την Μαντλίν Ολμπράιτ, την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον ρόλο που έπαιξε στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας επί Κλίντον.

Μίλησε για εκείνη όμως με τρυφερότητα, ένας άνθρωπος που την γνώριζε προσωπικά, ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η Madeleine Albright ήταν ένα πολύ ξεχωριστό άτομο, βάζοντας πάντα τις αξίες πάνω από την πολιτική, αγωνιζόμενος μέχρι το τέλος για έναν καλύτερο κόσμο. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά μαζί της σε πολλές περιστάσεις, και να μοιραστώ τόσες πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Όχι μόνο ανακάλυψα τις πολύ ανθρώπινες ιδιότητες της, αλλά εκτίμησα βαθύτατα τη βαθιά κατανόηση των διεθνών σχέσεων. Σε αυτή την απαιτητική στιγμή για τον κόσμο, η σοφία της θα μας λείψει τρομερά», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Τι είπε για Πούτιν

Η τσέχικης καταγωγής Ολμπράιτ είχε διαβάσει από νωρίς τον Πούτιν. Μάλιστα, σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, είπε τα εξής: «Είναι έξυπνος, αλλά πραγματικά κακός άνθρωπος. Είναι ένας αξιωματούχος της KGB που θέλει να έχει τα πάντα υπό έλεγχο και πιστεύει ότι οι πάντες συνωμοτούν εναντίον της Ρωσίας».

Είχε δε την εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα, έχει στόχο «να υπονομεύσει και να διασπάσει την ΕΕ και θέλει να θέσει το ΝΑΤΟ υπό τη σφαίρα της επιρροής του», ενώ προειδοποίησε από τότε, τόσο τις χώρες της Βαλτικής, όσο και την Ουκρανία την οποία ο Ρώσος ηγέτης θεωρούσε δική του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:17

«Καμπανάκι» από την επιστημονική κοινότητα για τα φαινόμενα λειψυδρίας σε περιοχές της χώρας

09:04

Μπορέλ: Να τερματιστεί «η τρέλα» στη Λωρίδα της Γάζας

08:50

Συνεχίζεται ο χορός των deals στην πληροφορική

08:42

Μέση Ανατολή: Το χτύπημα στο Γκολάν απειλεί την περιοχή με γενικευμένη σύρραξη

08:22

Δυτική Μακεδονία – Πελοπόννησος: Έρχονται 5 νέες επιδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ

08:16

Τα οφέλη για Lamda από την πώληση των πέντε οικοπέδων

08:08

Λειψυδρία: Οι πισίνες και οι κήποι «πίνουν» το νερό στα νησιά – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη

08:00

Ακίνητα Airbnb: Σε διπλό κλοιό οι ιδιοκτήτες από Σεπτέμβριο - Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις  και ανατροπές

07:50

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός της 1ης ημέρας

07:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Έπεσε μαχόμενη η εθνική μπάσκετ

23:58

Η ΔΟΕ επιτρέπει σε καταδικασμένο βιαστή να αγωνιστεί

23:37

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε περιοχές του Ωραιοκάστρου για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων

23:17

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Θεσσαλονίκη και Πιερία

22:50

Γάζα: Τουλάχιστον 39.258 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

22:19

Γ. Παπανδρέου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μακάρι να αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδας και προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

21:48

Φυτεία με 958 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή της Κοζάνης

21:20

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή

21:12

Ολυμπιακοί αγώνες: Συνομιλία Μπαχ με τον Γιουν Σουκ-γεόλ και συγνώμη στη Νότια Κορέα

21:01

Πυροσβεστική: 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

20:56

Ολυμπιακοί αγώνες: Νογκέιρα και οι άλλοι 11...πίσω από το μυστηριώδη μασκοφόρο με την Ολυμπιακή Φλόγα

20:48

Ολυμπιακοί αγώνες: Με... άρωμα ΝΒΑ η Γαλλία στην πρεμιέρα

20:44

Αγγελούδης: Αίσθηση απογοήτευσης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

20:38

ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία

20:33

Ισραήλ: Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο

20:26

Ολυμπιακοί αγώνες - ποδηλασία: Η Αυστραλή Μπράουν νικήτρια στην ατομική χρονομέτρηση γυναικών

20:22

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο ανδρών: Στον Σμέτοφ από το Καζακστάν το χρυσό στα 60 κιλά

20:17

Πυρκαγιά σε έκταση χαμηλής βλάστησης στην Κρηνίδα Σερρών

20:13

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο γυναικών: Η Τσουνόντα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 48 κιλά

20:09

ΕΛΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Καλλιπάτειρα 2» κατά της αθλητικής βίας

19:52

Ιρλανδία: Απάνθρωπο και επαίσχυντο το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα