INSIDE OUT

Η σύγκρουση για την Κεραμέως - Επέτειοι: Η 4η Ιουλίου των ΗΠΑ και η μαύρη 5η Ιουλίου του δημοψηφίσματος 

04-07-2022 | 07:52
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μέτριοι προς δυνατοί αυτή την εβδομάδα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου βρίσκει τους πολιτικούς Αρχηγούς σε πλήρη δράση. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει δυνατά με στόχο το νομοσχέδιο της Κεραμέως που θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα στην Ολομέλεια. Οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων παρ’ ότι σχετικά δειλές, δεν γίνονται δεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η θέση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα. Εκτός από τα διοικητικά όμως, αυτό που όλοι βλέπουν ως σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, ο ΣΥΡΙΖΑ το βλέπει ως ξεπούλημα της γνώσης στον στυγερό καπιταλισμό. Εκεί θα δοθεί μεγάλη μάχη με μπροστάρη το Νίκο Φίλη. Την Τετάρτη θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση των Πολιτικών Αρχηγών για την κοινωνική πολιτική.

Ημέρα Ανεξαρτησίας

Ο Ιούλιος σημαίνει δύο πράγματα: Ημέρα Ανεξαρτησίας για τους Αμερικανούς και ημέρα θλίψης για την Μπέτυ. Ξεκινάω με το πρώτο. Για τη δεξίωση στους κήπους της πρεσβείας στην Αθήνα με πολλούς και εκλεκτούς καλεσμένους, λίγο πολύ ξέρουμε. Όμως ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης ήταν οικοδεσπότης και στην Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας και με τον τρόπο αυτό την σημασία που έχει η ευρύτερη περιοχή ως γεωστρατηγικός χώρος.

Το μήνυμα της Κατερίνας

Μεταξύ των καλεσμένων της Γενικής Πρόξενου της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth K.Lee και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνη, βρέθηκε στους κήπους του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης-Anatolia College, για να τιμήσει την εθνική επέτειο των ΗΠΑ και η Κατερίνα Νοτοπούλου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Σε μήνυμά της τόνισε ότι «σήμερα που το Διεθνές Δίκαιο βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από αναθεωρητικές δυνάμεις, σήμερα που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται και απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, Σήμερα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η διπλωματία, η ειρήνη, η δημοκρατία... Ο εθνικισμός θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία σε κάθε χώρα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα. Μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά και ταυτόχρονα μήνυμα για την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς».

Αφού το μήνυμα είναι μήνυμα αποφασιστικότητας, το δικό μου σχόλιο περιττεύει.

Η πικρή 5η Ιουλίου

Μετά την 4η Ιουλίου όμως, δυστυχώς ξημερώνει η 5η. Ημέρα Δημοψηφίσματος, έτος 2015. Η ιστορία γνωστή: Μετά από ένα εξάμηνο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη, προκηρύσσει δημοψήφισμα, ενώ η ίδια τάσσεται υπέρ του ΟΧΙ. Όμως κανείς δεν χαίρεται. Το ηρωικό όχι γίνεται ναι, κι ο Αλέξης φέρνει στην Βουλή ένα τρίτο Μνημόνιο το οποίο εφαρμόζει κατά γράμμα και εκπληρώνει κάθε λέξη του έως τον Αύγουστο του ’18, που ναι , η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο.

Πως το βλέπει ο Σκουρλέτης

Περισσότερο κι από τα δάκρυα της Μπέτυς, έχει ενδιαφέρον πως το βλέπουν σήμερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πχ ο Π. Σκουρλέτης. «Το δημοψήφισμα του 2015 δικαίως θα συζητιέται για πολλά χρόνια. Αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολύμηνης και σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που δεν μπορούσαν να ανεχθούν την αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής» σημειώνει ο Πάνος. Προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί «δημοκρατικά εκλεγμένη» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Δηλαδή οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν ψηφίσει δημοκρατικά τις κυβερνήσεις τους; Να θυμηθώ να τον ρωτήσω εκεί στις πλατείες που υποδέχεται τα νέα μέλη.

Κι ο Δραγασάκης

Ο Γ. Δραγασάκης πάλι το βλέπει διαφορετικά. «Το δημοψήφισμα αποδείχτηκε, τέλος, καταλύτης και για την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να βγει από τον «λάκκο» που είχε σκάψει για μας και να μετατοπιστεί από την εμμονή της για «ολοκλήρωση» του αποτυχημένου δεύτερου μνημονίου στη συζήτηση για νέα δανειακή σύμβαση, με επαρκή χρηματοδότηση, μέχρι να μπορέσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, και με νέο πρόγραμμα». Αυτό μάλιστα! Εκεί που άλλου βλέπουν επαχθή μνημόνια, με δυσβάσταχτους όρους, ο έμπειρος πολιτικός βλέπει απλά «μια νέα δανειακή σύμβαση με επαρκή χρηματοδότηση».

Έρχονται ψηφοδέλτια

Η 5η Ιουλίου είναι μια δύσκολη μέρα για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξαντλούν κάθε χρόνο την εφευρετικότητα σε απαντήσεις. Κατά τα λοιπά το κόμμα είναι σε αναβρασμό για κατάρτιση ψηφοδελτίων έως τις 11 Ιουλίου. Εννοείται όχι όλα, αφού το τελικό κοσκίνισμα θα γίνει από τον Πρόεδρο και τους στενούς συνεργάτες του. Στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων συμμετέχουν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου.

Συγκινημένος Ευάγγελος

Ο Ιούλιος όμως και η εποχή των γάμων. Συγκινημένος συνόδευσε την μονάκριβή του Ελβίνα στην εκκλησία ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η νομικός με τις λαμπρές σπουδές παντρεύτηκε τον Γιώργο Παπαϊωάννου σ’ ένα γάμο που έδωσε το παρόν όλη η καλή κοινωνία της συμπρωτεύουσας και εκλεκτοί προσωπικοί φίλοι του Προέδρου. Βίον ανθόσπαρτον στα παιδιά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο

18:40

Ρωσία: Η παραίτηση του Μπάιντεν δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη