Ο καθαρός αέρας του βουνού με βοήθησε να βάλω σε μια… δική μου σειρά, ορισμένα γεγονότα. Τι διάολο μάντης είμαι άλλωστε αν δεν μπορώ να ερμηνεύσω ορισμένα γεγονότα. Βλέπω λοιπόν με τα μάτια της ενόρασης ότι μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι, αρχίζει εκ νέου και μία ακόμη πολιτική μάχη. Της έδωσε νέα υπόσταση η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η μάχη για να μη χαθεί το Κέντρο… Και είναι κρίσιμη, γιατί το Κέντρο στήριξε τον σημερινό πρωθυπουργό στην πορεία του προς το Μαξίμου, το Κέντρο έδωσε την πιο σκληρή μάχη για την ήττα του Αλέξη Τσίπρα.
Μα, τσιγκλάς τον Βενιζέλο;
Να μην ξεχάσω όμως και το εξής. Η επιλογή του πραγματικά αξιόλογου κ. Γεραπετρίτη να «απαντήσει» στη δήλωση Βενιζέλου με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, μάλλον αποδείχτηκε ατυχής. Μία αντιπαράθεση με έναν από τους ικανότερους, πιο εύστροφους και βαθείς γνώστες σε θέματα συνταγματικά και νομικά σίγουρα έκρυβε ρίσκα. Λυπάμαι, αλλά με όλη την συμπάθεια προς τον διαπρεπή υπουργό, με την ανταπάντηση του κ. Βενιζέλου το… σκορ έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Κατανοώ την ανάγκη για απάντηση σε μία τοποθέτηση που σε φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά πρέπει να συνεκτιμάς αν το γήπεδο που επιλέγεις να παίξεις είναι ευνοϊκότερο για τον άλλον… Και ποιος είναι αυτός…
Ζητούμενο η κυβερνησιμότητα
Και μετά από αυτή την επισήμανση πάμε παρακάτω. Με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών λοιπόν έχει ξεκινήσει σε ορισμένους κύκλους μία συζήτηση για τις επιλογές της επόμενης ημέρας. Και τολμώ να πω ότι η ζύμωση είναι εντονότερη σε επιχειρηματικούς κύκλους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αλλάζει το ειδικό βάρος της στήριξης προς την κυβέρνηση; Όχι σας απαντώ με όσο βαρύτητα έχει η εκτίμηση ενός γέροντα μάντη. Σε καμιά περίπτωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, δεν αμφισβητείται διόλου, ιδιαίτερα δε απέναντι στην υπάρχουσα αντιπολίτευση. Όμως η φθορά που εύλογα υπάρχει σε συνδυασμό με ορισμένες θεσμικές δυσλειτουργίες προκαλούν έναν προβληματισμό. Με επίκεντρο, όπως σας έλεγα και χθες, την κυβερνησιμότητα. Και το κατά πόσο οι (μεθ)επόμενες κάλπες μπορούν να την διασφαλίσουν στο βαθμό που η αυτοδυναμία δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Όχι αδύνατο, αλλά όχι και βέβαιο.
Υπάρχει πολιτικός χώρος;
Σε αυτό το περιβάλλον ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι υπάρχει πολιτικός χώρος κάπου ανάμεσα στη θεσμική φθορά της κυβέρνησης και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα της μείζονος - να δομήσει ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης. Θεωρούν λοιπόν ότι δημιουργείται ίσως εκ νέου πολιτικός χώρος στο Κέντρο, από την φθορά της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο χώρο υποστηρικτών της -και η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι αρκετά σημαντική πολιτικά και θεσμικά στο συγκεκριμένο ακροατήριο.
Σωστό; Λάθος; Ο χρόνος θα δείξει. Ωστόσο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι ισχυρές πολιτικές εφεδρείες του Κεντρώου-αστικού χώρου, που δεν καλύπτονται βέβαια και από τα όρια του σημερινού ΠΑΣΟΚ, έχουν αρχίσει να κινούνται. Ακόμη και πλευρές που θεωρητικά θα μπορούσαν ή θέλησαν να συνταχθούν και με τον κ. Μητσοτάκη… Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από αυτά, ο κύριος εκφραστής ενός… αντιλόγου και θα μπορούσε να πει κανείς η μόνη σοβαρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, ασκείται από τον εκτός κοινοβουλίου κ. Βενιζέλο.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια
Ας γυρίσουμε όμως εκεί που ξεκινήσαμε. Ο πρωθυπουργός στον δρόμο για την εξουσία μετά τις κάλπες, όποτε και αν αυτές γίνουν, δεν έχει το περιθώριο για απώλεια δυνάμεων από το Κέντρο που αποτέλεσε προσωπική επιτυχία και δύναμή του. Και γι αυτό θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ρωγμές στη θεσμική θωράκιση που του δίνει το μεγάλο πλεονέκτημα στους σκεπτόμενους πολίτες απέναντι στον λαϊκισμό του βασικού αντιπάλου του. Γι αυτό και υποθέσεις όπως οι παρακολουθήσεις και ιδιαίτερα πλέον ο χειρισμός τους δεν αφήνουν περιθώρια για λάθη.
Και είναι αλήθεια ότι η άμεση υλοποίηση αλλαγών που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ΕΥΠ με τη χθεσινοβραδινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επόπτευση από δύο εισαγγελείς, είναι σημαντικό βήμα στο… θεσμικό come back. Άλλωστε, η ουσία είναι όταν θα γίνει μία στραβή, να λειτουργούν τα αντανακλαστικά. Και εδώ λειτούργησαν.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.