INSIDE OUT

Αλέξης Βουδαπέστη, Κυριάκος στο Καλπάκι και Σολτς στην Αθήνα - Πούτιν ίσον Ερντογάν είπε ο Καιρίδης 

27-10-2022 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Happy traveler και γιατί όχι, ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και τρία ξεκούρασης και ανάταξης δυνάμεων, τα τριήμερα-τετραήμερα είναι ότι πρέπει για ευρωπαϊκές αποδράσεις με την οικογένεια. Μετά την Πορτογαλία σειρά έχει η Ουγγαρία και η επιβλητική πρωτεύουσά της η Βουδαπέστη στην οποία ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα περάσει την 28η. Όχι θα κάτσει να σκάσει με τις παρελάσεις και τα νοήματα. Αλλά βρε παιδί μου, τόσοι και τόσοι πανέμορφοι φθινοπωρινοί προορισμοί υπάρχουν εντός Ελλάδας, στην Ουγγαρία του Ορμπαν θα πας; Τέλοσπάντων, ας μην του βγει ξινό το ταξίδι του ανθρώπου. Να απολαύσει το γκούλας του, να κάνει βαρκάδα στον Δούναβη για να χαρεί το μεγαλύτερο κοινοβούλιο της Ευρώπης εμπνευσμένο από το Westminster, να μην πάει για φαγητό στην οδό Vaci (υπερτιμημένη), να μην πάει για spa στο Gellert γίνεται χαμός.

Αν και οι ταπεινές συμβουλές μου μάλλον είναι περιττές – τουλάχιστον για το επιβλητικό κοινοβούλιο- αφού ο Αλέξης είχε την χαρά να ξεναγηθεί εκεί από τον ίδιον τον Ορμπαν σε επίσημες επισκέψεις όταν ήταν Πρωθυπουργός.

Θα μείνει

Πριν αναχωρήσει για τη ρομαντική Βουδαπέστη, άφησε πίσω του εσωκομματικά συντρίμμια, επισημαίνοντας για πρώτη φορά με τέτοιο τρόπο (ΣΚΑΪ) πως ακόμα κι αν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο ίδιος δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα ζητήσει την άποψη των 170.000 μελών του κόμματος. Κι όποιος θέλει να αναμετρηθεί, ας κατέβει στη βάση.

Στο Καλπάκι

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος θα περάσει την εθνική επέτειο στο Καλπάκι. Στην είσοδο του υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο, ζωντανή ξενάγηση από στρατιώτες, εκθέματα, γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Μετά την οχυρωματική τάφρο υπάρχει η σπηλιά όπου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Την είσοδο κοσμεί η προτομή του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, ενώ στον στον Τύμβο του Μαχητή, φυλάσσεται στρατιωτικό οστεοφυλάκιο πεσόντων. Ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος, παρά τις αντίθετες απόψεις του Γενικού Επιτελείου που προέβλεπε άμυνα στα Τζουμέρκα, επέλεξε να κρατήσει την γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρι εσχάτων. Πέτυχε να αναχαιτίσει την Ιταλική εισβολή και στις 10 Νοεμβρίου 1940 η 8η Μεραρχία πέρασε από την άμυνα στην επίθεση.

Ο Σολτς στην Αθήνα

Θα προηγηθεί η επίσημη πρώτη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στην Αθήνα. Λίγο πριν έρθει Ελλάδα, κατάφερε να περάσει την πώληση του 25% του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των δυο κυβερνητικών του εταίρων. Η κινεζική διείσδυση στην Γερμανία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς φαίνεται πως αποτελεί προσωπική απόφαση του κ. Σολτς, ο οποίος υπήρξε δήμαρχος Αμβούργου. Επίσης είναι η εκλογική του περιφέρεια. Τώρα αν ο Κυριάκος θα του θυμίσει την σκληρή αντίδραση της Γερμανίας όταν η Αθήνα έδωσε το 51% του Πειραιά στους κινέζους , δε νομίζω. Έχει τρόπους. Επίσης ήταν τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια που κανείς δεν ήθελε να ρίξει λεφτά στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα

Οι δύο ηγέτες θα ξεκινήσουν από την Ακρόπολη και ο Όλαφ Σολτς, εκτός από τον παγκόσμιο αρχαιολογικό θησαυρό θα απολαύσει και το ήπιο μεσογειακό φθινόπωρο. Στην συνέχεια Μαξίμου, δηλώσεις, μίνι συνέντευξη τύπου και τέλος. Όμως θα τα ξαναπούν πολύ σύντομα, την επόμενη Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συνάντηση θα λάβει χώρα εντός της Καγκελαρίας.

Εξοπλισμοί και ενέργεια

Το μενού των συζητήσεων με τον Καγκελάριο περιέχει κυρίως εξοπλιστικά και ενέργεια. Η Γερμανία που είχε βολευτεί χρόνια τώρα με το φθηνό ρωσικό αέριο, ψάχνει εναγωνίως για εναλλακτικές, ενώ ο ίδιος ο Σολτς στρέφει την προσοχή του στις ανανεώσιμες πηγές. Ιδιαίτερα σημαντικό ότι πριν τον Κυριάκο, είδε Μακρόν.

Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση που επεξεργάστηκε το υπουργείο Ενέργειας και μετέφερε ήδη στο Βερολίνο ο Κώστας Σκρέκας για «πράσινη ενέργεια» στη νότια Γερμανία.

Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται και για τα αμυντικά-εξοπλιστικά στα οποία τους διευκολύναμε τα μάλα με την Ουκρανία (δίνουμε στο Κίεβο 20 σοβιετικά τεθωρακισμένα BMP-1

οχήματα και παίρνουμε από την Γερμανία Marder). Η Γερμανία επιθυμεί και νέες συμφωνίες στον τομέα αυτό πέρα από την θυγατρική που έχει στο Βόλο η Kraus Maffei Wegmann ΚΜW που κατασκευάζει τα Leopard.

Καρφί Καιρίδη

Στο ουκρανικό μέτωπο βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την παρατήρηση του Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή βορείου τομέα της ΝΔ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με Πρέσβη της Ουκρανίας, Shutenko Sergii. «Ο Ουκρανός Πρέσβης εξέφρασε τις ευχαριστίες ολόκληρου του ουκρανικού λαού για την ξεκάθαρη στάση της Ελλάδας υπέρ του δικαίου και της ελευθερίας και της καταδίκης της βαρβαρότητας της ρωσικής εισβολής. Ως ειλικρινής υποστηρικτής του αγώνα του ουκρανικού λαού, του επισήμανα την ανάγκη συνολικής καταδίκης του αναθεωρητισμού, όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Τουρκίας». Έτσι. Κάποιος έπρεπε να το πει.

Το ΟΧΙ του ΠτΒ

Το δικό του Όχι απέναντι στον αναθεωρητισμό του Πούτιν εξέφρασε ηχηρά και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο Διεθνούς Πλατφόρμας Κριμαίας, που συνήλθε στο Ζάγκρεμπ.

«Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτά τα εδάφη ως τίποτε άλλο παρά ως τμήμα της Ουκρανίας. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι τμήμα της Ουκρανίας».

Σας φιλώ και πάω κι εγώ Ιωάννινα (στον Αχέροντα φυσικά)

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:33

Πυρκαγιά στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας -Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο

16:27

Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν

16:25

Κρι-Κρι: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ/μετοχή μεικτά - Στις 22/8 η αποκοπή

16:22

Γεραπετρίτης: Ενέργειες που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι αποδεκτές

16:21

Λευκορωσία: Το καθεστώς Λουκασένκο προχώρησε σε απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων

16:16

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος o Γιάννης Κανελλάκης

16:14

Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην αγορά της αεροπορικής εταιρίας Ita από την Lufthansa

16:03

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

15:51

ΗΠΑ: 150.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο

15:46

Ερντογάν: Συνάντηση με Πούτιν στην Αστάνα λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

15:41

Πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους με επίδομα έως 400 ευρώ: Έως τη Δευτέρα οι αιτήσεις

15:36

Μητσοτάκης σε πρόεδρο Λετονίας: Αναγκαία η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

15:24

Παπαστεργίου: Όραμά μας είναι να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη

15:17

Μακρόν: Δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας

15:10

Εισαγγελική έρευνα για το επεισόδιο με τον Λ. Αυγενάκη στο «Ελ. Βενιζέλος»

15:06

Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην αλλαγή των οροσήμων - Ανοίγει ο δρόμος για την 4η δόση

15:06

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Ατάλ πιστεύει ότι η ρεπουμπλικανική συσπείρωση θα επιτύχει

15:01

Σι και Πούτιν στην Αστάνα για την σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης

14:54

Focus Economics: Κορυφαίες διακρίσεις για την Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας της Eurobank

14:44

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

14:32

Λάρισα: Σύλληψη για πρόκληση 12 πυρκαγιών στην περιοχή του Αμπελώνα

14:31

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ισοφαρίζει τον Τραμπ, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos

14:28

Συνεργασία Intracom Telecom & Computer Solutions για ψηφιακή μεταρρύθμιση στα δημόσια νοσοκομεία

14:17

Δεν παραδίδει την έδρα ο Αυγενάκης - «Παραμένω βουλευτής»

14:10

Ουκρανία: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 27 τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο

14:01

Ισραήλ: Δύο τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο - Νεκρός ο δράστης

13:46

Marketing Hunger Games στην Αθήνα: Το Μέλλον του Μάρκετινγκ στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

13:45

nrg: Εγκαινίασε δύο νέα καταστήματα σε Δάφνη και Περιστέρι

13:39

Διαγράφεται από τη ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

13:35

Καταργείται το «τέλος χαρτοσήμου» σε 600 συναλλαγές – Τι αλλάζει με το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής»