INSIDE OUT

Ο εκνευρισμένος Πρόεδρος – «Πράσινη» ζαλάδα για υποψηφιότητες, γραμμή, ευρωσοσιαλιστές και Εύα - Η επιστολή Γάκη

16-12-2022 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Παρακολουθώ χωρίς ανάσα τον «αθέατο πόλεμο Ε.Ε. με ΗΠΑ, με αφορμή νόμο του γερό-Μπάιντεν, που επιτρέπει να δοθούν γενναίες επιδοτήσεις σε αμερικανικές εταιρείες προκειμένου να κάνουν «πράσινες επενδύσεις», αλλά μια άλλη, επίσης «πράσινη», ταραχή δεν μ’ αφήνει να συγκεντρωθώ. Όπως όλοι ξέρετε, μια Πυθία είναι πάντα μπροστά και έχει μάτια παντού. Πέρα από μάτια όμως, με τα χρόνια στο σκοτάδι, μια έκτη αίσθηση έχει αναπτυχθεί. Εκεί που πρόσεχα την ταραχή της Ούρσουλα μπροστά στην τρομακτική προοπτική να δοθούν «κρατικές επιδοτήσεις σε εταιρίες», ένιωσα ένα ρίγος. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης είναι εκνευρισμένος. Γιατί όμως;

«Πράσινο» ποτάμι

Ενας λόγος μπορεί να είναι το «πράσινο» ποτάμι που ξεχύθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μενίδι. Εννοώ τα εγκαίνια του προεκλογικού κέντρο στις Αχαρνές, που έκανε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης. Οι φήμες λένε πως ο Μανώλης, παιδί της αείμνηστης Φώφης, θα κατέβει υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Κι από την στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέει πως «μύρισαν εκλογές», τί πιο φυσικό από το να ανοίξει εκλογικό κέντρο;

«Πράσινο» πάθος

Η συγκέντρωση είχε επιτυχία. Δεν ήταν μόνο το πλήθος, ήταν και το πάθος. Νέοι με χαμόγελα και ΠΑΣΟΚικές σημαίες, βεγγαλικά, μουσική.

Παρουσίες με νόημα

Εκτός από τους απλούς πολίτες που θα στηρίξουν τον Μανώλη στην πρώτη του κάθοδο στις εκλογές, ενδιαφέρον είχαν και οι επώνυμες παρουσίες. Μεταξύ αυτών ο Ανδρέας Τσούνης με τον γιο του, η Ζέφη-εκτός-γραμμής-Δημαδάμα, η Έφη Χαλάτση νούμερο 1 στο επιτελείο του ΓΑΠ και άλλοι, πολύ κοντινοί άνθρωποι της Φώφης.

«Πράσινη» παραίτηση

Ο εκνευρισμός έγινε οργή, με την δημοσιοποίηση αργά το βράδυ της επιστολής παραίτησης από την πρόθεση να κατέλθει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία, του λαμπρού ορθοπεδικού-χειρουργού Βαγγέλη Γάκη. Ο Γάκης δεν είναι τυχαίος. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στο Harvard Medical School, (αρθροπλαστική αρθρώσεων) και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα μικροχειρουργικής στη Βιέννη. Έκανε την πρώτη μεταμόσχευση γονάτου απο 3D εκτυπωτή.

Είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατέβει στις εκλογές. Στην επιστολή που αξίζει να διαβαστεί*, καταγγέλλει φοβερά πράγματα, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της ηγεσίας για τις υποψηφιότητες

Μάλλον κάτι είχε καταλάβει ο Μανώλης και άνοιξε το κέντρο του, χωρίς να περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Βαγγέλη Αργύρη.

«Πράσινο» χαστούκι

Ήρθε κι ένα πράσινο χαστούκι από τον βαρύ κι ασήκωτο Χάρη Καστανίδη για την περίφημη γραμμή «Δούρειος Ίππος της ΝΔ η Εύα». Όπως είπε στην τοποθέτησή του στον Προϋπολογισμό «ευθύνη των ηγεσιών είναι να προλαμβάνουν». Μάλιστα με κάπως πατρικό ύφος θα έλεγα, συνέστησε «αυτό να μην ξανασυμβεί».

Ζαλάδα

Δεν τα λες και λίγα εν μέσω «τυφώνα Εύα».

Και το κερασάκι στην τούρτα: ο Αλέξης να φωτογραφίζεται με Τζεντιλόνι στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών οι οποίοι επιμένουν να τον καλούν. Αυτό το πικρό ποτήρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να μην το πιεί. Προτίμησε να μην πάει. Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες μάλιστα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «η επόμενη πολιτική μάχη για τις προοδευτικές δυνάμεις, με αυξημένες πιθανότητες για προοδευτική κυβέρνηση, θα είναι σε λίγους μήνες στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή». Ενώ, άκουσον-άκουσον, ζήτησε την στήριξη των Ευρωσοσιαλιστών σε αυτήν την προσπάθεια.

Είμαι με τον Νίκο. Ξεκάθαρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

*Ολόκληρη η επιστολή

«ΠΡΟΣ

Γραμματέα κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο

και

Επικεφαλής Επιτροπής Ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Ευάγγελο Αργύρη

Σύντροφοι Ανδρέα και Βαγγέλη,

Από το καλοκαίρι του 2022 σε αλλεπάλληλες συναντήσεις μας και επικοινωνίες μου με κορυφαία και αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκδήλωσα το ξεκάθαρο ενδιαφέρον να στηρίξω, με όλες μου τις δυνάμεις, το κόμμα μας στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, μέσα από τα βουλευτικά ψηφοδέλτια, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Με διαβεβαιώσατε όχι μόνο για την έγκριση της υποψηφιότητάς μου, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό θα γίνει άμεσα (είναι γνωστές οι δημόσιες ανακοινώσεις και δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών σε όλο το διάστημα από το καλοκαίρι έως σήμερα).

Από τότε έχουν κυλήσει 7 μήνες με συνεχείς αναβολές, που επικαλούνται κάθε φορά έωλα επιχειρήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνεχόμενο εμπαιγμό, με συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν σύντομα, προκειμένου η ηγεσία να κερδίσει χρόνο και να μάς κρατήσει εγκλωβισμένους.

Στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή έμαθα την αξία της συνέπειας και της ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο. Μοναδική μου πυξίδα είναι η αντίληψη ότι κάθε τι που λέμε και που πράττουμε, οφείλει να διέπεται από σοβαρότητα και αλήθεια.

Αγαπητέ Ανδρέα,

Όσα με θλίψη παρατηρώ στο Κίνημά μας τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στην εντελώς διαφορετική «ακτή» των αρχών και αξιών μου.

Δυστυχώς 1 χρόνο μετά την εκλογή της νέα ηγεσίας, διαψεύδονται, με τον πλέον τραγικό τρόπο, οι προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών που ένιωσαν ότι πράγματι μπορεί η ιστορική αυτή Παράταξη να αλλάξει σελίδα και να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό προσκήνιο.

Στην πράξη διαψεύδεται το σύνθημα του Συνεδρίου ότι «η κοινωνία είναι στο προσκήνιο».

Αντί αυτού έχουμε «φίλους», «κολλητούς» και «συναλλαγές» στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Το θολό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα συνεχίζει να κυριαρχεί και να απογοητεύει τους προοδευτικούς πολίτες.

Κάθε εβδομάδα αλλάζει και η «γραμμή» του κόμματος που ουσιαστικά απλά δεν υπάρχει. Συνεχόμενα λάθη, ατολμία, στασιμότητα, εσωστρέφεια, αυτοαναφορικότητα και τακτικισμός που αποστρέφουν τους πολίτες.

Η ανακολουθία και η ασυνέπεια έχει γίνει καθημερινότητα. Ένα κόμμα εκτός κοινωνίας.

Ακούμε για «Δούρειους Ίππους», οι οποίοι ήταν στην παράταξη εν γνώσει της ηγεσίας.

Ουδείς απάντησε στο για ποιο λόγο παρέμεινε εν γνώσει τους ένα «Δούρειος Ίππος» στην «καρδιά» της Παράταξης.

Και εύλογα οι πολίτες μας ρωτούν: Υπάρχουν και άλλοι «Δούρειοι Ίπποι» εντός της παράταξης εν γνώσει της ηγεσίας και τι κάνει γι’ αυτό. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν ξανά στα ψηφοδέλτια μας στελέχη που υπηρετούν άλλα συμφέροντα και που μπορεί να μας ξανα-ντροπιάσουν με τις πράξεις τους.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων κατάντησαν εσωκομματικό ανέκδοτο.

Οι περισσότεροι που εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον από την Άνοιξη, να στρατευτούμε και να παλέψουμε για τις ιδέες και αρχές του Κινήματος ως υποψήφιοι, το πράξαμε γνωρίζοντας ότι αφήνουμε πίσω τις επαγγελματικές και προσωπικές μας υποχρεώσεις. Ότι θα τις θυσιάζαμε με ανιδιοτέλεια για να στηρίξουμε το μεγάλο στόχο της επιστροφής της παράταξης.

Ίσως θεωρήθηκε – λανθασμένα – από την ηγεσία ότι είμαστε όλοι ανεπάγγελτοι ή ότι παρασιτούμε πάντα κάπου κοντά στα κόμματα και στην Πολιτική, ότι φιλοδοξούμε να γίνουμε και εμείς επαγγελματίες πολιτικοί και επαγγελματίες της «συναλλαγής».

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Υπάρχουν και όλοι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν και να θυσιάσουν την δουλειά τους, την επιστήμη και την οικογένειά τους με ανιδιοτέλεια.

Ίσως θεωρήθηκε – λανθασμένα - ότι διαθέτουν την πολυτέλεια να εμπαίζουν ανθρώπους με επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνική πορεία.

Υπάρχουμε όμως και όλοι εμείς που δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον εμπαιγμό, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε και να υπηρετούμε το τίποτα και τον σαπροφυτισμό στην Πολιτική.

Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τον εμπαιγμό και να υποστηρίξω κάτι που δεν πιστεύω, υποκρινόμενος και εύλογα αποσύρω το ενδιαφέρον μου για το ψηφοδέλτιο της Αιτωλοακαρνανίας.

Οφείλω, όμως, πάνω απ’ όλα να απολογηθώ στους εκατοντάδες φίλους και συντρόφους που από την αρχή στήριξαν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Μια βουλευτική έδρα όμως δεν είναι αυτοσκοπός και δεν μπορεί να είναι αυτοεξευτελισμός.

Έχω μάθει πάντα να σέβομαι και να λέω την αλήθεια στον φίλο, τον σύντροφο, στον ασθενή. Πάντα και με όποιο κόστος.

Παραμένω-όπως πάντα- στο κόμμα μας και ενεργός στην κοινωνία και την αγαπημένη μου ιδιαίτερη πατρίδα, την Αιτωλοακαρνανία

Με εκτίμηση,

Ευάγγελος Γάκης

Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο «Ιατρικό Ψυχικού» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

ΕΣΗΕΑ κατά Έλενας Ακρίτα: Προσβλητική η ανάρτησή σας

23:30

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα θύμα μιας «επιδημίας ακραίας ζέστης»

23:28

Eθνική Τράπεζα: Στις 2 Αυγούστου η καταβολή του μερίσματος

23:16

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq - «Βουτιά» 18% για την Ford

23:00

Στυλιανίδης: Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφαλείας των εργαζομένων στη ναυτιλία

22:54

Κλήρωση Τζόκερ: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

22:21

Πετρέλαιο: Ενισχύθηκε μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

22:02

Στον Λευκό Οίκο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

21:52

Μοτοδυναμική: Αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο, πτώση κερδών

21:45

Χρυσός: Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων λόγω profit taking

21:27

Μίνι παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

21:24

Attica Bank-Παγκρήτια: Με ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από τη Βουλή η συγχώνευση

21:12

Πόσο στοιχίζουν τα «μπάνια του λαού» στη Γερμανία;

20:44

Πυροσβεστική: 24 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Τζιά

20:29

Καταδίκασαν το περιστατικό Πολάκη όλα τα κόμματα: «Ντροπιαστικό και απαράδεκτο»

20:07

Κασσελάκης: Ιστορική παραποίηση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

20:04

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε περιοχές των περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

19:58

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και παραμένω ΣΥΡΙΖΑ - Θα το ξαναέκανα

19:54

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Αναφορές σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

19:52

Meta: Αντιμέτωπη με πρόστιμο «μαμούθ» 13,4 δισ. από την Ε.Ε. για το Marketplace

19:46

Γαλλία: Ανοίγει η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στα μνημόνια

19:38

Πιερρακάκης για ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής: Το μέλλον τώρα ξεκινά να ανοίγεται μπροστά σας

19:34

Ε. Μυτιληναίος: «Yπεραντίδραση» ο φόρος στο φυσικό αέριο

19:20

Τραμπ: Καταδικάζει τη «βάναυση» στάση των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν

19:20

Unilever: Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας

19:10

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

18:52

Παρίσι 2024: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Μέσα και ο Αντετοκούμπο

18:42

Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Σχεδόν τριπλάσιος ο χρόνος επίλυσης αστικών υποθέσεων σε σχέση με την ΕΕ

18:41

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης - Πώς αντέδρασε

18:31

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινά μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου