Τους είχε όλους από κάτω να παρακολουθούν ενώ έδινε μόνος τις απαντήσεις. Κι όχι μόνο τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Άδωνις, Χατζηδάκης, Βεσυρόπουλος, Παπαθανάσης, Τσακλόγλου) , αλλά και το επιτελικό (Πατέλης και Σκέρτσος). Παρά το επιτηδευμένο στήσιμο, η αύρα δεν ήταν αυτοκρατορική. Ο Κυριάκος έδωσε την αίσθηση ότι γνωρίζει τα θέματα σε βάθος, είχε άνεση, και παρά τον δημοσκοπικό αέρα στα πανιά, έδειξε γειωμένος με τις περιστάσεις.
Έβγαλε κι έναν λαγό απ’ το καπέλο, τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους σε έναν χρόνο. Θα πρέπει όμως να δουλέψει καλά ο «λαγός» της ανάπτυξης στον οποίο εισήλθαμε το 2023 σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, ώστε να ανοίξει το πουγκί ο Δράκος του Ξύλου, ο οποίος ακολουθεί το 2024.
Ακραία φτωχοποίηση
Οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σε υψηλούς τόνους στα όσα υποστήριξε ο Πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κατόρθωμα την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και νομίζει ότι κάποια ανεπαρκή κουπόνια, τα οποία μάλιστα προέρχονται από τα υπερ έσοδα του ΦΠΑ, θα τον διασώσουν πολιτικά» είπε η εκπρόσωπος τύπου Πόπη Τσαπανίδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι υπάρχει ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας, ενώ μάλλον θεωρεί κακό να υπάρχουν υπερέσοδα από τον ΦΠΑ.
Παρακολούθησε;
Το επόμενο σχόλιο όμως, δημιούργησε ερωτηματικά για το εάν παρακολούθησε ολόκληρη την συνέντευξη. «Δεν βρήκε όμως μισή λέξη να πει για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και την έκρηξη των δόσεων στα τραπεζικά δάνεια, που σήμερα ακόμα και ο συνεπής δανειολήπτης βλέπει μια δόση δανείου να αυξάνεται μέχρι και 300 ευρώ απ' τη μια μέρα στην άλλη».
Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος είπε όχι μία, αλλά πολλές λέξεις, για τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Υπάρχει άλλη ιδέα;
Χαρακτήρισε τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες ως «αναγκαίο κακό» και «επώδυνο φάρμακο» για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.
Ενώ κάνοντας μια μικρή επίδειξη γνώσεων, επισήμανε ότι «όποιος έχει μελετήσει λίγο οικονομική ιστορία, ξέρει ότι περάσαμε μία ολόκληρη δεκαετία, τη δεκαετία του ‘70, με πάρα πολύ υψηλό πληθωρισμό, που ήταν συστημικά υψηλός -δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση τώρα, αυτή είναι η προσωπική μου ανάλυση- αλλά και γιατί σε ένα βαθμό οι κεντρικές τράπεζες δεν αντέδρασαν τότε όπως έπρεπε να αντιδράσουν. Και τελικά οι συνέπειες από τον πληθωρισμό ήταν πολύ χειρότερες από τις συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων».
Κι αφού τόνισε πως μόνο μια χώρα δεν ακολουθεί αυτή την πολιτική, η Τουρκία, προκάλεσε όποιον έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό, να το καταθέσει.
Επικοινωνιακή διαχείριση
Για επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Για μία ακόμη φορά, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε την επικοινωνιακή διαχείριση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν πως έχουν πληγεί σε πρωτόγνωρο βαθμό από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που απομειώνει την αγοραστική τους δύναμη».
Το ίδιο και το ΜέΡΑ25
Στην ίδια γραμμή και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. «Προσπαθεί να παραποιήσει ως συνήθως την πραγματικότητα και να εξαπατήσει τους πολίτες. Δεν πείθει κανέναν όμως πια. Οι πολίτες ζουν στο πετσί τους τις βάρβαρες πολιτικές».
Ιλουμινάτι αναλυτές
Ο ίδιος ο Κυριάκος πάντως, και πολύ πριν βγουν οι αντιδράσεις έκανε λόγο για ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές «οι οποίοι μας ασκούν κριτική για την επιδοματική μας πολιτική. Αμφιβάλλω αν ποτέ οι ίδιοι έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουν προϊόντα για το νοικοκυριό τους».
Ισορροπίες
Μιλώντας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την επιλογή να δοθούν χρήματα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην πανδημία «ώστε να μην κλείσουν και να μην χαθούν θέσεις εργασίας», αλλά και την στήριξη απέναντι στην ακρίβεια (καλάθι του νοικοκυριού, εφάπαξ ενισχύσεις ευάλωτων, market pass), ο Κυριάκος υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομική ισορροπία φέρνοντας ως παράδειγμα τι επιχείρησε να κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιζ Τρας.
Κατάρρευση
«Οι αγορές τελικά είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η προηγούμενη Πρωθυπουργός αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, θεωρώντας ότι επειδή είναι χώρα G7 και είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να ανακοινώσει 50 δισ. μειώσεις φόρων χωρίς να εξηγήσει από πού θα έβρισκε τα λεφτά. Κατέρρευσε η λίρα και η Πρωθυπουργός μαζί.
Έχετε καμία αμφιβολία ότι αν στην Ελλάδα υπήρχε σοβαρή αμφιβολία για την υπευθυνότητα και σοβαρότητα του οικονομικού μας επιτελείου στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ότι δεν θα είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο;».
Στο σημείο αυτό είδα ένα χαμόγελο στα χείλη Σταϊκούρα - Σκυλακάκη, κι ας τους έβαλε στα μπροστινά έδρανα δίπλα στους δημοσιογράφους να τον παρακολουθούν από κάτω.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.