INSIDE OUT

Η Bad Bank της Αριστεράς - O πίνακας του Χαρίτση και το καρφί Καρανίκα - Γιατί μένει ο Τεμπονέρας;

24-11-2023 | 07:14
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Bad Bank της Αριστεράς - O πίνακας του Χαρίτση και το καρφί Καρανίκα - Γιατί μένει ο Τεμπονέρας;

Τσεκάρω τις τελευταίες λεπτομέρειες και περιμένω να φτάσουν όλοι. Η γαλοπούλα φαίνεται εντάξει, μου την έστειλαν από Ελασσόνα. Τα καροτάκια επίσης δείχνουν νόστιμα. Φέτος άργησα μια μέρα, αλλά δεν φταίω εγώ. Ένα πράγμα ζήτησα απ’ τον Κυριάκο. Να φέρει την cranberry sauce. Κι αυτός τι έκανε; Πήγε για κάτι εγκαίνια στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, ήθελε να δει κι έναν δρόμο που θα ενώνει το Αιγαίο με το Ιόνιο, κι όταν το θυμήθηκε έτρεξε στο πρώτο σούπερ μάρκετ που βρήκε στα Καμένα Βούρλα

και ξεχάστηκε συζητώντας για τις τιμές. Στο τέλος έβαλε κάτι κράνα στο καλάθι απ’ τον Μπράλο και τα ‘φερε. Ούτε sauce, ούτε τίποτα. Τώρα κάθεται στο τραπέζι με μια ενοχική ευτυχία και το παίζει συνεσταλμένος. Τέλος Πάντων. Τον έβαλα δεξιά μου, μην ξεχνιόμαστε κιόλας. Με τους υπόλοιπους τί κάνω, δεν ξέρω.

Υπάρχει αναβρασμός στην αριστερή πολυκατοικία και το sitting είναι δύσκολο. Ο Ανδρουλάκης φαίνεται πάρα πολύ ευγνώμων (αλλά το κρύβει). Πέρασε για μισή μονάδα μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ (Pulse). Κοντεύει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να γίνουν καν εκλογές. Ο Κασσελάκης επίσης φαίνεται ευγνώμων γιατί έμεινε μόνος στην Κουμουνδούρου. Ισως δεν είναι καλό. Ο Χαρίτσης και η Έφη είναι ανήσυχοι. Ο Κουτσούμπας είναι χαρούμενος, αλλά φοβάται μην τυχόν και πολυανέβει. Ο Γιάνης και η Ζωή έχουν μια αγνωμοσύνη, αλλά δεν τους φοβάμαι.

Bad bank

Και τότε μια άγνωστη φιγούρα έρχεται και κάθεται στο τραπέζι ακάλεστη.

«Ο Κασσελάκης λειτουργεί ως bad bank. Κράτησε γύρω του τα χειρότερα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ» λέει αργά και επιβλητικά. «Η μπάλα τώρα είναι στους άλλους.

Είναι σχετικά νέοι και παίρνουν μαζί τους νέο κόσμο. Εχουν χρόνο (3 χρόνια βουλευτές) και χώρο που τους αφήνει ο Κασσελάκης. Έχουν μαζί τους τα τοτέμ (Μπαλτάς Δραγασάκης Βούτσης) και φτιάχνουν μια καλή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν ξέρω αν έχουν την πολιτική και διοικητική ικανότητα και τα ηγετικά χαρακτηριστικά για να πετύχουν κάτι». Μετά σιωπά. Είναι μια παλιά Πυθία και βλέπει τα πράγματα από απόσταση. Δείχνω σεβασμό.

Κόκκινο

Εγώ πάλι τα βλέπω από κοντά. Και βλέπω μια νέα βαβούρα να ξεσπά το επόμενο διάστημα, με φημολογία για υπόγειες διασυνδέσεις των καινούργιων, με τους Πασόκους. Και δεν το βλέπω μόνο εγώ.

«Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων «προθύμων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας του Συριζα-ΠΣ.

Ο υπαινιγμός είναι σαφής. Οι νέοι, που μετά την αποχώρηση από το κόμμα ετοιμάζονται για δικό τους, θα καλύψουν το αριστερό χωράφι, ο Ανδρουλάκης θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το Κέντρο και οι δύο μαζί θα «πυροβολούν» Κασσελάκη που θέλει να φτιάξει έναν ευρύχωρο Συριζα από αριστερά μέχρι κέντρο. Το λέω σχηματικά και σε αδρές γραμμές για να συνεννοηθούμε πάνω από τα μπιζέλια.

Διαδικαστικά

Οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν χθες (Ε. Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης, Ν. Ηλιόπουλος, Δ. Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θ. Φωτίου, Χ. Ζεϊμπέκ, Μ. Τζούφη και Ο. Φερχάτ), αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες την δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα της Ομπρέλας. Περίπου χίλια μέλη, οι περισσότεροι στελέχη με διαδρομή, αποχώρησαν συνολικά από τον Συριζα, ενώ αναμένονται κι άλλες αποχωρήσεις. Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα έχει να σκεφτεί πολλά τις επόμενες μέρες, διαδικαστικά και ουσιαστικά. Το βέβαιο είναι πως στην συζήτηση του Προϋπολογισμού, ένας νέος Πολιτικός Αρχηγός θα ανέβει στο βήμα της Βουλής, κι αυτός θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Εξέγερση

Ο Χαρίτσης, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, αποκαθήλωσαν το σύμβολο του ΣΥΡΙΖΑ από τους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ. Ο μεσσήνιος βουλευτής, τον οποίο ο συνονόματός του ήθελε πολύ να κρατήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πολιτικό statement μέσω της Τέχνης: έβαλε στο προφίλ του τον πίνακα του Τζουζέπε Πελίτσα ντα Βολπέντο, η «Τέταρτη Τάξη».

Το έργο απεικονίζει τις εξεγέρσεις των αγροτών, εναντίων γαιοκτημόνων στην Ιταλία τον 20ο αιώνα, και θεωρείται σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης. Αν κάποιος θέλει να τον απολαύσει σήμερα θα πρέπει να πάει στο Museo del Novecento στο Μιλάνο.

Καλή τύχη

Η επιλογή ενέπνευσε τον ένθερμο υποστηρικτή του Κασσελάκη, που φυσικά παραμένει στο κόμμα, Νίκο Καρανίκα.

«Καλή τύχη εκεί στον 19ο αιώνα πρώην σύντροφοι και φίλοι που ειδικευτήκατε στην διαπλοκή και την υπονόμευση. Πλέον είστε αντίπαλοι κομματικοί αλλά όχι εχθροί. Εχθρός είναι μόνο ο φασισμός και ο ρατσισμός όλων των αποχρώσεων και αφορμών» έγραψε μεταξύ πολλών άλλων για να αποχαιρετήσει τους πρώην συντρόφους. Άλλωστε, η παρέα σκόρπισε.

Μένει

Από την παρέα, εκτός του ίδιου του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και του Καρανίκα, μένει και ο Κώστας Ζαχαριάδης (δεν είναι στην φωτό). Όπως είπε (realfm) «γιατί να φύγω; Δεν υπήρξε διαδικασία σε κάποιο όργανο, να πει ο ένας εγώ φεύγω γι’ αυτό, να υπάρξει πολιτική σύγκρουση. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις και δυναμικές. Δεν είμαι χθεσινός, είμαι 21 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάμαι πολύ καλά να είμαστε στο 3% και να παλεύουμε».

Γιατί φεύγουν

Το ρώτημα γιατί φεύγουν οι 9 βουλευτές και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα απασχολήσει για κάποιο διάστημα. Όπως επισήμανε ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος (Kontra) είναι η πρώτη διάσπαση του κόμματος που δεν έχει εξηγηθεί αυτό, φεύγουν γιατί δεν αντέχουν να συνυπάρξουν με το νέο Πρόεδρο.

Για το ίδιο ρωτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης (Ant1, Χατζηνικολάου). «Φεύγουμε για λόγους που έχουν να κάνουν και με την πολιτική και με την ιδεολογία και με την δημοκρατία μέσα στο κόμμα» είπε. ««Εμείς δεν βγήκαμε στα ΜΜΕ να ασκήσουμε κριτική ή να κάνουμε εσωκομματική αντιπολίτευση. Έχει σημασία ο πολιτικός χρόνος. Η βασική μας διαφορά είναι πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική: η πολιτική σημαίνει ύφος, ήθος, πολιτικό περιεχόμενο, δεν είναι deal σε επίπεδο πολιτικών στελεχών».

Μένει καταγγέλλοντας

Από αυτούς που μένουν ενδιαφέρον έχει η περίπτωση Τεμπονέρα. Ο εργατολόγος με το βαρύ επώνυμο από την Πάτρα, είναι μέλος της ΚΕ του κόμματος από το 2013. Το καλοκαίρι φλέρταρε με την ιδέα να κατέβει στις εσωκομματικές για Πρόεδρος αλλά τελικά δεν είχε την αποφασιστικότητα του Κασσελάκη. Η θέση του, να γίνει πρώτα Συνέδριο, να συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής συντριβής, και μετά εκλογή ηγεσίας δεν εισακούστηκε, καθώς Αχτσιόγλου, Ευκλείδης, επιθυμούσαν εκλογή εκεί και τότε. Χθες έκανε αισθητή την παρουσία του στην συνεδρίαση της ΠΓ απέναντι στον Κασσελάκη, ζητώντας να υπάρχουν θεσμική, κι όχι παραθεσμική (με πρωινό καφέ, εκτελεστική επιτροπή κλπ) λειτουργία του κόμματος. Προς το παρόν μένει Συριζα.

Καθόλου πληκτική η αριστερή πολυκατοικία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:17

Lancet: Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ενδέχεται να ξεπερνά κατά πολύ τον επίσημο απολογισμό

21:12

Τράπεζα Πειραιώς: Από 16 Ιουλίου η καταβολή του μερίσματος

21:01

Ζαχαράκη: Διαρκής η μέριμνα για τους πολύτεκνους - Έρχεται το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό

20:49

Τριαντόπουλος: Εξετάζεται το ενδεχόμενο στήριξης της Σαμοθράκης

20:41

Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας

20:37

Exxon Mobil: «Βλέπει» πλήγμα στα κέρδη τριμήνου λόγω της μείωσης των τιμών αερίου

20:28

Στην Ουάσιγκτον ο Κ. Μητσοτάκης - Συνάντηση την Τρίτη με τον CEO της Corus International

20:22

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού» απέναντι στο Ισραήλ

20:09

Τράπεζα του Ισραήλ: Σταθερά στο 4,5% τα επιτόκια για 4η συνεδρίαση

20:04

Κορονοϊός: Σύσταση Γεωργιάδη σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν λόγω έξαρσης κρουσμάτων

19:50

Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι βάζει εμπόδια στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

19:47

Μπαμπασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ): Μη υπαρκτή η πληρωμή 14 εκατ. ευρώ σε παραγωγό

19:40

Πακέτο μέτρων για το δημογραφικό και το στεγαστικό θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

19:38

Ο Ζελένσκι απορρίπτει τη «μεσολάβηση» του Όρμπαν για τον τερματισμό του πολέμου

19:30

Real Consulting: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,038 ευρώ/μετοχή καθαρά

19:23

Παπουτσάνης: Στα 31,7 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του α' εξαμήνου

19:18

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από τους Δημοκρατικούς να παραμείνουν στο πλευρό του- «Δεν πάω πουθενά»

19:10

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

18:59

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά την εκλογική ανατροπή στη Γαλλία - Απώλειες για τον CAC 40

18:56

Γαλλία: Απεργία στις 17 Ιουλίου προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Παρισιού

18:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «ρίχνει μαύρο» στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες

18:33

ΠΣΕ: Προβληματισμός και οριακή αισιοδοξία για τις εξαγωγές με βάση τα στοιχεία πενταμήνου

18:22

Ξεκίνησε η δευτεροβάθμια δίκη για το Μάτι - Θα συνεχιστεί αύριο

18:19

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον δήμο Αθηναίων λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς

18:10

Κίεβο: Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός θα εντείνουν τις ρωσικές επιθέσεις

17:59

Οι 16 πιο ακατάλληλες παραλίες σε Αττική και Εύβοια

17:55

Συνάντηση εργασίας στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας

17:48

Η Κομισιόν παρείχε τεχνική υποστήριξη σε πάνω από 1.800 πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις

17:46

Ζελένσκι: Περιμένει συγκεκριμένα βήματα για την αεροάμυνα στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

17:45

Αναβάθμισε Εθνική και Πειραιώς η Moody's