Τον Ζακ Ντελόρ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ιστορία μάλλον θα τους θυμάται για διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος ως επικεφαλής της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έχτισε μαζί με τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Χέλμουτ Κολ, την πορεία προς το ευρώ.
Ο δεύτερος, ως «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας, εν μέσω κρίσης, είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας και του Grexit.
Τα «πακέτα Ντελόρ» και η Ελλάδα
Ο Ζακ Ντελόρ, «έφυγε» από τη ζωή στα 98 του χρόνια. Οικονομολόγος με κύρος, καθηγητής, υπουργός Οικονομικών υπό τον Μιτεράν το 1981, πρόεδρος της Κομισιόν από το 1985 για μια δεκαετία. Από αυτή τη θέση έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη.
Επικεφαλής της «επιτροπής Ντελόρ», πρότεινε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Ήταν το μεγάλο του έργο η ενιαία αγορά. Ως ιδέα ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου 1985 – έγινε πράξη την 1η Ιανουαρίου του 1993.
Στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τα «πακέτα Ντελόρ». Ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πορείας, την οποία οραματίστηκε και πραγματοποίησε ο ίδιος κατά την περίοδο της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε που η Ευρώπη είχε μεγάλους ηγέτες και οραματιστές.
Είχε στόχο την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές των ασθενέστερων οικονομικά κρατών. Τότε διατυπώθηκε η έννοια της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της κοινότητας με ολόκληρο κεφάλαιο και πέντε άρθρα.
Χαρακτηριστικά, το πέμπτο άρθρο προβλέπει την ενίσχυση των διαρθρωτικών ταμείων (περιφερειακό, γεωργικό και κοινωνικό), ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην ενίσχυση των υποδομών των ασθενέστερων περιοχών της κοινότητας. Η αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, έγινε κυρίως με αύξηση των ποσοστών επί του ΑΕΠ ως συμμετοχή κάθε κράτους-μέλους. Έτσι, έγινε ο διπλασιασμός των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Η διάθεση των πόρων αποφασίστηκε για περιοχές των οποίων το ΑΕΠ είναι μικρότερο του 75% του μέσου κοινοτικού. Και έτσι η Ελλάδα υπήχθη ολόκληρη στις περιοχές αυτές.
Ο Σόιμπλε, ο Τσίπρας και οι γερμανικές αποζημιώσεις
«Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν», είχε δηλώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που «έφυγε» από τη ζωή στην ηλικία των 81 ετών. Δεν ήταν άλλωστε το μόνο που είχε πει προκαλώντας αντιδράσεις.
Ως υπουργός Οικονομικών στα χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ αποτέλεσε την «προσωποποίηση» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής την περίοδο της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα, της επώδυνης εποχής των μνημονίων.
«Είχα πει στον πρωθυπουργό Τσίπρα, αν υποσχεθείς στους εκλογείς σου ότι θα φέρεις ανάκαμψη και θα μείνεις στην ευρωζώνη χωρίς να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα, τότε θα υποφέρεις». Το δήλωσε ο ίδιος τον Απρίλιο του 2015.
Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2015, και ενώ είχαν επιβληθεί capital controls στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε μάς έκανε πλάκα. Είπε στον τότε Αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου, πως αν οι ΗΠΑ αναλάβουν να σώσουν την Ελλάδα, η Γερμανία θα αναλάβει να σώσει το Πουέρτο Ρίκο, που βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Δεν σταμάτησε εκεί. Τον Οκτώβριο του 2015, ο Σόιμπλε «στόλισε» τον Τσίπρα για το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων: «Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε».
Για να πάμε στον Φεβρουάριο του 2016, που έλεγε: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε πονέσει τους Έλληνες μία φορά και θα είχε αποφευχθεί αυτή η ατέλειωτη επίπονη διαδικασία που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός».
Η πρόταση Σόιμπλε για Grexit
Ο Σόιμπλε ήταν αυτός που είχε δείξει ευθέως στην Ελλάδα τον δρόμο του Grexit. Το φθινόπωρο του 2011 η πολωνική προεδρία στην ΕΕ επέλεξε το θρυλικό ξενοδοχείο «Μονοπόλ» για να φιλοξενήσει το Eurogroup. Εκεί, στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου, το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έναντι «τεράστιας βοήθειας». Έριξε τη «βόμβα» και συντάραξε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και ο Γ.Α. Παπανδρέου ενημέρωσε άμεσα τον Αντώνη Σαμαρά...
Μιλώντας 5 χρόνια μετά σε εκδήλωση στο Αμβούργο, ο Σόιμπλε επανήλθε σε εκείνη τη συζήτηση στο Βρότσλαβ. «Είχα πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011 ότι θα έπρεπε να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για κάποια χρόνια, με αντάλλαγμα τεράστια βοήθεια. Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η «ατελείωτη διαδικασία» των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες», όπως είπε. Εκτίμησε, επίσης, ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος.
Ο Βενιζέλος τότε ήταν «φρέσκος» υπουργός. Μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών και έχει οριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είχε πάει στη γερμανική πρωτεύουσα νομίζοντας ότι πάει για δείπνο γνωριμίας.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ήδη είχε εκπονήσει σχέδιο: Ανάληψη 50-100 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές, με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ, ανθρωπιστική βοήθεια για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ κ.ά.) και επενδύσεις…
Ο Κασσελάκης δανειστής του ΣΥΡΙΖΑ
Πρόεδρος και δανειστής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης δύο σε ένα. Λίγο πριν κλείσει το 2023, ο Κασσελάκης έβαλε το χέρι στην τσέπη δανείζοντας το κόμμα.
Όπως διέρρεαν, ηγετικά κλιμάκια του κόμματος έχουν εντοπίσει πως δεν έγινε καμία προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών του κόμματος, «δείχνοντας» Σκουρλέτη και Τζανακόπουλο που διετέλεσαν γραμματείς του κόμματος. Η μεγάλη ανάγκη ήταν, όπως λένε, να πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στα κομματικά media.
Αφήστε που από το 2024, μετά τα ποσοστά που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισπράττει 3 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από την κρατική επιχορήγηση.
Οι διαρροές προκάλεσαν αντιδράσεις από το περιβάλλον Τζανακόπουλου. «Όταν παρέδωσε το κόμμα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ», έλεγαν. Και πρόσθεταν ότι οι γραμματείς δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά του κόμματος. Και από το περιβάλλον του Πάνου Σκουρλέτη έλεγαν με δυσφορία ότι «επί των ημερών του μηδενίστηκε το χρέος στην Εθνική Τράπεζα».
Αλλά πλέον ξεκινά μια άλλη περίοδος χρέους στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Kasselakis Bank.
Φημονόη
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.