Διχασμός, μούδιασμα και άγρια συναισθήματα ξεπηδούν, μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παραπέμψει για διαγραφή τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ στη βάση της ΝΔ. Από την μια πλευρά κυριαρχεί ευφορία για την ηγετική κίνηση, από την άλλη σκεπτικισμός για τη συρρίκνωση της κομματικής βάσης. Το σαββατοκύριακο ήταν πηγή γεγονότων γενικώς.
Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική παραίτηση του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Ρούσσου Κούνδουρου, από τη θέση του το βράδυ της Παρασκευής.
Ο κ. Κούνδουρος κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι δεν εκλήθη στη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν και γενικά δεν είχε ενημέρωση για τις συνομιλίες με την Τουρκία. Στην συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ συμμετείχε ο διάδοχός του πρέσβης Α. Φυγανάς, νυν δ/ντης της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών. Η παραίτηση αποδόθηκε σε προσωπικές πικρίες, καθώς ο παραιτηθείς όδευε έτσι κι αλλιώς σε συνταξιοδότηση στο τέλος του έτους. Ο κ. Κούνδουρος, (φωτό αριστερά με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι)
με καταγωγή από σπουδαία οικογένεια των Χανίων (Σφακιά), είχε τοποθετηθεί το 2021 πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία και γενικά θεωρούνταν ότι απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Μαξίμου.
Ποιος με ποιον
Η διαγραφή Αντώνη Σαμαρά έγινε δεκτή με ακραία συναισθήματα καθώς από την μια πλευρά μέρος της βάσης θυμήθηκε την περίοδο της Πολιτικής Άνοιξης, την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 από τον Συμπιλίδη (φίλο του κ. Σαμαρά), το 18,85% που έλαβε η ΝΔ στην κάλπη του Μαΐου του 2012, τα «Ζάππεια» του 2010, την αδημονία για να πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και τη γενικότερη στάση του πρώην Πρωθυπουργού που δεν έβρισκε να πει ούτε μια καλή κουβέντα για τη σημερινή κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο μέρος της γαλάζιας βάσης έριξε το βάρος στο ότι ο Σαμαράς βοήθησε τη ΝΔ να σταθεί όρθια όταν τα μνημόνια σάρωσαν όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό, ότι στη δεύτερη κάλπη τον Ιούνιο του 2012 η ΝΔ έλαβε εκτοξεύτηκε στο 29,66%, ότι στην εσωκομματική εκλογή (τέλος ’15, αρχές ’16) στήριξε τον Κυριάκο, κι ότι οι απόψεις του για ελληνοτουρκικά, woke και μετανάστευση ήταν πάντα ίδιες.
Οι λόγοι
Η σταγόνα που ξεχείλισε αυτή τη φορά το ποτήρι ήταν η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής και,
α) η σκληρή κριτική που ασκεί στην τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, και το αίτημα να απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ ο Γιώργος Γεραπετρίτης: «Ομολογώ πως δεν κατανοώ τη "στρατηγική" της κυβέρνησης! Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ιδίου του Οργανισμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο Πρωθυπουργός».
β) οι αναφορές στην woke ατζέντα, τη μεταναστευτική πολιτική, και την πράσινη μετάβαση: «Αναρωτιέμαι: έπρεπε να εκλεγεί ο Τραμπ για να καταλάβουν ορισμένοι το τι σημαίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία της κάθε κοινωνίας η woke ατζέντα; Τι σημαίνουν τα κύματα των εργαλειοποιημένων παράνομων μεταναστών και η βεβιασμένη "πράσινη μετάβαση"; (…) Ο Τραμπ τα έκανε σημαία του και κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές πανηγυρικά – Προεδρία και Βουλή και Γερουσία. Κόντρα στις περισσότερες προβλέψεις και παρά την εχθρότητα των συστημικών Μέσων. Και τώρα τελευταία κάποιοι, εμφανώς σοκαρισμένοι, άρχισαν να "ανακαλύπτουν" ότι ήταν όλα αυτά που οδήγησαν στην άνοδο του Τραμπ. Είναι οι ίδιοι που υποστήριζαν μέχρι χθες – και μερικοί ακόμη στηρίζουν – τη woke ατζέντα, και την ανεκτικότητα στη λαθρομετανάστευση και τη βεβιασμένη "πράσινη μετάβαση". Τα "ορφανά" του δικαιωματισμού, στην Ελλάδα, είδαν ξαφνικά "το φως το αληθινό"…».
γ) η αναφορά να γίνει ο Κώστας Καραμανλής ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Ν. Τσούτσιας εκτιμά πάντως ότι μεταξύ των άνω, ο βασικός λόγος της διαγραφής είναι το -γ-. Δηλαδή συνδέει την αποπομπή Σαμαρά, με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει τέλος Γενάρη.
Πηγές του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ πάντως διευκρινίζουν ότι δεν είχαν γνώση της συνέντευξης Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής.
Οι εκλογές για ΠτΔ
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ως ιδέες για διάδοχο της σημερινής ΠτΔ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Μαρία Δαμανάκη. Αυτονόητο πως ο ΠΘ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ η επιλογή του προσώπου έχει να κάνει περισσότερο με την ικανότητα σύνθεσης δυνάμεων στη Βουλή, παρά με πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας της χώρας, καθώς μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ο ΠτΔ μπορεί να βγει ακόμα και με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.
Την πάτησε
Παράπλευρη απώλεια της μάχης των γιγάντων στη ΝΔ, ο απλός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος Θεόδωρος Καράογλου. Ο βουλευτής βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, στην Αργεντινή, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων για την 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων της Νότιας Αμερικής και προγραμμάτιζε επιστροφή μεθαύριο Τετάρτη. Όμως η συνεδρίαση για τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού, έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα, οπότε θα πρέπει ν’ αφήσει άρον άρον το Μπουένος Άιρες μετά το φύλλο πορείας που του έστειλε ο Γιάννης Τραγάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Ο πραγματικός μύθος της ΝΔ.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.