Τραπεζοκεντρική η φετινή συζήτηση του Προϋπολογισμού, η οποία κλείνει Κυριακή το βράδυ με τις ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών και την ψήφιση που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει τις εξαγγελίες για τις τράπεζες την τελευταία ημέρα συζήτησης, γεγονός που θα ρίξει μοιραία τους προβολείς πάνω στις αλλαγές που αφορούν το πορτοφόλι του πολίτη και πολύ λιγότερο στην πολιτική αντιπαράθεση. Το ύψος των προμηθειών, των πάσης φύσεως τραπεζικών εξόδων, κι ό,τι άλλο έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Το ντεμπούτο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και οι ομιλίες των μικρών της δεξιάς και της αριστερής πολυκατοικίας στην οποία πλέον φαίνεται πως ανήκει και ο Συριζα, περνούν σε δεύτερη φάση μπροστά στις αλλαγές στον τραπεζικό τομέα. Παράξενο. Αυτή τη συζήτηση την άνοιξε το Πασοκ.
Χαλαρά στην Κρήτη
Η υποβάθμιση της συζήτησης στην Βουλή φάνηκε από την επιλογή του Μαξίμου να οργανώσει περιοδεία στην Κρήτη για την εκδήλωση «Συζητάμε, αποφασίζουμε, προχωράμε μαζί για το Ρέθυμνο» την Πέμπτη, και άλλες εκδηλώσεις, ενώ σήμερα το μενού περιλαμβάνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το απόγευμα συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη για την Μεταπολίτευση.
Ο Κυριάκος πέρασε καλά, όπως πάντα στην Κρήτη
ενώ μαζί του είχε και το μισό υπουργικό συμβούλιο
όπως σημείωσε ο Παύλος Χρηστίδης του Πασοκ.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που κυβέρνηση σνομπάρει σε τέτοιο βαθμό την πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, που είθισται να είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτός που στάθηκε βράχος στην ερημία των κυβερνητικών εδράνων της Ολομέλειας, είναι ο υφυπουργός Οικονομικών
Θάνος Πετραλιάς. Στέλεχος της νεότερης φουρνιάς με γνώσεις και σεμνότητα.
Προτάσεις
Αυτοί που δεν σνόμπαραν καθόλου την συζήτηση στην Βουλή είναι οι βουλευτές, οι αρχηγοί, οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συριζα, Σωκράτης Φάμελλος για παράδειγμα, κι αυτός εστιασμένος στις τράπεζες, πρότεινε ιδέες «για να σπάσει το καρτέλ». Μεταφέρω μερικές:
• Ενίσχυση της επιτελικής-στρατηγικής παρουσίας του κράτους για να σπάσει το καρτέλ και για να αναβιώσει ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα.
• Ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, και αναφέρομαι στη μετοχική σύνθεση, ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες
• Και για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του κράτους δεν σημαίνει θαλασσοδάνεια ξανά, που ήταν κάποτε εξπέρ ο παλαιός δικομματισμός, ούτε ρουσφετολογικές προσλήψεις, ούτε κρατισμός, ούτε λειτουργία τραπεζών εκτός κανόνων Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
• Ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του κράτους σημαίνει λειτουργία τραπεζών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που όμως πραγματικά ανταγωνίζονται η μια την άλλη υπέρ των καταθετών και των επιχειρήσεων.
Του απάντησε ο Πετραλιάς. «Προτείνετε την εθνικοποίηση της Εθνικής. Το κράτος μπορεί να έχει μετοχές, αλλά δεν μπορεί ο μέτοχος να αποφασίζει για τα επιτόκια. Αν αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι γίνεται αυτό, ανακαλείται η άδεια του πιστωτικού ιδρύματος».
Πολιτικό Copy paste
Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια προσπάθεια. Όπως πχ του Γενικού Εισηγητή και τομεάρχη Οικονομικών Χάρη Μαμουλάκη, όταν αναφέρθηκε στα 5 εργαλεία που έχει η Ελλάδα για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο: το φορολογικό σύστημα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα χρήματα από το εξωτερικό, τα περιουσιακά στοιχεία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Κάτι μου θύμιζε αυτό κι είπα να ρωτήσω το Chat GPT.
Και μου ‘βγαλε τον …Γερουλάνο!
Πράγματι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί στα 5 αυτά εργαλεία, όχι μόνο απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης Τάξη Θεοδωρικάκο, αλλά και με αρθρογραφία στο Βήμα, και σε άλλες ομιλίες στη Βουλή, καθώς και όλο το καλοκαίρι στην εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία! Ίσως ο Μαμουλάκης είναι φαν του Παύλου και το πήρε από εκεί.
Ποιος γράφει τις τροπολογίες;
Μιας και είμαι στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνω το μπέρδεμα με τις τροπολογίες και γενικά τις θέσεις που εμφανίζει στα ζητήματα. Μέχρι και ο Νίκος Χριστοδουλάκης το πρόσεξε και πρόσφατα σημείωσε ότι η θέση του κόμματος είναι η φορολόγηση των υπερκερδών και όχι των κερδών των τραπεζών. Ενώ σε άλλη συνεδρίαση η Διαμαντοπούλου, που έχει εμμονή με την λεπτομέρεια, ήθελε να μάθει ποια ακριβώς είναι η θέση για τον ΦΠΑ: πόσες μονάδες, σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες, και για πόσο διάστημα; Κάποιοι υποψιάζονται ότι τις τροπολογίες τις γράφει ο
Λευτέρης Καρχιμάκης, στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου Ανδρουλάκη που έχει σπουδάσει και στην Χάγη. Ο κ. Καρχιμάκης όντως έχει ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά, και του ξεφεύγουν μερικά όπως πχ ότι δεν μπορεί να επιβληθεί αναδρομικότητα σε διατάξεις για την Golden Visa. Γενικώς τα στελέχη μαθαίνουν τις θέσεις κατευθείαν από τον Πρόεδρο, ενώ οι τομεάρχες, οι βουλευτές και λοιποί, προς το παρόν σιγοβράζουν στο ζουμί τους ή ξεσπούν στον
Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο όταν λέει την γνώμη του, παρ’ ότι πρόκειται για βουλευτή που δεν παρέκκλινε ποτέ από την κομματική γραμμή. Όμως όταν έχει γίνει εκπρόσωπος του κόμματος στέλεχος που υποστήριζε το Όχι στο δημοψήφισμα, τί σημασία έχει ποιος ακολουθεί την «γραμμή»;
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.