Happy Γαπ
Μπορεί για τους περισσότερους η είδηση στο κλείσιμο της συζήτησης του Προϋπολογισμού στην Βουλή να ήταν οι μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες, όμως άλλο ήθελε να περάσει ο Πρωθυπουργός. Όπως τόνισε σε συνέντευξη follow up (ΕΡΤ, Μαγγηριάδης), αυτό που ήθελε να εκπέμψει ήταν το μήνυμα της Ελλάδας της σιγουριάς και της σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο, γεωπολιτικά αβέβαιο, και οικονομικά αβέβαιο.
Το μήνυμα της σταθερότητας, έναντι των κινδύνων της αστάθειας, θα εκπέμπεται όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση, κάθε φορά που η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκφράζεται μέσω των δημοσκοπήσεων. Και φυσικά είναι ένα μήνυμα πειστικό, αρκεί οι πολίτες να έχουν το επίπεδο της πληροφόρησης για να κρίνουν.
Για παράδειγμα, πόσοι έμαθαν ότι η Moody's υποβάθμισε επτά τράπεζες εκτιμώντας ότι «τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας θα αποδυναμωθουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, επειδή ο πολιτικός κατακερματισμός είναι πιο πιθανό να εμποδίσει την ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση»; Ασε που οι τράπεζες είναι κόκκινο πανί. Η Ελλάδα όμως έχει εμπειρίες τα χρόνια 2010-2019, που η Γαλλία δεν έχει.
Πόλεμος εντυπώσεων
Οι μειώσεις στις προμήθειες ορισμένων τραπεζικών κινήσεων προκαλούν ανακούφιση στους πολίτες, και αιτία πολέμου μεταξύ ΝΔ και Πασοκ.
Κατά τον πρωθυπουργό «ήταν μια ενδεδειγμένη πολιτική παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης, που ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις αλλά λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη και τη συνολική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Διότι ο φόρος τον οποίο εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δώρο άδωρον, διότι πρώτον, δεν μας αρέσει γενικά, θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική των έκτακτων φόρων, αλλά δεύτερον, δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες με το να βάλουμε έναν έκτακτο φόρο, ούτε οι τράπεζες θα έδιναν παραπάνω δάνεια εάν το κάναμε αυτό.
Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι έχει κανένα ιδιαίτερα νόημα αυτός ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός».
Φουλ επίθεση
Μπορεί για τον Κυριάκο να μην έχει νόημα αυτός ο πολιτικός ανταγωνισμός, για το ΠΑΣΟΚ που ανέβηκε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως έχει και παραέχει.
Καμία από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν θα είχε παρθεί αν δεν είχε ασκηθεί πίεση από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής όλο το προηγούμενο διάστημα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου Κ. Τσουκαλάς. Η μάχη Πασοκ-ΝΔ για το ποιος θα κεφαλαιοποιήσει στην συνείδηση των πολιτών τις μειώσεις των τραπεζικών προμηθειών.
Συναινέσεις
Την ίδια στιγμή, εκτός από μετωπικές, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι προσέρχεται σε αυτή την συζήτηση με συναινετική διάθεση, γιατί όπως τόνισε, είτε στην παρούσα, είτε στην επόμενη Βουλή, θα χρειαστούν 180 ψήφοι ώστε να αναθεωρηθούν άρθρα. «Αν οι επόμενες εκλογές έχουν ως αντικείμενο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η απάντηση είναι σίγουρα «ναι», γιατί θα ξεκινήσει η διαδικασία» υπογράμμισε στην ΕΡΤ. «Τώρα, πόσα άρθρα θα έχουν ψηφιστεί με 150 και πόσα με 180 ψήφους, αυτό απομένει να το δούμε».
Εκλογή ΠτΔ
Θυμίζω πως στην προηγούμενη αναθεώρηση, χάρις τους χειρισμούς στην Επιτροπή Αναθεώρησης, η ΝΔ πρόσφερε συναίνεση στο άρθρο για την αλλαγή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κι έτσι όταν έγινε κυβέρνηση το 2019, με απλή πλειοψηφία έκανε την μείζονα τροποποίηση, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά την αλλαγή ΠτΔ ακόμα και με πλειοψηφία επί των παρόντων. Η εκλογή ΠτΔ κατά βάση αποτέλεσε σχεδόν πάντα πηγή πολιτικών εξελίξεων, καθώς η εκάστοτε αντιπολίτευση προκαλούσε την πτώση της κυβέρνησης μη δίνοντας αυξημένη πλειοψηφία. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2015, και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Γενάρη.
Στις 15 Γενάρη του 2025 πάντως, ακριβώς δέκα χρόνια από τις εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χρειάζονται έξι γύροι ψηφοφορίας στην Βουλή με απόσταση πέντε ημερών μεταξύ τους (το χειρότερο σενάριο) για την εκλογή του νέου ΠτΔ, άρα μέχρι αρχές Μαρτίου θα ξέρουμε.
Οι πρώην
Η φιλοδοξία πολιτικών στελεχών να υπηρετήσουν το υπέρτατο αξίωμα του ΠτΔ είναι θεμιτή και αφορά όλο το πολιτικό φάσμα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή, κι απλά απολαμβάνουν όσα τους φέρνει η ζωή. Ενας από αυτούς είναι ο απλός βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταξύ 12 και 15 Δεκεμβρίου, συμμετείχε στην 28η συνεδρίαση του Aspen Ministers Forum στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με τίτλο «Χτίζοντας τη σταθερότητα σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».
Στη συνάντηση, που καθιερώθηκε από την πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright, ο Γαπ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ξανά με τη Hillary Clinton, τη Federica Mogherini, τον Lord Axworthy, τον Ali Babacan και την Margot Wallström.
Μίλησαν για τις αμερικάνικες εκλογές, τις συγκρούσεις σε Συρία, Γάζα και Ουκρανία, την οικονομική αστάθεια, την κλιματική κρίση και τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Γαπ περνάει καλύτερα μακριά απ’ το ΠΑΣΟΚ κι αυτό φαίνεται.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.