Θα μαθαίναμε σε δυο μέρες αν δεν έφευγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο Κώστας Σημίτης.
Για τις 10 Γενάρη ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα στις 15.
Στην συνάντηση αυτή ο ΠΘ θα ανοίξει, άνευ απροόπτου τα χαρτιά του για τον επόμενο ΠτΔ κι έτσι θα ξεκινήσει και επίσημα το αγαπημένο ελληνικό σπορ του ξεκατινιάσματος. Όποια και να είναι η επιλογή. Όποιον και να προτείνει ο Κυριάκος, είτε είναι από την κεντροαριστερά, είτε την κεντροδεξιά, είτε την πούρα δεξιά ή την καθαρόαιμη αριστερά, το μαλλιοτράβηγμα είναι αναπόφευκτο σ’ ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό με εννέα κόμματα εντός Βουλής και 24 ανεξάρτητους βουλευτές – τέταρτη δύναμη στην Βουλή.
Δίπλα στον Ανδρέα
Την Πέμπτη θα γίνει η κηδεία του Κώστα Σημίτη στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Η απόφαση είναι σατανική, απ’ όπου κι αν την δεις. Κυριάκος και Ανδρουλάκης θα εκφωνήσουν επικήδειο, και πραγματικά η περιέργεια είναι μεγάλη, για το ποιος από τους δύο αισθάνεται περισσότερο κοντά στον αείμνηστο.
Θα μιλήσουν επίσης ο επιστήθιος φίλος του για πάνω από 50 χρόνια Τάσος Γιαννίτσης, και οι καθηγητές Βούλγαρης και Τσουκαλάς που ανήκαν επίσης στην παρέα του πρώην Πρωθυπουργού.
Κορονοϊός , ή διπλωματικός κορονοϊός;
Στο Α’ Νεκροταφείο αναμένεται να βρεθεί σχεδόν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, πλήθος διανοούμενων, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες που τον στήριξαν. Ανάμεσά τους δεν θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε μια αρκετά θεσμική και στιβαρή δήλωση για τον εκλιπόντα τονίζοντας πραγματικά στοιχεία και αποφεύγοντας δημιουργικές ασάφειες.
«Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν τη πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Συνέδεσε το όνομά του με το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό που καθόρισε τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και τη φυσιογνωμία του πολιτικού της συστήματος. Ιδίως δε με την απόφασή του για την είσοδο στην ευρωζώνη, που είχε σημαντικά οφέλη αλλά και σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, μετέπειτα. Σημαντική, επίσης, παρακαταθήκη στην εξωτερική μας πολιτική, αφήνει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την έναρξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
Τι λέει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης για τον Σημίτη;
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας υπολόγιζε χωρίς τον Βερναρδάκη.
Ο οποίος έκανε μακροσκελή ανάρτηση στα σόσιαλ καταλήγοντας ως εξής:
«Τώρα διαβάζουμε σε διάφορες δηλώσεις πολιτικών της Αριστεράς για το θάνατο του Κ. Σημίτη ότι «άφησε ισχυρό αποτύπωμα», ότι «έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας», ότι «η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην Ιστορία» και άλλες πληκτικές κοινοτοπίες.
Δεν είναι κακό πράγμα η «λογοτεχνία της νεκρολογίας», αλλά όταν προέρχεται από αριστερούς ανθρώπους θα περίμενε κανείς κάτι σοβαρότερο από δημόσιες σχέσεις χωρίς γνώση και ιστορική αντίληψη».
Ουουου!
Ποιος είναι ο Βερναρδάκης; Ο καθηγητής, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής που είχε φέρει στο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας, για να του αναλύει τα ευρήματα της vox pop, ή κάπως έτσι, με τα οποία πορεύτηκε στις εκλογές του ’19. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι ο Βερναρδάκης.
Αλλά ποιος τον αναπαράγει.
Οπότε το σουρεάλ σκηνικό είναι το εξής: Πολάκης κατά Αλέξη Τσίπρα για Σημίτη.
Α, ρε Πρόεδρε! Και τον ξανάβαλες στο ψηφοδέλτιο.
Ψωροκώσταινα
Φυσικά το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Αλέξη, γιατί ίσως περίμεναν να βγει όπως βγήκε όπως π.χ. η Λατινοπούλου, αλλά τους απογοήτευσε. Είναι και στο ΠΑΣΟΚ.
«Ο Κώστας Σημίτης σε συνέχεια της πολιτικής και των έργων του Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε να πάψει η Ελλάδα να είναι ψωροκώσταινα και να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα και να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων» δήλωσε (ertnews) ο εκπρόσωπος τύπου Τσουκαλάς.
Ο κ. Τσουκαλάς υπενθυμίζω, είχε ψηφίσει περήφανο «όχι» στο δημοψήφισμα του ’15, γεγονός που συνάδει ασφαλώς με την συνέχεια του έργου Σημίτη.
Αυτές τις μέρες πρέπει να ζει ένα δράμα ο εκπρόσωπος. Από την αφωνία αρκετών πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ που μοιράζονται μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, εικάζω πως δεν το περνάει μόνος του.
Κουίζ
Ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δίνει αγώνα να μπει στο κλειστό κάδρο των ανθρώπων του Κώστα Σημίτη εκτίμησε ότι από αυτά που δεν κατάφερε ο εκλιπών, ήταν το ασφαλιστικό;
Φυσικά δεν λέει ψέματα, ούτε κάτι καινούργιο. Το ενδιαφέρον είναι εάν και με ποιο τρόπο έδωσε μάχες το εν λόγω στέλεχος την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το 2001.
Γιατί κοιτάζω γύρω μου εκείνη την εποχή, κι εκτός από τον Τάσο Γιαννίτση.
τον μόνο που βλέπω γύρω να δίνει μάχες είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Μην τους πεις τι να κάνουν
Κλείνω με κάτι πιο δροσερό γιατί η θερμοκρασία ανέβηκε.
«Αν πρέπει να δώσω ένα μήνυμα στην Γκιλφόιλ, είναι σεβασμός. Δεν μπορείς να πεις σε έναν Έλληνα τι θα κάνει. Ποτέ δεν μου άρεσε η διπλωματία της επιβολής, οι Έλληνες είναι περήφανος λαός. Είχαν υδραυλικά στο σπίτι τους 1.000 χρόνια πριν αποκτήσουμε γλώσσα» σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα για λίγες μέρες ακόμα Τζορτζ Τσούνης.
Ο πρέσβης έμεινε τρία χρόνια Ελλάδα αλλά μας διάβασε πλήρως.
Εκτός από την πολύτιμη συμβουλή στην διάδοχό του, που βλέπω να έρχεται Μάη-Ιούνη, συστήνει «να φύγουμε από τη λογική να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον».
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.