INSIDE OUT

Φουλ για μεγάλο συνασπισμό και στρατιωτική μηχανή η Γερμανία - Ψόφια η Βουλή - Σήμερα τα σπουδαία

Μαρία Νταλιάνη
05-03-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φουλ για μεγάλο συνασπισμό και στρατιωτική μηχανή η Γερμανία - Ψόφια η Βουλή - Σήμερα τα σπουδαία

Και ξαφνικά από χθες κάποια κουτάκια μπαίνουν στην θέση τους. Στην Γερμανία ο Μερτς υποχωρεί για το φρένο χρέους και τα βρίσκει με σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Η Ούρσουλα ανακοινώνει πακέτο 800 δισ. με διάφορες μορφές, για αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ. Η πρόταση Κυριάκου για μη εγγραφή στο έλλειμμα των εξοπλιστικών δαπανών γίνεται δεκτή – τι ωραίο δώρο γενεθλίων!

O Ζελένσκι παρά τρίχα να υπογράψει με τον Τραμπ, αλλά το Fox News το διέψευσε, - σε ότι αφορά τον Τραμπ περιμένουμε το Fox εννοείται, όχι το Reuters. Και η Χαμάς ετοιμάζεται να βάλει κοστούμι, για να λάβει μέρος στην πολυμερή διοίκηση που πρότεινε ο Σίσι για την Γάζα ώστε να ανοικοδομηθεί. Φυσικά ολ' αυτά δεν αρκούν για να σταματήσει ο ευρύτερος εφιάλτης που προκάλεσε η αιφνίδια αλλαγή δόγματος ασφαλείας των ΗΠΑ μετά τον Β’ ΠΠ.

Whatever it takes

Την ιστορική φράση του Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ, όταν όλα γύρναγαν γύρω από την Ευρωζώνη και την ελληνική χρεοκοπία, χρησιμοποίησε ο κ. Μερτς, κλείνοντας ένα δύσκολο κεφάλαιο στον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία με το SPD.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές για την ελευθερία και την ειρήνη στην ήπειρό μας, το σύνθημα για την άμυνά μας πρέπει τώρα να είναι: Ό,τι χρειαστεί («whatever it takes»)», δήλωσε εμφατικά. «Θα αγοραστούν όλα όσα χρειάζονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, για την υπεράσπιση της Γερμανίας, της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σύμμαχος του Μερτς.

Την συμφωνία χαιρέτισε ο Ζελένσκι.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανεβάσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 120 δισ. ετησίως.

Ανάπτυξη

Η υπαναχώρηση Μέρτς στο θέμα του φρένου χρέους βρίσκει ευχαριστημένο το SPD και φέρνει πιο κοντά τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Επιτέλους, λύνουμε το θέμα του ελλείμματος σε επενδύσεις», είπε ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και τόνισε ότι οι επιπλέον όροι θα διατεθούν όχι μόνο για εξοπλισμούς, αλλά και για επενδύσεις.

Πόλεμος με δασμούς

Την ώρα που στην Γερμανία πάνε πρόσω ολοταχώς για κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, στις ΗΠΑ ο Τραμπ βάζει δασμούς σε όποιον βλέπει πρώτα στον χάρτη: επέβαλε δασμούς 25% σε Καναδά και Μεξικό, διπλασίασε τον δασμό στα κινεζικά προϊόντα στο 20%, ενώ περιμένουν και άλλοι στην ουρά.

Οι αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ βάζει στο τραπέζι το θέμα της εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ: «δεν θα μας δουν ποτέ ξανά ως σταθερό εμπορικό εταίρο επειδή ο κόσμος γνωρίζει ότι απέχουμε μόνο μία κακή εκλογή από το απόλυτο χάος» προέβλεψε.

Χάος στη Βουλή της Σερβίας

Απόλυτο χάος σημειώθηκε χθες στην σερβική Βουλή. Καπνογόνα και δακρυγόνα, εντός του κοινοβουλίου, με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα με την κατάρρευση στέγης σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβισαντ, θύμισαν τι σημαίνει αυτό που λέγεται βαλκανική πολιτική.

Αντιθέτως, σε ένα άλλο κοινοβούλιο νοτιότερα τα πράγματα ήταν κόσμια. Σχεδόν ψόφια.

Άδεια της Αθήνας

Η συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τον Χρ. Τραντόπουλου, έγινε στο μεγαλύτερο μέρος σε άδεια έδρανα. Το κλίμα ήταν επίσης υποτονικό. Στα κυβερνητικά έδρανα μόνο οι κ.κ. Φλωρίδης και Βορίδης. Ο Σωκράτος Φάμελλος σε μια προσπάθεια ν’ ανεβάσει τους τόνους, ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης και κανείς δεν χειροκρότησε. Η πρόταση πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία και η Προανακριτική θα πάρει τον δρόμο της.

Η κατηγορία είναι ότι ο κ. Τριαντόπουλος, έδωσε την εντολή να γίνουν άμεσα εργασίες σταθεροποίησης σ’ ένα κομμάτι του εδάφους δίπλα στα εξαϋλωμένα βαγόνια, προκειμένου γερανοί να τα σηκώσουν για να απεγκλωβιστούν τυχόν επιζώντες…Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι αυτή η ενέργεια αποσκοπούσε στην συγκάλυψη πολύτιμων πειστηρίων από την πρόκληση φωτιάς, η οποία φωτιά ήταν αιτία για να χάσουν την ζωή τους ορισμένοι από τους επιβάτες.

Δυσπιστία

Σήμερα ίσως τα πράγματα να είναι πιο ζωηρά στην Βουλή. Υποτίθεται ξεκινάει η προ ημερησίας συζήτηση Πολιτικών Αρχηγών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όμως θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Το πρωί μιλάει ο Πρωθυπουργός.

Όλοι μαζί

Την πρόταση, που αποτελεί πρωτοβουλία Ανδρουλάκη

θα καταθέσουν τέσσερα κόμματα: μέχρι αργά το βράδυ γίνονταν διαβουλεύσεις και υπήρχε πορτοκαλί τηλέφωνο μεταξύ ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ - Πλεύσης και Νέας Αριστεράς, για το κείμενο. Θα υπερψηφίσουν επίσης ΚΚΕ, Βελόπουλος και Νίκη.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί έπεσαν όλοι να φάνε τον Γερουλάνο, όταν προ μηνός είχε πει πως «όλοι χωράνε» στο προοδευτικό μέτωπο. Επειδή Κασσελάκης και Βαρουφάκης είναι εκτός Βουλής σήμερα;

Το μήνυμα

Αυτά συμβαίνουν εντός Βουλής. Οι περισσότεροι της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν αυτή την σύμπλευση - για την πρόταση δυσπιστίας - ως γνήσιο αίτημα της κοινωνίας που κατέβηκε στους δρόμους προχθές για τα Τέμπη. Όχι ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Εγώ μήνυμα βρείτε τα να πέσει η κυβέρνηση δεν είδα» τόνισε (Σκάι). «Τα μηνύματα από τις διαδηλώσεις ήταν πιο βαθιά και ουσιώδη. Σα να κυοφορείται ένα αίσθημα μιας νέας μεταπολίτευσης, γι’ αυτό δεν μπορώ να δω αίτημα που να αφορά συνεργασίες ή κάτι άλλο. Όποιο κόμμα μπορέσει ν ’απαντήσει σ’ αυτό το αίτημα, θα του το αναγνωρίσει η κοινωνία». Ο Πάρις δήλωσε πως στις διαδηλώσεις στην Κοζάνη, βγήκαν έξω άλλες γενιές. «Δεν γνωριζόμασταν κα μεταξύ μας φαντάσου, κι επειδή είναι μικρός ο τόπος μου έκανε μεγάλη εντύπωση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με σπουδαία διαδρομή στην ΤΑ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

«Ψαλίδι» σε 80.000 θέσεις εργασίας στο υπουργείο βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

22:42

Διάγγελμα Μακρόν: Γενναία αύξηση των γαλλικών αμυντικών δαπανών - Καλεί σε επιφυλακή

22:24

Φλερτ με χαμηλό τριετίας για το πετρέλαιο

22:09

Σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς η Ουάσιγκτον

21:54

Έχασε έδαφος ο χρυσός αλλά όχι τα 2.900 δολάρια

21:36

Ο Λευκός Οίκος «επανεξετάζει» τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ουκρανίας

21:18

Ιταλία: Σταθερή η κατάσταση του πάπα Φραγκίσκου

21:00

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας: Τα «όπλα» που βγάζει το Πεκίνο - Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

20:54

Eπικοινωνία Τραμπ - Τριντό για δασμούς και φαιντανύλη

20:49

Ο Τραμπ εξαιρεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες για ένα μήνα από τους δασμούς

20:48

Ο ΟΗΕ θα φιλοξενήσει άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη στις 17-18 Μαρτίου

20:39

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στο 97,60% το ποσοστό της Masdar Hellas

20:25

Γερμανική πρόταση για δημοσιονομική χαλάρωση στις αμυντικές δαπάνες

20:17

Ερντογάν και Αλίγεφ εγκαινίασαν τον αγωγό φυσικού αερίου από την Τουρκία στο Ναχιτσεβάν

20:06

Δασμοί Τραμπ σε Καναδά - Μεξικό: Προς αναβολή 1 μήνα για την αυτοκινητοβιομηχανία

19:56

Ο Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε το Σχέδιο της ΕΕ για το Μέλλον της Αυτοκινητοβιομηχανίας

19:46

Διπλωματική «επανεκκίνηση» για Λευκό Οίκο και Κίεβο

19:40

Νόμπελ Ειρήνης: Στις 338 οι υποψηφιότητες για φέτος

19:36

Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:29

Cenergy: Αύξηση κερδών και πωλήσεων το 2024 - Διανομή μερίσματος 0,14 ευρώ ανά μετοχή

19:24

Ηχηρή ανάκαμψη στις ευρωαγορές με γερμανικό ράλι 3,3%

19:16

ΑΑΔΕ - Απόκριες: 784 έλεγχοι στην επικράτεια αύξησαν τους τζίρους

19:15

Πλήθος κόσμου στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη

19:05

Ο Σπύρος Φιλάρετος αποχωρεί από την Alpha Bank

19:02

Οι ΗΠΑ συζητούν μυστικά με τη Χαμάς την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων από τη Γάζα

18:56

Τουρκία: Επικοινωνία του συμβούλου του Ερντογάν με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

18:42

Υπ. Υποδομών: Πλαφόν στο 40% για την αντικατάσταση 9θέσεων ΤΑΞΙ στο Νότιο Αιγαίο

18:34

Στις 53,5 μονάδες οι υπηρεσίες στις ΗΠΑ - Νέα άνοδος τον Φεβρουάριο

18:30

Πορτογαλία: Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση του Λουίς Μοντενέγκρο

18:24

TUI: Ενίοτε βοηθά να αντιγράφουμε από επιτυχημένες χώρες, όπως η Ελλάδα