INSIDE OUT

Φιλότεχνος ο βουλευτής της Νίκης - Καλλιάνος κατά της Τέχνης που βλασφημεί - Η Ζωή καλπάζει

Μαρία Νταλιάνη
11-03-2025 | 00:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φιλότεχνος ο βουλευτής της Νίκης - Καλλιάνος κατά της Τέχνης που βλασφημεί - Η Ζωή καλπάζει

Στην αρχή υπήρχε η εντύπωση ότι επιτέθηκε σε πίνακες του Γκόγια. Εντυπωσιάστηκα. Είναι δυνατόν ένας βουλευτής του κόμματος «Νίκη», ένα μικροκομματίδιο στα δεξιά του φάσματος, που ιδρύθηκε το 2019 και σκοπός του είναι «να ενώσει όλους τους Έλληνες, οι οποίοι εμφορούνται από πατριωτικό και Ορθόδοξο φρόνημα για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας του συνόλου του έθνους, των αξιών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης και του δημοκρατικού χαρακτήρα του Έθνους-Κράτους, στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος και της νομοθεσίας», να υποκινηθεί από συναισθήματα ακραίου μίσους για τα Los Caprichos του Goya; Είναι δυνατόν; Θέλω να πω ότι ο Ισπανός ήταν από μόνος του αλλόκοτος, αν σκεφτεί κανείς την τόλμη να εκφραστεί με τέτοιο τρόπο για την εποχή του. Εμφορούμενος από τα ιδεώδη του Διαφωτισμού (λογική, ελευθερία, πρόοδος) με τα έργα του καυτηριάζει την τεμπελιά και τη διαφθορά μιας συντηρητικής και σκοταδιστικής Εκκλησίας που χρησιμοποιεί ως όργανο καθυπόταξης την Ιερά Εξέταση. Χλευάζει θεσμούς σατιρίζοντας την άγνοια και την απληστία γιατρών, δασκάλων και δικαστών, ασκώντας έτσι μια έμμεση κριτική στην εξουσία του Στέμματος.

Μήπως ο βουλευτής της Νίκης, ιατρός καρδιοχειρουργός, και φανατικός της θρησκείας, ένιωσε κάτι να τον ενοχλεί στα έργα του Γκόγια;

Προσβολή

Η επίθεση του κ. Παπαδόπουλου, στα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης ήταν μια σουρεαλιστική πινελιά στην ανελέητη καθημερινότητα, αλλά δεν αφορούσε τον Φρανθίσκο Γκόγια. Αφορούσε αυτό:

Πρόκειται για χαρακτικά του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, σε μια έκθεση παράλληλη με του Γκόγια που θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο στην Εθνική Πινακοθήκη με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, και Φίλιππος Τσιτσόπουλος. Ο βουλευτής δήλωσε ότι «είναι μια βέβηλη έκθεση που προσβάλει το πρόσωπο της Παναγίας και των Αγίων», και γι’ αυτό θεώρησε σωστό να εισβάλει στην Πινακοθήκη και να τα αποκαθηλώσει.

Προς υπεράσπισή τους έτρεξε άλλος ένας βουλευτής. Ο Παύλος Σαράκης, που μπήκε στη Βουλή ως Επικρατείας του Βελόπουλου, αλλά εδώ και καιρό έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Ο Σαράκης έγινε ευρύτερα γνωστός για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis.

Χθες έδωσε σκληρή μάχη με τους ανθρώπους της Πινακοθήκης, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο βουλευτής της Νίκης.

Οι αθέατοι

Το πρωτοφανές περιστατικό φώτισε μια πτυχή του Κοινοβουλίου: τους αθέατους βουλευτές. Πόσοι γνωρίζουν τους Ρακοβαλή, Κουρουπάκη, Βορρύλα, Βρεττό, Οικονομόπουλο, Τσιρώνη, Παπαδόπουλο, Ρούντα, και Δελβερούδη; Πρόκειται για τους βουλευτές του κόμματος Νίκη. Οι περισσότεροι, άντε να έχουν ακούσει για τον Πρόεδρο Δημήτρη Νατσιό.

Δεν είναι μόνος

Ήταν το ντου στην Πινακοθήκη ένα μεμονωμένο περιστατικό ανθρώπου φανατισμένου με την θρησκεία, σε βαθμό που να τα κάνει λαμπόγυαλο;

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς φτάσαμε ως κοινωνία να θεωρούμε "τέχνη" την ακραία προσβολή των Ιερών συμβόλων της Ορθόδοξης πίστης μας. Είναι ανεπίτρεπτο, στο όνομα μιας δήθεν προοδευτικής αντίληψης, να εξευτελίζεται η Ορθόδοξη πίστη και να εκτίθενται έργα που βεβηλώνουν την Παναγία, τον Χριστό και τους Αγίους. Η ελευθερία της τέχνης δεν μπορεί να σημαίνει προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δημιουργική έκφραση είναι θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος σεβασμός .Η τέχνη επομένως οφείλει να εκφράζει τον άνθρωπο και την κοινωνία, όχι να βλασφημεί ό,τι ιερό και όσιο έχουμε.

Καταδικάζω κάθε έργο που προσβάλλει βάναυσα την πίστη και τις αξίες μας».

Όχι δεν το έγραψε κάποιος από τους δέκα βουλευτές της Νίκης.

Το έγραψε ο βουλευτής Νοτίου Τομέα της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος.

Όμως ο κ. Καλλιάνος δεν σταματάει εκεί. Αφού θεωρεί προσβολή στα σύμβολα της Ορθόδοξης πίστης τα εν λόγω χαρακτικά, σπεύδει να ισορροπήσει σημειώνοντας ότι «η βία, δεν είναι απάντηση, όποια και αν είναι η πρόκληση. Η τέχνη και η πίστη μπορούν να συνυπάρχουν, αρκεί να υπάρχει σεβασμός προς όλους». Φυσικά το μήνυμα έφυγε.

Ανακατωσούρα

Μέσα στην ανακατωσούρα του πολιτικού σκηνικού, ο Νατσιός δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένος, καθώς το κόμμα του μπαίνει, δεν μπαίνει στην επόμενη Βουλή. Οι πιο καχύποπτοι ήδη σκέφτονται πως θα λειτουργήσει η επίθεση Παπαδόπουλου στα χαρακτικά για το κόμμα και τις έδρες τους. Θα τους ανεβάσει; Θα τους κατεβάσει; Θα το δείξουν οι επόμενες μετρήσεις, που έρχονται από την επόμενη εβδομάδα, για να συμπεριλάβουν και το στίγμα του επικείμενου ανασχηματισμού.

Καλπάζει

Αυτή που εξακολουθεί να καλπάζει με αμείωτο ρυθμό είναι η Πρόεδρος Ζωή.

Έντρομοι δημοσκόποι τη βρίσκουν ήδη στη δεύτερη θέση, με γεμάτο διψήφιο, και το ΠΑΣΟΚ να βλέπει τη μεγάλη της πλάτη. Για ιστορικούς λόγους αναφέρω τα ονόματα των πέντε βουλευτών της Πλεύσης: Καζαμίας, Καραναστάσης, Κεφαλά, Μπιμπίλας, και Καραγεωργοπούλου. Είχε κι άλλους, αλλά έφυγαν τρέχοντας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:37

Πιερρακάκης για S&P: Η Ελλάδα εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη

00:34

Παπαθανάσης για S&P: Η νέα διεθνής αναγνώριση επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για ακόμα περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας

23:24

Χατζηδάκης: Απάντηση στην καταστροφολογία η αναβάθμιση από την S&P

23:09

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P - Ακλόνητη η δημοσιονομική πειθαρχία

22:42

Νέα «βέλη» του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Τζερόμ Πάουελ - Ζητάει ξανά τη μείωση των επιτοκίων

21:49

H ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για τη συνάντηση Μελόνι - Βανς - «Άριστες οι σχέσεις των δύο χωρών»

21:30

Τα ακριβά αρώματα έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις της L'Oreal

21:01

Ντέιλι (Fed): Στάση αναμονής στα επιτόκια αλλά δεν αποκλείονται μειώσεις εντός του 2025

20:43

Το Πεκίνο διαμαρτύρεται για τα μέτρα των ΗΠΑ κατά του ναυπηγικού του τομέα

20:16

Συρία: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στη Δαμασκό - Πρώτη επίσκεψη σε 16 χρόνια

19:50

«ΟΚ» από την Fed για τη συγχώνευση Capital One και Discover

19:20

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα - Πάνω από 420 χιλιάδες οχήματα έφυγαν από την Αττική

18:39

Ο Τραμπ απειλεί να «απολύσει» τον Πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ

18:24

Ηandelsblatt: Γερμανικό «όχι» για Eurofighter στην Τουρκία

18:00

ΑΕΕΑΠ: «Άγγιξε» τα 6 δισ. ευρώ το συνολικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο - Τα σχέδια και οι επόμενες κινήσεις

17:46

Γερμανία: Η αστυνομία διέλυσε κατάληψη φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ

17:31

Η μάχη για την προεδρία του Eurogroup ξεκίνησε

17:15

H SKY express μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

17:00

E-shop: Τα μυστικά για περισσότερες πωλήσεις - Πώς UX και SEO καθορίζουν την επιτυχία

16:36

Μαγνήτης επενδύσεων τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018

16:16

Ισπανία: Συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί η παιδική παχυσαρκία

16:00

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Γενς Σπαν υπέρ της «κανονικοποίησης» της AfD στην Bundestag

15:43

Ιράν: Η συμφωνία για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ είναι πιθανή με τη στήριξη της Ρωσίας

15:31

Βανς: Συνάντηση με Μελόνι - «Υπάρχει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό»

15:17

Υπ. Ανάπτυξης: Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι που μιλούσαν για το ακριβότερο Πάσχα όλων των εποχών

14:58

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο

14:42

Ουκρανία: Υπεγράφη το μνημόνιο προθέσεων με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία στα ορυκτά

14:33

Ρωσία: Έχει επιτευχθεί πρόοδος για την Ουκρανία, οι επαφές με τις ΗΠΑ είναι περίπλοκες

14:21

Χρυσοχοΐδης: Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια το Πάσχα

13:57

Απαγορεύθηκε ο απόπλους του επιβατηγού Superstar, λόγω μηχανικής βλάβης