ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Διπλός θάνατος... στα νησιά

Γιάννης Αγγέλης
19-07-2021 | 09:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Διαβάζω διάφορα τελευταία, ότι ο τουρισμός θα χρειασθεί περισσότερη στήριξη κ.λ.π.. Και μάλιστα αυτές τις ημέρες αναμένονται τα νέα... τελευταία ίσως μέτρα στήριξης για καταστηματάρχες. Ισχύει αυτό, ή είναι ιδέα μου;». Ο κ. Ψ συζητούσε ήδη με τον κ. Χ για άλλη μια φορά διαδικτυακά.

Εγώ μόλις είχα επιστρέψει από τις διακοπές και μέσα στη φασαρία της προσαρμογής είχα καθυστερήσει να συνδεθώ, αλλά άκουσα την τελευταία φράση του κ. Ψ. Χαιρέτησα και περίμενα να ακούσω τη συνέχεια, δοκιμάζοντας τον εσπρέσο που μόλις είχα ακουμπήσει πάνω στο γραφείο με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να μη τον χύσω για άλλη μια φορά πάνω στα χαρτιά μου.

«Δίκιο έχεις έτσι είναι», παρατήρησε ο κ. Χ, ανταποδίδοντας ταυτόχρονα τον χαιρετισμό μου.

«Και το πρόβλημα είναι ότι αν σε μία οικονομία που περιμένει από τον τουρισμό, για να πάρει την πρώτη αναπνοή σε μία τόσο εύθραυστη «έξοδο» από τα lockdown, οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητάνε ακόμα στήριξη, τότε μας περιμένει ίσως μία δεύτερη σοβαρότερη από την πρώτη... βουτιά. Το «κλείσιμο» της Μυκόνου αν και έκανε πολλούς να αισθανθούν κάπως... χαιρέκακα, εν τούτοις είναι μία προειδοποίηση για μεγάλη και γενικευμένη ζημιά…».

Ο κ. Ψ φάνηκε να κουνάει το κεφάλι του μέσα από την οθόνη και παρατήρησε «ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι αυτό που θα δώσει το πρώτο "σπρώξιμο" για την επανεκκίνηση. Αν ούτε το πρώτο σπρώξιμο είναι δυνατό να γίνει τότε, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, τι λες και σύ;», πρόσθεσε και απευθύνθηκε σε μένα, ξεχνώντας καν να χαιρετήσει. Πριν προλάβω όμως να απαντήσω, σαν να το θυμήθηκε και... πετάχτηκε «καλωσόρισες, γλύτωσες τους καύσωνες πρέπει να ξέρεις».

«Αν σας πως ότι μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ κοιμόμασταν με ένα ελαφρύ πάπλωμα το βράδυ, θα σας κάνω να ζηλέψετε, έτσι δεν είναι;», είπα χαμογελώντας. «Αλλά απ’ ότι βλέπω από χθες η ζέστη είναι ζόρικη ακόμα εδώ. Δεν φαίνεται να γλύτωσα και πολλά».

Ακολούθησε μία μικρή ενημέρωση εκ μέρους μου για τις νέες ανακαλύψεις μου σε σχέση με κάποιους μικρούς παραγωγούς για τις φετινές προμήθειες ρακί από άλλα χωριά του Οροπεδίου, που από τα χαμόγελα φάνηκε να ικανοποιούν και τους δύο φίλους μου. Και η συζήτηση ξαναγύρισε στον τουρισμό.

«Λόγω απουσίας δεν είμαι ενήμερος για το τι ετοιμάζεται από πλευράς κυβέρνησης» εξήγησα. «Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι αυτό το «σπρώξιμο» που ανάφερες δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει και φέτος. Αυτή η μετάλλαξη Δέλτα στις χώρες προέλευσης του εξωτερικού τουρισμού κάνει πλέον τόσο μεγάλη ζημιά, που η... πηγή των τουριστικών ρευμάτων έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό. Και αν η πηγή δεν τρέχει νερό δεν ξέρω τι μπορεί να ποτιστεί εδώ. Βέβαια είναι εκρηκτική απ’ ότι μαθαίνω η εκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού και αυτό, τουλάχιστον στα νησιά θα κάνει τζίρους. Δεν είναι το ίδιο όμως με τις μεγάλες μονάδες και τον εξωτερικό τουρισμό. Ο εισερχόμενος εξωτερικός τουρισμός είναι αυτός που θα προσθέσει εισροή εσόδων από πηγές εκτός της εγχώριας οικονομίας. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι καλός και σημαντικός όσο αφορά το πως επηρεάζει τους τζίρους, αλλά ότι ξοδεύεται είναι εισόδημα που έχει παραχθεί εγχώρια, δεν «προστίθεται»... Και επίσης υπάρχει απ’ ότι έμαθα και κάτι άλλο που είναι ανησυχητικό. Πριν αυξηθεί η κίνηση αυξήθηκαν οι τιμές…Μεγάλη η αύξηση για μία τέτοια κατάσταση. Δεν ξέρω που θα πάει αυτό. Είναι υπερβολικό αν δει κανείς τις τιμές και δεν λέω για τα καύσιμα μόνο, μιλάω για τρόφιμα, εστίαση, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτό θα περιορίσει την ζήτηση από τον εσωτερικό τουρισμό, θα μειώσει τους χρόνους διάρκειας διακοπών και όλα τα υπόλοιπα…Είναι μεγάλη ζημιά αυτό».

Η Ελένη με την συνηθισμένη της άνεση μπήκε καθυστερημένα στη διαδικτυακή συνάντηση.

Και επίσης κατά τη συνήθειά της αγνόησε το θέμα της συζήτησης για να θέσει το ζήτημα που απόλυτα δικαιολογημένα την απασχολούσε, τις δολοφονίες νέων γυναικών και την έμφυλη βία. Η τελευταία δολοφονία της κοπέλας στη Φολέγανδρο την είχε συγκλονίσει, ιδιαίτερα μετά τα όσα άλλα έχουν προηγηθεί αυτό το πολύπαθο καλοκαίρι.

Και είχε δίκιο, κάτι δεν πάει καλά εδώ, κάτι είναι πολύ άσχημο...

Η συζήτηση που ακολούθησε και οι λεπτομέρειες που έφερε στην κουβέντα ή Ελένη ήταν συγκλονιστικές, τόσο που κανένας μας δεν ξανασκέφτηκε το θέμα του τουρισμού για πολύ ώρα στη συνέχεια.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:47

Ζελένσκι: Περιμένουμε σαφή απάντηση από τη Μόσχα για εκεχειρία σε πολιτικές υποδομές

23:33

Ο Τραμπ θα παραστεί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

23:15

Τριγμοί στη Wall Street με υπογραφή Τραμπ: Πτώση άνω των 900 μονάδων για τον Dow

22:40

Σύμβουλος του Κρεμλίνου ζητά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

22:11

Πτώση 2% για το πετρέλαιο εν μέσω προόδου στις συζητήσεις ΗΠΑ - Ιράν

21:47

Λευκός Οίκος: Διαψεύδει την πληροφορία του NPR ότι αναζητά νέο υπουργό Άμυνας

21:14

Η 12ετής θητεία του Πάπα Φραγκίσκου σε αριθμούς

20:51

Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για Γάζα και Ιράν

20:32

ΗΠΑ: Μεσίστιες οι σημαίες σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο

20:09

Ζελένσκι: Νέα συνάντηση Ουκρανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στο Λονδίνο την Τετάρτη

20:00

ΥΠΕΘΟ: Προς υπογραφή 10 συμβάσεις ΣΔΙΤ ύψους 1,2 δισ. ευρώ

19:41

Αεροσκάφος με 282 επιβάτες εκκενώθηκε στο Ορλάντο λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα

19:16

Ο Τραμπ υποστηρίζει «σθεναρά» τον υπουργό Άμυνας παρά τις κατηγορίες εναντίον του

18:48

ΗΠΑ: Ανησυχία βουλευτών για την πιθανή μεταφορά των τουρκικών S-400 στη Συρία

18:25

Πούτιν: Θα αναλύσουμε την πρόταση Ζελένσκι για παράταση 30 ημερών στην εκεχειρία

17:58

Κορκίδης: Οι τρεις λόγοι της αύξησης του κύκλου εργασιών το φετινό Πάσχα

17:34

Βατικανό: Τα αίτια θανάτου του Πάπα - Στις 23 Απριλίου σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμά του

17:10

Νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ: «Τεράστιος loser» - Να μειώσει τώρα τα επιτόκια

16:49

Selloff στη Wall Street μετά τα σχόλια Τραμπ για Πάουελ

16:28

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό πάνω από τα 3.400 δολάρια

16:13

Ισραήλ: Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ κατηγορεί τον Νετανιάχου

15:52

Τιμολόγια ρεύματος: «Χώρος» για μειώσεις τον Μάιο - Πτώση 6% στη χονδρική

15:33

Η διαδικασία για την εκλογή νέου Πάπα - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

15:14

Παπασταύρου: Προκλήσεις αλλά όχι υπερφόρτωση του συστήματος ηλεκτροδότησης το Πάσχα

15:12

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα - Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

14:43

Κάζακς (ΕΚΤ): Οι δασμοί αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη

14:10

Παραιτήθηκε ο Κλάους Σβαμπ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

13:56

Nvidia: Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα θα ευνοήσουν τους εγχώριους ανταγωνιστές

13:32

«Στάση αναμονής» από τους ελαιοπαραγωγούς μετά τους δασμούς Τραμπ

13:10

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις εποχικές αλλεργίες;