ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...»

Γιάννης Αγγέλης
08-09-2022 | 11:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το τηλέφωνο χτύπησε σχετικά αργά το βράδυ, μόλις είχαν ανακοινωθεί τα ζευγάρια στον επόμενο γύρο του Ευρωμπάσκετ και η Ελλάδα φαινόταν ότι θα καταλήξει να παίξει νοκ – άουτ παιχνίδι ή με τη Γερμανία ή με το Μαυροβούνιο. Αυτό τουλάχιστον είχα καταλάβει από τα όσα έλεγε ο παρουσιαστής της τηλεόρασης. Σίγουρα το μυαλό μου ήταν σε άλλο «περιβάλλον» από εκείνο που με έβαλε, κάπως απότομα, ο κ. Ψ που ήταν στο τηλέφωνο.

«Καλησπέρα φίλε, ελπίζω να μην ενοχλώ, ξέρω ότι τέτοια ώρα συνήθως γράφεις έτσι δεν είναι;» είπε κάπως γρήγορα. Μάλλον ήταν δικαιολογία για την ώρα, γιατί ήξερε πως το βράδυ δύσκολα καταφέρνω να γράψω, είμαι, πως να το πούμε… πρωινός τύπος.

«Γειά σου και σένα» απάντησα με ευχάριστη φωνή γιατί δεν ήθελα να του δείξω ότι ενοχλεί. «Όχι δεν γράφω, λίγο τα μπασκετικά παρακολουθούσα στην τηλεόραση, πως βλέπεις εσύ τα αποτελέσματα;» ρώτησα για να κάνω κουβέντα.

«Ποια αποτελέσματα λες; Α! ναι αυτά με την εθνική μπάσκετ… Ναι νομίζω ότι ο Ιτούδης και με την παρουσία του Γιάννη έχει κάνει πολύ γερή ομάδα. Έχει όμως πολλά παιδιά που είναι πολύ καλοί παίκτες και με ομαδικό πνεύμα. Νομίζω ότι είναι από τις ομάδες που είχαμε να δούμε εδώ και πολλά χρόνια, από τον καιρό του Γιαννάκη και του Γκάλη, μόνο που τώρα ο προπονητής είναι τι ισχυρό στοιχείο πέρα από τους παίκτες και αυτό είναι πολύ καλό. Σε όλες τις «ομάδες» αυτό είναι καθοριστικό…» σχολίασε αλλά ήταν φανερό ότι για άλλο ήθελε να μιλήσουμε.

Και πράγματι διέκοψε την μπασκετοκουβέντα απότομα με μία... ρητορική ερώτηση «Δεν μου λες σε παρακαλώ κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει; Γιατί δεν έχουμε ήδη πάει για εκλογές;…».

Νόμισα ότι ήθελε να μιλήσει για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές, τις «επισυνδέσεις», όπως τις αποκαλούμε τώρα και σχολίασα ότι το θέμα έχει πάρει διαστάσεις μεν αλλά όχι τέτοιες που να οδηγούν άμεσα σε εκλογικές διαδικασίες.

Η απάντησή του με ξάφνιασε, «Ποιες επισυνδέσεις μου λες τώρα, δεν βλέπεις τι έρχεται;…». Τον ρώτησα τι εννοεί.

«Πως τι εννοώ, δεν είδες την έκθεση της Goldman Sachs, δεν διαβάζεις τους Γερμανούς; Προχθές γράφατε κάτι σχετικό και περίμενα να δω την συνέχεια, δεν είδα τίποτα και άρχισα να ψάχνω μόνος μου. Άκου λοιπόν και πες μου αν κάνω λάθος. Η GS δημοσίευσε μια Έκθεση με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ με τις παρούσες συνθήκες όσο αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία, δηλαδή την διακοπή της όπως συμβαίνει τώρα, ο μέσος όρος του λογαριασμού από τις αρχές του 2023 για τους Ιταλούς καταναλωτές θα είναι της τάξης των 500 περίπου Ευρώ τον μήνα! Φαντάζεσαι τους δικούς μας εδώ; Φαντάζεσαι τι θα γίνει με τέτοια νούμερα, την απελπισία στα σπίτια και στις επιχειρήσεις; Φαντάζεσαι τι θα γίνεται στους δρόμους; Αυτά που είδαμε, όσοι τα είδαμε δηλαδή γιατί κανένα κανάλι δεν τα παρουσίασε, στην Τσεχία θα είναι περίπατος στο δάσος...

Αν ισχύουν αυτά που λέει η GS για την Ευρωζώνη, θα χρειασθεί να ξοδέψει περί τα 2 τρις ευρώ περισσότερα για την ενέργεια από όσα το 2021, κάπου το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αν το βάλεις κάτω σημαίνει ότι το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού στην Ε.Ε. θα πρέπει να πάει για ενέργεια κάθε είδους, από την κουζίνα και το καλοριφέρ μέχρι το αυτοκίνητο. Και αν είναι 20% του μέσου νοικοκυριού στην Ευρωζώνη όπως το υπολογίζει η GS, σημαίνει ότι θα είναι πάνω από το 25% του ελληνικού μέσου νοικοκυριού... Καταλαβαίνεις τι... ατμόσφαιρα είναι αυτή μέσα σε λίγους μήνες που θα σφίξει ο χειμώνας; Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω ποιος αποφασίζει να πάει σε εκλογές «μέσα» σε μία τέτοια κατάσταση και όχι πριν αυτή ξεσπάσει; Και ακόμα χειρότερα ποιος θέλει να αναλάβει μια τέτοια κατάσταση μετά τις εκλογές για να κάνει τον «σωτήρα»; Η Αργεντινή δεν λέει σε κανέναν τίποτα;». Ο κ. Ψ τα είπε όλα σχεδόν με μία αναπνοή... Άφησα να περάσουν λίγες στιγμές πριν απαντήσω, γιατί ήταν φανερό ότι περίμενε να ακούσει τι θα πω.

«Κατ’ αρχήν στο ερώτημά σου για τις εκλογές δεν μπορώ να απαντήσω ή να σχολιάσω γιατί δεν μπορώ να καταλάβω ή να σκεφτώ όπως ένα πολιτικός... Έχω άποψη αλλά σ’ αυτή σίγουρα δεν θα συμφωνεί ένας πολιτικός. Οπότε το αφήνω χωρίς σχόλιο.

Όσο αφορά τώρα την GS και την Έκθεσή της νομίζω ότι κάτι σχετικό έχουμε δημοσιεύσει ήδη ως παρουσίαση της σχετικής Έκθεσης. Όμως έχεις ένα δίκιο όσον αφορά το επείγον της κατάστασης.

Πράγματι η κατάσταση είναι πιο άσχημη από όσο τα ακούμε και τα διαβάζουμε αν κρίνω τόσο από το τι προκύπτει από την κρίση ρευστότητας στους ενεργειακούς Ομίλους όσο και στους τραπεζικούς Ομίλους που λίγο θέλουν να αρχίσουν να ταρακουνιούνται λόγω αυτού. Να σου θυμίσω ότι οι Σκανδιναβοί μιλάνε μιλάνε ήδη για την “στιγμή Lehman” της Ευρωζώνης εξ αιτίας αυτού. Να σου επισημάνω τι δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της νορβηγικού κολοσσού ενέργειας Equinor. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ήδη σήμερα οι ευρωπαϊκοί Όμιλοι Κοινής Ωφέλειας – εξακολουθούν να τους λένε έτσι παρ’ ότι έχουν μπει και ιδιώτες – βρίσκονται μπροστά σε εν δυνάμει margin calls ύψους 1,5 τρισ. ευρώ... Γι’ αυτό προχθές είχαμε επισημάνει το θέμα (ενεργειακά παράγωγα) των συνεπειών από τις πολύ ψηλές τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο. Και αυτό όπως δήλωσε δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν παρά μόνο με ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις. Διαφορετικά όπως ξεκαθάρισε μπορεί να βρεθούμε σε κατάρρευση του εμπορίου ενέργειας και της συνολικής προμήθειάς τους στην Ευρωζώνη πριν καν να το καταλάβουμε…».

Μετά από μία μικρή σιωπή ο κ. Ψ σχολίασε σαν να μονολογούσε «αυτό για καλό μου το λες ; Μου το έκανες ακόμα χειρότερο…».

«Εσύ μου έθεσες το θέμα και εγώ απλώς σου επισήμανα ότι «δημοσιογραφικά» δεν έχουμε μείνει πίσω όπως εσύ ισχυρίσθηκες… Έπρεπε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και το «μέσο» μας κάπως, δεν νομίζεις;» είπα προσπαθώντας να το ρίξω στο αστείο.

«Ναι – ναι, καλά, το θέμα μου δεν είναι αυτό, είναι ότι πάμε τυφλοί στον κατήφορο χωρίς κανείς να μιλάει για το μέγεθος του κινδύνου…» σχολίασε.

«Και θα σου το κάνω ακόμα χειρότερο, αν σου θυμίσω ότι αύριο το μεσημέρι η ΕΚΤ αυτό που ήδη λείπει, αυτή την «ρευστότητα» που λένε οι νορβηγοί, θα την μειώσει ακόμα περισσότερο με αύξηση επιτοκίων και συστολή του ισολογισμού της…» πρόσθεσα για να δω τι θα πει ο κ. Ψ.

Πάλι μικρή σιωπή και τον ακούω να ψιθυρίζει από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι... τι άλλο να πω. Λοιπόν σε αφήνω γιατί το πήγαμε πολύ μακριά και άκρη δεν βγάλαμε. Ήλπιζα ότι θα μιλούσαμε και κάπως θα μου το... έφτιαχνες, για να κοιμηθώ ήσυχος, αλλά εσύ μου οργάνωσες τους εφιάλτες που θα δω… καλό βράδυ και καλή τύχη στα νοκ άουτ παιχνίδια, τουλάχιστον να έχουμε κάτι να ξεχνιόμαστε…».

Αυτό να λέγεται σχολίασα και του ευχήθηκα καληνύχτα.

*Διόρθωση: Η Τσεχία, η Πολωνία ή το Ισραήλ είναι ο επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ και στην συνέχεια εφ' όσον περάσει θα αντιμετωπίσει τον νικητή Γερμανίας - Μαυροβουνίου...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

ΕΣΗΕΑ κατά Έλενας Ακρίτα: Προσβλητική η ανάρτησή σας

23:30

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα θύμα μιας «επιδημίας ακραίας ζέστης»

23:28

Eθνική Τράπεζα: Στις 2 Αυγούστου η καταβολή του μερίσματος

23:16

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq - «Βουτιά» 18% για την Ford

23:00

Στυλιανίδης: Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφαλείας των εργαζομένων στη ναυτιλία

22:54

Κλήρωση Τζόκερ: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

22:21

Πετρέλαιο: Ενισχύθηκε μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

22:02

Στον Λευκό Οίκο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

21:52

Μοτοδυναμική: Αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο, πτώση κερδών

21:45

Χρυσός: Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων λόγω profit taking

21:27

Μίνι παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

21:24

Attica Bank-Παγκρήτια: Με ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από τη Βουλή η συγχώνευση

21:12

Πόσο στοιχίζουν τα «μπάνια του λαού» στη Γερμανία;

20:44

Πυροσβεστική: 24 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Τζιά

20:29

Καταδίκασαν το περιστατικό Πολάκη όλα τα κόμματα: «Ντροπιαστικό και απαράδεκτο»

20:07

Κασσελάκης: Ιστορική παραποίηση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

20:04

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε περιοχές των περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

19:58

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και παραμένω ΣΥΡΙΖΑ - Θα το ξαναέκανα

19:54

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Αναφορές σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

19:52

Meta: Αντιμέτωπη με πρόστιμο «μαμούθ» 13,4 δισ. από την Ε.Ε. για το Marketplace

19:46

Γαλλία: Ανοίγει η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στα μνημόνια

19:38

Πιερρακάκης για ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής: Το μέλλον τώρα ξεκινά να ανοίγεται μπροστά σας

19:34

Ε. Μυτιληναίος: «Yπεραντίδραση» ο φόρος στο φυσικό αέριο

19:20

Τραμπ: Καταδικάζει τη «βάναυση» στάση των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν

19:20

Unilever: Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας

19:10

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

18:52

Παρίσι 2024: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Μέσα και ο Αντετοκούμπο

18:42

Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Σχεδόν τριπλάσιος ο χρόνος επίλυσης αστικών υποθέσεων σε σχέση με την ΕΕ

18:41

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης - Πώς αντέδρασε

18:31

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινά μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου