«Δεν θα σε ενοχλούσα πρωί - πρωί αλλά σου στέλνω το ακόλουθο σημείωμα γιατί θεωρώ ότι σε ενδιαφέρει...». Με αυτή την εισαγωγή το σημείωμα του κ. Χ μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον μόλις άνοιξα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δεν το άφησα για αργότερα.
Και πράγματι με ενδιέφερε καθώς ερχόταν να επιβεβαιώσει αφ' ενός ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του Insider.gr. Και αφ' εταίρου έριχνε φως σε μία σιωπηρή διαδικασία της οποίας η έκταση και οι συνέπειες δεν έχουν τύχει της αναγκαίας προσοχής και δεν είναι καθόλου μα καθόλου προφανείς.
«Λοιπόν φίλε μου δεν θα σε ταλαιπωρήσω, αλλά κάτι πολύ σημαντικό γίνεται. Ελπίζω για καλό, αν και δεν μπορώ να πω πως έχω καταλάβει την τελική στόχευση. Στο άρθρο του insider.gr είχατε επισημάνει ότι ξαφνικά η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, πέραν της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, κάνει το αντίθετο από όλους τους άλλους, ανοίγει πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της τάξης των 300 δισ. δολ.
Τα στοιχεία που βρήκα και σου προωθώ δείχνουν κάτι που δίνει άλλο νόημα σ' αυτή την πράγματι σημαντική είδηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχει σταματήσει η συρρίκνωση της ρευστότητας σε παγκόσμια κλίμακα (!).
Σε μόλις 4 ημέρες πρόσφατα, η BoJ ξόδεψε περίπου 32 δισ. δολ. σε παρεμβάσεις αγορών ομολόγων σταθερού επιτοκίου. Οι αγορές ομολόγων της BoJ επισκιάζουν τώρα το QT (συρρίκνωση της ρευστότητας) της Fed, πράγμα που σημαίνει ότι το παγκόσμιο QE (νομισματική χαλάρωση) αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2021.
Ακόμη και αν αφαιρεθεί ο αντίκτυπος του συναλλαγματικών διαφορών, η παγκόσμια συρρίκνωση της ρευστότητας έχει σταματήσει.
Το διάγραμμα που ακολουθεί νομίζω είναι ενδεικτικό των συνεπειών αυτής της τάσης.
Και το ερώτημα που προκύπτει – σε συνάρτηση με τα όσα περιγράφει το insider.gr για τις συνέπειες της παύσης δανεισμού από τις ΗΠΑ για το τρέχον εξάμηνο – είναι το αν αυτό γίνεται σε συνεννόηση μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών ή πρόκειται για νομισματική ... «αυτοάμυνα». Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να το εκτιμήσω αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε είτε έτσι είτε αλλιώς «νέα»...
Μόλις έχω κάτι νεότερο θα σε ενημερώσω, όπως επίσης και για οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο εντοπίσω στο μεταξύ».
Έμεινα αρκετή ώρα να κοιτάζω το διάγραμμα που έστειλε ο κ. Χ, αλλά αν αυτό είναι έτσι όπως «φαίνεται», νομίζω ότι η «διαδρομή» προς την μείωση του πληθωρισμού μέσω της νομισματικής σύσφιξης θα έχει κι άλλες αθέατες «στροφές» μέχρι να καταλήξει. Και σίγουρα το γεγονός πως η ΕΚΤ απομένει στην συγκυρία αυτή σαν η μόνο από τους «μεγάλους» να συνεχίζει την νομισματική σύσφιξη δεν νομίζω ότι ακούγεται σαν καλό νέο.
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.