Τελικά ποιόν πρέπει να ακούμε την EKT, την Eurostat, ή τις αγορές;
Η απάντηση που ήρθε την Τρίτη το βράδυ (ένα 24ωρο περίπου πριν μιλήσει η Fed) από τον Michael Burry, τον πασίγνωστο λόγω της πρόβλεψης του κραχ του 2008, ιδρυτή της Scion Asset Management, ήταν ένα μονολεκτικό σχόλιο: «πουλήστε».
Βέβαια μετά τα όσα είπε ο κ. Πάουελ την Τετάρτη το βράδυ, στις αγορές όχι μόνο δεν πουλήθηκαν μετοχές και ομόλογα, αλλά αντίθετα ακολούθησε ένα τρελό πάρτι αγορών.
Τι είπε ο κ. Πάουελ; Ότι ο πληθωρισμός «φαίνεται» να αποκλιμακώνεται και κατά συνέπεια η Fed «πιστεύει» πως μπορεί να αποφύγει με την μετριοπαθή πολιτική της την ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας σε μία ανεξέλεγκτη ύφεση.
Έβαλε όμως και ένα «αλλά».
Αυτό αφορούσε στο κατά πόσο τα «δεδομένα» στα οποία βασίζεται η απόφασή της θα ακολουθήσουν αυτό το σενάριο.
Αλλά γι’ αυτό όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει ακόμα «καμία βεβαιότητα».
Εξ αυτού και η απόφασή της να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια – κατά 0,25% αυτή την φορά – μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού είναι αυτή που φαίνεται.
Ούτε μία λέξη για το γεγονός ότι ήδη εδώ και ένα μήνα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ήτοι ο μεγαλύτερος δανειολήπτης του πλανήτη, έχει αποσυρθεί από τις αγορές.
Δηλαδή έχει αποσυρθεί ο μεγαλύτερος «παραγωγός» περισσότερου χρέους, αφού έχει παγώσει το δικαίωμά της να δανείζεται λόγω της εξάντλησης του ορίου χρέους που έχει ψηφίσει η Γερουσία.
Και μέχρι περίπου τις αρχές του καλοκαιριού – οπότε και θα εξαντληθούν τα αποθεματικά διαθέσιμα της Κυβέρνησης – παύει να «λειτουργεί» ο μεγαλύτερος μη τραπεζικός παραγωγός ρευστότητας (μέσα δανεισμού) σε διεθνή κλίμακα. Και με την Fed να μη μπορεί να κάνει φαινομενικά τίποτα αφού έχει ήδη ξεκινήσει και η ίδια την νομισματική σύσφιξη και την μηνιάτικη απόσυρση ρευστότητας με το QT.
Με άλλα λόγια πολύ …μπλεγμένη κατάσταση. Αλλά για αυτό κανείς πλέον δεν μιλάει στην Fed.
Απέναντί της ο περιβόητος Michael Burry ο ήρωας του Big Short, με ένα tweet την Τρίτη το βράδυ σχολιάζει και προτρέπει... “sell”.
Οι αγορές απαντάνε ανάποδα και η Eurostat στην Ευρώπη τις σιγοντάρει δηλώνοντας ότι το 2023 στην Ευρώπη θα έχουμε ανάκαμψη...
Η αλήθεια είναι πως ότι και αν πει η κα Λαγκάρντ σήμερα το απόγευμα για τις προθέσεις της ΕΚΤ, δεν πρόκειται να φωτίσει περισσότερο την κατάσταση.
Η ΕΚΤ, όπως και η Fed, για να μη πάθουν και πάλι το «χουνέρι» του 2021, ότι και να πουν στο τέλος επαναλαμβάνουν το κλασσικό «εμείς θα προχωρήσουμε με βάση τα δεδομένα».
Είναι κι’ αυτός ένας εύσχημος τρόπος για να μην απαντήσεις με το γνωστό «βλέποντας και κάνοντας…», που δεν είναι αυτό που περιμένεις να ακούσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες για την επόμενη ημέρα.
Η αλήθεια επίσης είναι πως λίγο χαμηλότερος ή όχι, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ο σταθερός παράγοντας της οικονομικής πραγματικότητας, μαζί με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις που και την φετινή άνοιξη, ίσως και νωρίτερα, αναμένεται να ανοίξουν νέα μεγαλύτερα μέτωπα στην Ουκρανία.
Σε τίποτα από αυτά οι Κεντρικές Τράπεζες δεν φαίνονται ικανές να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
Ίσως και να μην είναι ακριβώς η δουλειά τους αυτή.
Γι’ αυτό και οι αγορές προτιμούν να κάνουν πάρτι και να κλείνουν τα αυτιά τους στις προειδοποιήσεις της Michael Burry. Όπως έκαναν και το 2008...
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.