Η Ratnapura, γνωστή και ως Πόλη των Πολύτιμων Λίθων στη Σρι Λάνκα, είναι σίγουρα συνεπής στο όνομά της. Λίγους μήνες αφότου εργάτες οικοδομών ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα ορυκτών ζαφειριών στον κόσμο σε μια αυλή της πόλης, μια εταιρεία πολύτιμων λίθων στη Σρι Λάνκα παρουσίασε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά πολύτιμα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα.
Διαβάστε ακόμα: Διαμάντι 2,3 εκατ. ευρώ η «άχρηστη πέτρα» που θα πέταγε η γιαγιά στα σκουπίδια
Ο ογκώδης πολύτιμος λίθος, που ονομάστηκε «Βασίλισσα της Ασίας», αγγίζει το εκπληκτικό βάρος των 310 κιλών. Ανακαλύφθηκε σε μια στοά εξόρυξης πολύτιμων λίθων στη νότια της πόλης το Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες την περασμένη Κυριακή.
Η Εθνική Αρχή Κοσμημάτων της Σρι Λάνκα πραγματοποίησε μια σειρά από δοκιμές σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν από το βράχο και διαπίστωσε ότι είναι ένας από τους πιο σπάνιους πολύτιμους λίθους στον κόσμο, όπως αναφέρει το Associated Press. «Από όσο γνωρίζουμε, από τα δείγματα, πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα που δεν έχει καταγραφεί στη γεωλογική βιβλιογραφία», έγραφε η επιστολή ελέγχου ταυτότητας.
Η Shanka Ruwanditha, διευθύντρια του Ινστιτούτου Πετρωμάτων της Ratnapura, στο οποίο ανήκει επί του παρόντος ο τεράστιος λίθος, δήλωσε στο Associated Press τη Δευτέρα ότι το ινστιτούτο σχεδιάζει να προσλάβει σύντομα έναν εκτιμητή πολύτιμων λίθων για να καθορίσει την τιμή του βράχου.
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις της πρόεδρου του Ινστιτούτου, Chamila Suranga, στο Forbes, η «Βασίλισσα της Ασίας» μπορεί να αξίζει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Η Suranga επιβεβαίωσε επίσης ότι το ινστιτούτο στοχεύει σε πιθανούς αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων μουσείων και πλούσιων ιδιωτικών συλλεκτών στη Μέση Ανατολή.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρόλο που το πέτρωμα θα μπορούσε δυνητικά να αποδώσει πολλά καράτια, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλα τα κομμάτια θα παράγουν ζαφείρια υψηλής ποιότητας όταν επεξεργαστούν.
Η πόλη της Ratnapura έχει σίγουρα κερδίσει τη φήμη ότι εδώ και αιώνες «γεννάει» πολύτιμους λίθους. Στην πραγματικότητα, πέρυσι, η αγορά κοσμημάτων της χώρας απέφερε περίπου μισό δις. δολάρια μέσω της εξαγωγής διαμαντιών, ζαφειριών και άλλων πολύτιμων πετρωμάτων. Ίσως λοιπόν να είναι βάσιμος ο ισχυρισμός των ντόπιων που θέλουν τη Ratnapura να ονομάζεται «Πόλη του Φωτός» και όχι το Παρίσι.