Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Οι πιο κομψές εθνικές εμφανίσεις από τις χιονισμένες πίστες του Πεκίνου

Έξι μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο ξεκινούν με 91 ομάδες να διαγωνίζονται σε πίστες από τεχνητό χιόνι(!). Πριν όμως μοιραστούν τα μετάλλια των αγωνισμάτων, οι σχεδιαστές των στολών των εθνικών ομάδων έχουν ήδη κερδίσει μια θέση στο βάθρο.
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Οι πιο κομψές εθνικές εμφανίσεις από τις χιονισμένες πίστες του Πεκίνου

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο έχουν γίνει viral πολύ πριν ξεκινήσουν. Έξι μόλις μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η ολυμπιακή φλόγα ανάβει εκ νέου στην κινεζική πρωτεύουσα, ανατρέποντας το παραδοσιακό διετές διάλειμμα μεταξύ των δύο διοργανώσεων.

Διαβάστε ακόμα: Πτήση Νέα Υόρκη-Πεκίνο σε μία ωρίτσα με το νέο υποτροχιακό αεροπλάνο της κινεζικής Space Transportation

Το άλλο στοιχείο που κάνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Πεκίνο ανατρεπτικούς είναι οι καιρικές συνθήκες. Ενώ το χιόνι αποτέλεσε αντικείμενο ολυμπιακής διαμάχης από τότε που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μηχανές χιονιού στο Lake Placid το 1980, η φετινή διοργάνωση είναι η πρώτη που βασίζεται αποκλειστικά σε τεχνητό χιόνι.

Εικόνα
Κινέζος εθελοντής σε ετοιμότητα για τους Χειμερινούς Αγώνες 2022 του Πεκίνου. Όλα τα λεφτά το γούνινο καπέλο που φοράει (Πηγή: Associated Press) 

Οι τυπικές χειμερινές θερμοκρασίες στην κινεζική πρωτεύουσα κυμαίνονται από -10 έως 10 βαθμούς Κελσίου και συχνά αιωρούνται πάνω από το μηδέν. Κι αυτός είναι ένας από τους δεκάδες παράγοντες τους οποίους πρέπει να έχουν λάβει υπόψη τους όχι μόνο οι διοργανωτές και οι αθλητές, αλλά και οι σχεδιαστές στολών των εθνικών ομάδων.

Εικόνα
Το Εθνικό Στάδιο στο Πεκίνο, έτοιμο για την έναρξη των Χειμερινών Αγώνων 2022 (Πηγή: Olympics.com)

Άλλωστε η δημιουργία και η κατασκευή των ενδυμάτων δεν περιορίζεται σε εκείνα που θα φορέσουν οι αθλητές στην προπόνηση και τον αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια αναψυχής, επίσημων ταξιδιών και φυσικά στις τελετές έναρξης και λήξης. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τα τελευταία χρόνια ειδικά οι τελετές έναρξης έχουν μεταβληθεί σε διαδρόμους πασαρέλας και de facto πλατφόρμες επίδειξης της διπλωματίας της μόδας. Ανάμεσα λοιπόν στις 91 εθνικές ομάδες που θα διαγωνιστούν σε αθλητικές επιδόσεις, αυτές είναι οι τυχερές που έχουν ήδη διακριθεί σε στυλ.

Εθνική Ομάδα ΗΠΑ

Ο Ralph Lauren συνεχίζει την εμβληματική συνεργασία του με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Φέτος η συνεργασία έχει εμβληματικό χαρακτήρα καθώς ο σχεδιαστής έκανε το ντεμπούτο του ως ολυμπιονίκης πριν από δεκατέσσερα χρόνια στους Θερινούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Ανάμεσα στις πιο όμορφες προσθήκες στη unisex γκαρνταρόμπα των αθλητών είναι τα μοντέρνα αδιάβροχα και τα φουσκωτά jacket με καρό fleece print. Τα τελευταία έχουν ήδη γίνει best-seller ως συλλεκτικό αντικείμενο με τιμή 2.000 δολάρια στη λιανική.

Εικόνα

Προωθώντας τη δέσμευσή της ως προς τη βιωσιμότητα, η φίρμα χρησιμοποίησε ανακυκλωμένο πολυεστέρα από πλαστικά μπουκάλια και μαλλί πιστοποιημένο από το Responsible Wool Standard (RWS). Η μεγιστάνας της μόδας, Kim Kardashian επέστρεψε ως προμηθευτής εσωρούχων και loungewear για την ομάδα με την εταιρεία ενδυμάτων της SKIMS. Τέλος, ο καλλιτέχνης γκράφιτι Eric Haze συνέβαλε στη σχεδίαση των στολών των ομάδων σκι με street style σχέδια.

Εθνική Ομάδα Καναδά

Ένα ιστορικό φιάσκο με ένα τζιν jacket που εμφανίστηκε στο Τόκιο, προκάλεσε τίτλους όπως « με αυτό το σακάκι, ο Καναδάς έχει ήδη χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Όπως είναι λογικό, η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε αυτή τη φορά μια πιο ασφαλή επιλογή. Ο γίγαντας του αθλητικού ρουχισμού Lululemon με έδρα το Βανκούβερ δημιούργησε μονόχρωμες στολές σε κόκκινο και λευκό.

Εικόνα

Τα ενδύματα είναι κατασκευασμένα από αδιάβροχα, αντιμικροβιακά συνθετικά υφάσματα επόμενης γενιάς και απογειώνουν τη λειτουργική ευελιξία με στρατηγικά φερμουάρ που επιτρέπουν τη ρύθμιση του μήκους, ακόμη και τη μετατροπή τους σε σακίδια πλάτης. Σημειωτέον, η φετινή ομάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό αθλητών που είχε ποτέ. Μετά την κατακραυγή, ο Καναδάς φαίνεται να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εθνική Ομάδα Ρωσίας

Ακόμη υπό τις κυρώσεις κατά του ντόπινγκ, οι Ρώσοι αθλητές δεν μπορούν να συμμετέχουν υπό τη δική τους σημαία ή να χρησιμοποιούν κρατικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της χώρας. Ωστόσο, η Zasport - ο επίσημος κατασκευαστής στολών Ολυμπιακών Αγώνων του έθνους από το 2017 - κυκλοφόρησε μια συλλογή γεμάτη από την τρίχρωμη κληρονομιά της Μόσχας και χρησιμοποιώντας εμβληματικά γεωγραφικά περιγράμματα.

Εικόνα

Η σχεδιάστρια Anastasia Zadorina έδωσε έμφαση σε μια εμφάνιση «λακωνική και σύμφωνη με τις παγκόσμιες τάσεις της μόδας». Πρόσθεσε επίσης το χρώμα του Qing, μια γαλάζια απόχρωση που συνδέεται με την υγεία και την αρμονία στην κινεζική χρωματική κουλτούρα. Η Ρωσία, άλλωστε, ιστορικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και με 450 σετ στολών κατά παραγγελία φέτος, παραμένει σταθερός ανταγωνιστής.

Εθνική Ομάδα Σουηδίας

Ο Masahiko Furuta, επικεφαλής σχεδιαστής της Uniqlo, δήλωσε πως η συλλογή της Σουηδίας για τη Χειμερινή Ολυμπιάδα βασίζεται στη «σχεδιαστική μας φιλοσοφία ότι το απλό είναι το καλύτερο και το λιγότερο είναι περισσότερο». Αυτό το μινιμαλιστικό ήθος έχει επιτρέψει σε εμβληματικές σουηδικές μάρκες όπως η IKEA, η H&M και η Volvo να θέτουν τις κύριες τάσεις του τρόπου ζωής παγκοσμίως.

Εικόνα

Όλα τα ρούχα επικεντρώνονται στον έλεγχο της εφίδρωσης και της θερμοκρασίας του σώματος χρησιμοποιώντας ειδικό υλικό με τρισδιάστατη χοντρή πλέξη και άλλες καινοτομίες. Είκοσι ένας αθλητές από την εθνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων δεκατριών σταρ του curling, έγιναν επίσης πρεσβευτές της μάρκας για να προωθήσουν την UNIQLO+, μια αθλητική σειρά lifewear για ενεργό ζωή, εμπνευσμένη από τα ολυμπιακά κιτ στολών.

Εθνική Ομάδα Γερμανίας

Η Adidas ως επίσημος προμηθευτής εθνικών στολών της Γερμανίας, είναι τόσο αναπόφευκτη όσο ο θάνατος. Ωστόσο, η τελευταία της συλλογή δεν είναι κάποια αξέχαστη εμπειρία. Ερμηνεύοντας εκ νέου τα χρώματα της εθνικής σημαίας –μαύρο, κόκκινο και χρυσό– ο σχεδιασμός ισχυρίζεται ότι εμποτίζει την «επαναστατική αισιοδοξία» στην αναζήτηση της ιστορίας του αθλητισμού και της προσωπικής ευεξίας (ψάξε βρες, τώρα). Σε μια πιο απλή ερμηνεία, δεν πρόκειται για τίποτα διαφορετικό από τη σύνθεση ασύμμετρων χρωματικών μπλοκ, μια τακτική που χρησιμοποιεί η Adidas στις στολές της και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εικόνα

Η τοποθέτηση του υπαινιγμού της μαύρης τίγρης ως σύνδεση με το Κινεζικό Νέο Έτος (της Τίγρης) φαινόταν τουλάχιστον υπερβολική και μάλλον ερμηνεύεται ως αποτυχία της πολιτιστικής διπλωματίας λόγω υπέρμετρης προσπάθειας. Ωστόσο, μολονότι η Γερμανία είναι απίθανο να κερδίσει επιπλέον πόντους μόδας, είναι ένας κορυφαίος υποψήφιος για το βάθρο έχοντας κερδίσει δεκατέσσερα χρυσά μετάλλια, σημειώνοντας ρεκόρ στην Pyeongchang το 2018.

Εθνική Ομάδα Κίνας

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ενδυματολόγος Tim Yip επιστρέφει στη χώρα υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων για να επιβλέψει τα περίφημα Champion Dragon Clothes της εθνικής ομάδας της Κίνας. Οι φετινές στολές για 12 ομάδες σε 15 διοργανώσεις κατασκευάζονται από την ΑΝΤΑ και διατίθενται σε τρεις ξεχωριστές επικές συλλογές: Lucky Snow and Cloud, Great Landscape και Flying Snow στη Δυναστεία των Tang.

Εικόνα

Η σχεδιαστική ιδέα είναι εμπνευσμένη από τον κινεζικό χαρακτήρα Zhong που μπορεί να μεταφραστεί ως «μεσαίος» και συχνά αντιπροσωπεύει την πίστη. Οι κόκκινες γραμμές στα πλάγια μαζί με τον όρθιο γιακά μεταδίδουν μια αίσθηση ανοδικής κινητικότητας -ένα masterclass στην απλή χρήση της μόδας για μεταφορά πολύπλοκων κοινωνικών και πολιτιστικών μηνυμάτων. Τα ισοθερμικά εσώρουχα και οι αντιολισθητικές σόλες επόμενης γενιάς στις μπότες συμπληρώνουν τη λίστα με τις καινοτομίες και τα αξιοπερίεργα της συλλογής.