Μοναδικά κομμάτια της ιστορίας της ανθρώπινης περιπέτειας στο διάστημα πρόκειται να γίνουν για πρώτη φορά διαθέσιμα στο κοινό. Τα πρώτα σεληνιακά δείγματα που συλλέχθηκαν από τον Αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ κατά την αποστολή του Apollo 11 στη Σελήνη το 1969, βγαίνουν σε δημοπρασία στις 13 Απριλίου από τον οίκο Bonhams της Νέας Υόρκης.
Διαβάστε ακόμα: Alfa Romeo Tipo 33/3 - Σε δημοπρασία το αγωνιστικό αυτοκίνητο από την ταινία «Le Mans» του Steve McQueen
Η κασετίνα που δημοπρατείται περιέχει πέντε θήκες αλουμινίου, η καθεμία καλυμμένη με ταινία άνθρακα 10 mm, οι οποίες περιέχουν δείγματα σκόνης της Σελήνης που συλλέχθηκαν κατά την αποστολή. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερα από τα δείγματα συλλέχθηκαν από τον Άρμστρονγκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969.
Τα αστραφτερά σωματίδια αποθηκεύτηκαν αρχικά ως δείγματα σκόνης και θραύσματα πετρωμάτων σε αποστειρωμένα και αεροστεγώς κλεισμένα σακουλάκια. Τα σακουλάκια ανοίχθηκαν από τη NASA για να τοποθετηθεί το περιεχόμενό τους στα αριθμημένα με το χέρι αλουμινένια στελέχη ώστε να εξεταστούν στα ειδικά εργαστήρια. Όπως φυσικά φαντάζεστε, τα αστρικά δείγματα αναμένεται να φτάσουν σε μια ανάλογα εξωγήινη τιμή που θα κυμαίνεται κάπου μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατ. δολαρίων.
We are so proud to be selling Neil Armstrong's #moondust at auction in New York on 13 April.
Read more in this article from @thetimes https://t.co/Wh5x44aX2Q
— Bonhams (@bonhams1793) March 28, 2022
Για να γίνει η ιστορία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, τα δείγματα θεωρήθηκαν κάποια στιγμή «χαμένα» από τη NASA. Το 2005, αναφορές ήθελαν τον Max Ary, πρώην επιμελητή του διαστημικού μουσείου Cosmosphere, στο Hutchinson του Κάνσας, να αντιμετωπίζει κατηγορίες κλοπής και απάτης για πώληση αντικειμένων που ανήκαν στη NASA -μια κατηγορία για την οποία αργότερα κρίθηκε ένοχος.
Στη συνέχεια, τα κλεμμένα αντικείμενα κατασχέθηκαν και πουλήθηκαν σε δημοπρασία της Υπηρεσία Προστασίας Δικαστικού Σώματος των ΗΠΑ το 2017, για να ικανοποιηθούν αιτήματα αποζημιώσεων. Ο αγοραστής έστειλε τα δείγματα στη NASA για δοκιμή και ταυτοποίηση. Ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για την κασετίνα που είχε κλαπεί από τα αρχεία της αποστολής Apollo 11, με τον Δρ. Roy Christoffersen στη NASA να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των δειγμάτων.
Moon Dust Collected By Neil Armstrong On Apollo 11 Heads To Auction – After NASA Lost Legal Battle To Keep It https://t.co/nl3pmvxG78 pic.twitter.com/SpfDWH8POo
— Forbes (@Forbes) March 27, 2022
Έπειτα από περαιτέρω διαδικασίες, η NASA κατάφερε να διατηρήσει πέντε από τα έξι στελέχη δειγμάτων του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) που περιείχαν τη σεληνιακή σκόνη. Ήταν η πρώτη φορά που τα δείγματα επιστράφηκαν στον οργανισμό και επιβεβαιώθηκαν ως τα μόνα αυθεντικά σωματίδια της Σελήνης που θα μπορούσαν νόμιμα να πωληθούν.
Μετά από μεταγενέστερες δοκιμές από τον σεληνιακό ειδικό και γεωλόγο καθηγητή Stephen J. Mojzsis το 2022, τα δείγματα βρέθηκαν να παρουσιάζουν μια ποικιλία μοναδικών λεπτομερειών. Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Mojzsis, μόνο τέσσερα από τα πέντε δείγματα επιβεβαιώθηκαν ότι ταιριάζουν σε σύνθεση και υφή με εκείνα των σωματιδίων από την αποστολή Apollo 11.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το πέμπτο δείγμα δεν είναι αυθεντικό. «Αυτό υποδηλώνει ότι το πρωτόκολλο δειγματοληψίας ήταν διαφορετικό ως προς τον προσανατολισμό και την τεχνική (από) τα άλλα δείγματα», εξηγεί ο Mojzsisin σε μια δήλωση. Επιπλέον, πλήρεις αναφορές για κάθε δείγμα συνοδεύουν την κασετίνα, και ο οίκος Bonhams προτίθεται να τις παρέχει κατόπιν αιτήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεληνιακά δείγματα και τη δημοπρασία μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Bonhams.