Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, όταν πρόκειται να δημιουργήσει έναν χώρο εργασίας δεν λογαριάζει τα χρήματα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχει στην εταιρεία του ένα περιβάλλον, στο οποίο να θέλουν από μόνοι τους οι εργαζόμενοι να έρθουν και να δουλέψουν.
Διαβάστε ακόμη: The Spheres: Τα σφαιρικά γραφεία της Amazon στο Σιάτλ σε μεταφέρουν στον Αμαζόνιο
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεν αλλάζει απλώς τον πλανήτη μας, αλλά ονειρεύεται να δημιουργήσει έναν νέο. Και για να φτάσει σε αυτό το σημείο, ξεκινάει πρώτα από την εταιρεία του. Έτσι, η Tesla «μεταμορφώνεται» από μια αυτοκινητοβιομηχανία σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καλιφόρνια ήταν οι πρώτες που δημιουργήθηκαν και στη συνέχεια ακολούθησαν τα μεγάλα εργοστάσια σε Κίνα, Γερμανία, Νεβάδα, Νέα Υόρκη και Τέξας.
Ωστόσο, έχουν κινηθεί όλα στο ίδιο ακριβώς στιλ. Σχεδιαστής των γραφείων στην Καλιφόρνια ήταν ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας, Νόρμαν Φόστερ, ο οποίος έχει σχεδιάσει και τα κεντρικά γραφεία της Apple. Υπάρχουν τέσσερις όροφοι στο κτίριο της Tesla, ενώ στην οροφή έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί συλλέκτες. Αυτό που ξεχωρίζει είναι τα πολλά παράθυρα, που υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο. Αυτό συμβαίνει καθώς ο Μασκ θέλει οι εργαζόμενοι στην εταιρεία του να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται, να έχουν άπλετο φυσικό φως και να νοιώθουν ότι είναι σε ένα πολυκατάστημα, παρά σε ένα εργοστάσιο.
Επίσης, ο Έλον Μασκ είναι μεγάλος λάτρης των αποφθεγμάτων. Έτσι, στα κτίριο της Tesla μπορεί κανείς να βρει αρκετά κάδρα με inspirational quotes από λόγια σοφών. Από δικά του μέχρι του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Κάθε φορά που κάποιος υπάλληλος δεν έχει καλή διάθεση, μπορεί να κοιτάζει κάποια ατάκα στον τοίχο και να εμπνέεται.
Το λόμπι της Tesla, που δημιουργήθηκε στα πρότυπα ενός καθεδρικού ιταλικού ναού του 17ου αιώνα, είναι ένα υπερθέαμα. Σχεδιασμένο από τον Franz von Trapp και κατασκευασμένο από ατσάλι, γυαλί και πέτρα, αποτελεί έναν λόγο να θέλουν οι εργαζόμενοι να μείνουν περισσότερο στο κτίριο της δουλειάς τους. Παράλληλα, τα γραφεία δεν έχουν τοίχους, είναι open space, καθώς ο Μασκ επιθυμεί οι εργαζόμενοί του να μιλούν μεταξύ τους και να ανταλλάζουν ιδέες.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο κτίριο της Tesla θα βρει κανείς κι έναν τεράστιο ανοιχτό χώρο, στον οποίο μπορούν να βγουν οι εργαζόμενοι και να απολαύσουν το διάλειμμά τους ή ακόμη και να χαλαρώσουν βλέποντας το ηλιοβασίλεμα και πίνοντας ένα κοκτέιλ αμέσως μετά το τέλος της βάρδιάς τους. Όσον αφορά τέλος τον μεγαλύτερο χώρο του εργοστασίου, είναι εκεί που γίνεται η παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στον οποίο όμως τον πρώτο και κύριο λόγο παίζουν τα τεράστια ρομπότ, που αναλαμβάνουν όλη τη σκληρή δουλειά.