Ο Αράς Καζάρ είναι ένας Τούρκος σχεδιαστής γιοτ με μινιμαλιστική και φουτουριστική αντίληψη του design που θα μπορούσαν να έχουν τα επόμενα πλοία που θα κατακτήσουν τους ωκεανούς. Σ’ αυτό το μήκος κύματος, το νέο δημιούργημά του είναι ένα εξωπραγματικό γιοτ τύπου trimaran και αποτελεί τη βιβλική αναμόρφωση του θρυλικότερου ίσως σκάφους στην παγκόσμια ιστορία: της Κιβωτού του Νώε.
Διαβάστε ακόμα: C'est Normal 52R Hybrid Carbon Speed Yacht - Το ταχύτερο άκαμπτο φουσκωτό σκάφος στον κόσμο έχει επιδόσεις supercar
Το concept του Καζάρ αποτίει αφενός φόρο τιμής στο σκάφος του βιβλίου της Γένεσης που έσωσε τον Νώε, την οικογένειά του και μια χούφτα ζώα του κόσμου από την επική πλημμύρα. Αφετέρου εξυμνεί τον τρόπο με τον οποίο η μυθική κιβωτός μπόρεσε να αντιμετωπίσει μια μανιασμένη καταιγίδα. «Ήθελα να σχεδιάσω κάτι μοναδικό και σχεδόν άφθαρτο», ανέφερε ο Kazar στον ιστότοπο Robb Report.
Με το όνομα «Noy», το νέο trimaran απέχει φυσικά πολύ από τα σκάφη που έκοβαν βόλτες στους ωκεανούς πριν από χιλιάδες χρόνια. Με μήκος 66 μέτρα, διαθέτει μια κομψή σιλουέτα γεμάτη γωνίες που θυμίζει περισσότερο διαστημόπλοιο παρά πλωτό. «Προτιμώ τις αιχμηρές άκρες παρά τις πολλές καμπύλες», λέει χαρακτηριστικά ο δημιουργός.
Turkish yacht designer Aras Kazar has released his latest 66m multihull concept called NOY...https://t.co/Rjy2S772lC
— Boat International (@boatint) December 16, 2022
Με εξαιρετικά ευρύ μέγιστο πλάτος (76 μέτρα), το ανθεκτικό σκάφος υπόσχεται εξαιρετική πλοηγησιμότητα ακόμα και μπροστά σε τεράστια κύματα. Επιπλέον, το «Noy» είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης αλλά και την τελευταία τεχνολογία πτερυγίων.
Καθώς το γιοτ επιταχύνει σε λειτουργία ανύψωσης από την επιφάνεια της θάλασσας, τα φτερά εκτείνονται προς τα έξω βγαίνοντας από το νερό ώστε να επιτυγχάνουν ομαλή και υψηλής ταχύτητας πλεύση που μπορεί να φτάσει έως και τους 24 κόμβους σε πλήρη κλίση.
«Το επίπεδο σχήμα και το μεγάλο πλάτος σε συνδυασμό με την τεχνολογία υδροπτέρυγων σημαίνει ότι αυτό το τεράστιο trimaran θα στέκεται πάντα», εξηγεί ο Kazar.
Τα στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στο «Noy» δεν εξαντλούνται εκεί. Η μεταλλική οροφή του σκάφους είναι εξοπλισμένη με ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν καθαρή, πράσινη ενέργεια για την τροφοδοσία των ηλεκτροκινητήρων και των ανέσεων του σκάφους.
Αυτό σημαίνει ότι το trimaran θα μπορούσε ουσιαστικά να πλεύσει εκτός δικτύου για όσο διάστημα ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει.
Παρόλο που ο σχεδιαστής δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία απεικόνιση των εσωτερικών χώρων, ισχυρίζεται ότι οι επιβάτες μπορούν να ποντάρουν σε πανοραμική θέα λόγω της εκτεταμένης χρήσης γυαλιού τόσο στις οροφές όσο και στα πλαϊνά μέρη του σκάφους.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι χώροι φιλοξενίας θα περιλαμβάνουν τρεις γενναιόδωρες σουίτες του ιδιοκτήτη και έξι άρτια εξοπλισμένες καμπίνες επισκεπτών, ενώ θα υπάρχουν επίσης καμπίνες για έως και 16 άτομα. Το ερώτημα φυσικά που κρέμεται στα χείλη όλων είναι ένα: Θα υπάρχει και χώρος για τα ζώα;