Το Noma, το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin και αναγνωρισμένο ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει επίσημα τις πόρτες του το 2024. Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης, το οποίο διευθύνεται από τον σεφ Ρενέ Ρεντζέπι, πρόκειται να μετατραπεί σε «ένα εργαστήριο υψηλής γαστρονομίας πλήρους απασχόλησης».
Διαβάστε ακόμα: Πίτσα με λευκή τρούφα Alba αξίας 800 δολαρίων σερβίρει το εστιατόριο Via Toledo στο Ντουμπάι
Όπως έγινε γνωστό, η ομάδα θα αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο της αναπτύσσοντας νέα πιάτα και προϊόντα για το Noma Projects (τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας), με τις εγκαταστάσεις του εστιατορίου να ανοίγουν για το κοινό μόνο για σπάνια pop up events.
Ο μελλοντικός ρόλος του ίδιου του Ρεντζέπι αναμένεται να είναι πιο κοντά στις αρμοδιότητες ενός δημιουργικού διευθυντή παρά σε εκείνες ενός σεφ.
Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times, το εστιατόριο -το οποίο πρωτοστάτησε στην ιδέα της γαστρονομίας στη Νέα Σκανδιναβία (τοπική, υπερ-εποχιακή μαγειρική με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα)– φαίνεται ότι απλά δεν διαθέτει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ικανό να επιβιώσει στη συνεχώς μεταβαλλόμενη βιομηχανία τροφίμων.
Noma, the Copenhagen restaurant led by the chef René Redzepi, will uproot itself next spring, opening in Kyoto for a 10-week residency planned to coincide with cherry blossom season. https://t.co/oK0z7C0aZH
— The New York Times (@nytimes) October 18, 2022
Όπως το έθεσε και ο ίδιος ο Ρετζέπι, «οικονομικά και συναισθηματικά, ως εργοδότης και ως άνθρωπος, απλά δεν λειτουργεί».
Από τότε που το εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, το 2003, έχει ονομαστεί το «καλύτερο εστιατόριο του κόσμου» συνολικά πέντε φορές, ενώ κέρδισε το τρίτο του αστέρι Michelin μόλις το φθινόπωρο του 2021.
Το Noma θα παραμείνει ανοιχτό για το υπόλοιπο του 2023, ενώ το επίσημο κλείσιμο του εστιατορίου και ο επιχειρηματικός του επαναπροσανατολισμός τοποθετούνται στις αρχές του 2024.