«Πίκατσου, διαλέγω εσένα!»: 26χρονος βγάζει 325.000 ευρώ από Pokémon

«Πίκατσου, διαλέγω εσένα!»: 26χρονος βγάζει 325.000 ευρώ από Pokémon

Τα Pokémon συνειδητά ή μη- συντροφεύουν πολλούς ανθρώπους σε διάφορα στάδια της ζωής τους: από τα κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση σε νεαρή ηλικία και τις κασέτες στo Game Boy, μέχρι το «μπαμ» που έγινε το 2016 με το Pokémon Go στα κινητά τηλέφωνα, που προκάλεσε παγκόσμια φρενίτιδα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, την τιμητική τους είχαν οι κάρτες Pokémon, η αξία πολλών εκ των οποίων εκτινάχθηκε κατά περίπου 500%, με διάφορους σελέμπριτις, από τον διάσημο YouTuber Λόγκαν Πολ έως τον ράπερ Logic να αποκτούν συλλεκτικές κυκλοφορίες και να κάνουν unboxing σε livestreaming.

Χαρακτηριστικό είναι πως τον Ιούλιο του 2021, ο Πολ αγόρασε μια κάρτα Pokémon για περίπου 4,7 εκατομμύρια ευρώ (5,2 εκατ. δολάρια), «σπάζοντας τα ταμεία», καθώς αυτή κατέστη η ακριβότερη πώληση παγκοσμίως.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Κόβακς, ένας 26χρονος που ζει στη Ζυρίχη, είναι ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, ονόματι Amazing Toys, όπου πουλά κάρτες Pokémon, κάρτες Yu-Gi-Oh και κόμικς, αποκομίζοντας έσοδα 325.000 ευρώ (356.000 δολάρια) την προηγούμενη χρονιά από τις πωλήσεις. Μάλιστα, ο νεαρός μοιράζει τα φώτα του σε όσους φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο συναλλαγών και αγοραπωλησιών.

Εικόνα

«Οι περισσότερες κάρτες αξίζουν από 1 έως 50 ευρώ», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Business Insider, προσθέτοντας ότι μόνο ένα «ψήγμα» από αυτές είχε πραγματικά μεγάλη αξία. Παράλληλα, επισημαίνει πως είναι ιδιαιτέρως κομβικό να σας νοιάζουν οι κάρτες και «τι παίζει» γενικά στον χώρο, εάν θέλετε πράγματι να επενδύσετε.

«Είναι η ίδια αρχή που ισχύει με τη συλλογή vintage αυτοκινήτων, κόμικς ή έργων τέχνης. Πρέπει να σας ενδιαφέρει. Χωρίς να έχετε άμεση σχέση με τον κόσμο των Pokémon, δεν θα καταλάβετε γιατί μια συγκεκριμένη κάρτα είναι τόσο δημοφιλής και γιατί κοστίζει τόσο ακριβά» τονίζει. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις κάρτες ως «κερδοσκοπικές επενδύσεις», με τις αποδόσεις και την άνοδο των τιμών τους να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

Εικόνα

«Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό τόσο να απολαμβάνετε τις συναλλαγές καρτών όσο και να είστε εξοικειωμένοι με τον κλάδο», παροτρύνει και προειδοποιεί πως οι επίδοξοι συλλέκτες ή έμποροι δεν θα πρέπει να τις θεωρήσουν ποτέ ως καθαρές επενδύσεις. «Δεν υπάρχουν θεμελιώδη δεδομένα για το πώς τιμολογούνται οι κάρτες. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο πιστεύουν οι εκάστοτε αγοραστές ότι αξίζουν. Όποια κάρτα και να αγοράσετε, είναι ένα κομμάτι χαρτί που τυπώνεται», σημειώνει σχεδόν κυνικά.

«Όταν ξεκινάς, σίγουρα δεν θα επενδύσεις σε ακριβές κάρτες γιατί δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και δεν μπορείς να αξιολογήσεις τον τρόπο που κινείται η αγορά» αναφέρει και προσθέτει πως η αγορά μόνο μιας κάρτας δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς «είναι σαν να ξεκινάς να επενδύεις στο χρηματιστήριο και να αγοράζεις μόνο μία μετοχή για 1.000 ευρώ».

Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να αποκτά κανείς κάρτες που είναι στη «μόδα», ειδικά τα τελευταία ένα έως δύο χρόνια, όπως συμβουλεύει ενώ προειδοποιεί ωστόσο πως υπάρχει κίνδυνος «ξαφνικά, ένα καλό φύλλο να γίνει "άχρηστο" μόλις δύο μήνες μετά».

Ένα άλλο «μυστικό» που αποκαλύπτει, αφορά την εξέχουσα σημασία που έχει η σωστή προστασία των καρτών από την υγρασία και τις ακραίες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία δωματίου είναι το ιδανικό περιβάλλον καθώς δεν υπάρχει η απειλή να συμβεί κάτι καταστροφικό στο φύλλο ή το πλαστικό.

Διαμηνύει επίσης πόσο ουσιώδης είναι η διαφύλαξη των καρτών από την έκθεση και την άμεση επαφή με το ηλιακό φως, το οποίο μπορεί «να ξεθωριάσει το χρώμα τους ή να τις "τσακαλώσει"». Τέλος, συνιστά στους κατόχους σπάνιων καρτών να τις αποθηκεύσουν είτε σε θυρίδες είτε σε... χρηματοκιβώτιο σε τράπεζα.