Μέλι: Τo superfood που τρώνε οι κάτοικοι της Ικαρίας και ζουν για πάντα

Πέρα από την ομορφιά της, η Ικαρία έχει γίνει γνωστή και για τη μακροζωία των κατοίκων της, που ζουν συχνά μέχρι τα 100, αμέριμνοι, στα πανηγύρια, απολαμβάνοντας μία σειρά από εξαιρετικές τροφές. Ποιο είναι το superfood που ξεχωρίζει και αξίζει να εντάξει κανείς στη διατροφή του;
Μέλι: Τo superfood που τρώνε οι κάτοικοι της Ικαρίας και ζουν για πάντα

Πέρα από την ομορφιά της, η Ικαρία έχει γίνει γνωστή και για τη μακροζωία των κατοίκων της, που ζουν συχνά μέχρι τα 100, αμέριμνοι, στα πανηγύρια, απολαμβάνοντας μία σειρά από εξαιρετικές τροφές. Υπό αυτό το πρίσμα, η Diane Kochilas αναλύει στο CNBC ποιο είναι αυτό το superfood που ξεχωρίζει και αξίζει να εντάξει κανείς στη διατροφή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις εάν είσαι στην Αθήνα

«Από τα φασόλια μέχρι τα χόρτα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που συνθέτουν την παραδοσιακή διατροφή των ανθρώπων εδώ στο νησί, που ανήκει σε μια χούφτα από περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Kochilas που περνά περίπου το μισό χρόνο στην Ικαρία και διευθύνει μια σχολή μαγειρικής έξω από το σπίτι του χωριού της.

Εικόνα

Σύμφωνα με την ίδια, στην κορυφή της λίστας των παραδοσιακών συστατικών βρίσκεται το μέλι. Το αγνό, παχύρρευστο, νόστιμο μέλι που παράγουν οι ντόπιοι μελισσοκόμοι στην Ικαρία. Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά και βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου. Στην Ικαρία, θεωρείται ένα από τα μυστικά συστατικά του νησιού για μακροζωία και πολλοί Ικαριώτες ξεκινούν την ημέρα τους με μια κουταλιά.

Εικόνα

Καταναλώνεται ως λαϊκό φάρμακο για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Ένας φίλος της συγγραφέως του άρθρου της είχε πει ότι στα 90 του ο συνδυασμός μελιού, φασκόμηλου ή τσαγιού του βουνού, τζίντζερ και σκόρδου ήταν η «πενικιλίνη» της γενιάς του. Οι γέροντες του νησιού υποστηρίζουν χιουμοριστικά μάλιστα ότι είναι το Viagra της φύσης. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό στην κουζίνα, με την εξαιρετική, σύνθετη και υπέροχα γλυκιά γεύση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέοι δεν μας έχουν ανάγκη

«Όταν βρίσκομαι στις ΗΠΑ, ψωνίζω ελληνικό μέλι είτε σε τοπικά καταστήματα τροφίμων της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής είτε μέσω διαδικτύου. Ξεκίνησα μάλιστα να πουλάω ικαριώτικο μέλι στο δικό μου site» υπογραμμίζει και επισημαίνει πως για όσους φυσικά δεν το προτιμούν σκέτο, υπάρχει μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το απολαύσετε στην καθημερινότητά σας. Συγκεκριμένα:

  1. Μέλι με γιαούρτι και βρώμη
  2. Μέλι στο τσάι ή σε άλλα ροφήματα
  3. Μέλι σαν άλειμμα σε διάφορα σνακ
  4. Ντρέσινγκς και βινεγκρέτ με μέλι
  5. Τυρί με μέλι
  6. Μέλι στη μαρινάδα
  7. Μέλι στη σούπα, σε μαγειρευτά κατσαρόλας
  8. Μέλι στα γλυκά όπως οι λουκουμάδες

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ