The Ellinikon (Lamda Development): Ο «επίγειος παράδεισος» των 8 δισ. ευρώ «με ταχυδρομικό κώδικα» στην Αθήνα

Ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας, εμπορικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών και αθλητικό πάρκο - Αφιέρωμα στο Ελληνικό της Lamda Development.
The Ellinikon (Lamda Development): Ο «επίγειος παράδεισος» των 8 δισ. ευρώ «με ταχυδρομικό κώδικα» στην Αθήνα

Η Ελλάδα χτίζει τη μεγαλύτερη και πιο πράσινη έξυπνη πόλη της Ευρώπης σε ένα έργο 8 δισ. ευρώ που ετοιμάζεται εδώ πάνω από μια δεκαετία. Ο λόγος για το Ελληνικό, το φιλόδοξο project της Lamda Development που βρίσκεται στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, το οποίο θα περιλαμβάνει τον πρώτο ουρανοξύστη της Ελλάδας, ένα εμπορικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών και ένα αθλητικό πάρκο.

Εικόνα

Στελέχη της Lamda μιλώντας στο Business Insider, τονίζουν ότι κατασκευάζουν έναν επίγειο «παράδεισο με ταχυδρομικό κώδικα» που συνδυάζει τη γραφική θέα της ακτογραμμής με τις τεχνολογικά προηγμένες και eco-friendly υποδομές. Εκτιμούν επίσης ότι η πρώτη φάση του έργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Xορός» δισεκατομμυρίων στο Ελληνικό

Παράλληλα, εκφράσουν την αισιοδοξία τους πως θα προσελκύσει 1 εκατ. νέους τουρίστες και θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία κατά 3,3 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό είναι μία από τις πολλές νέες πόλεις υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο που συνήθως βρίσκονται στην Κίνα ή τη Μέση Ανατολή και όχι στην Ευρώπη.

Εικόνα

Το Ελληνικό χτίζεται στη θέση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας

Η έξυπνη πόλη πήρε το όνομά της από το εγκαταλελειμμένο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικό, περίπου 5 χλμ. νότια της Αθήνας, το οποίο έκλεισε το 2001. Η κατασκευή του αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει το 2008, όμως καθυστέρησε σημαντικά λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που έφερε την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Εικόνα

Οι εργασίες για το έργο, το οποίο οι κατασκευαστές περιγράφουν ως το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, ξεκίνησαν τελικά τον Ιούλιο του 2020. Οι κατασκευαστές του διαφημίζουν την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μήκους δύο μιλίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lamda Development - Ελληνικό: «Σαρώνουν» τα ακίνητα της Little Athens οι ξένοι

Βίλες υψηλών προδιαγραφών

Πέρυσι ξεκίνησε η κατασκευή για το Cove Residences, ένα σύνολο πολυτελών βιλών. Η Lamda Development, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως μία από τις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή από το περιοδικό Time, αναφέρει ότι έχει ήδη πουλήσει 350 ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο και πρόσφατα αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες σε μια άλλη περιοχή που ονομάζεται Little Athens, η οποία θα διαθέτει άλλες 1.115 κατοικίες. Η ιδέα της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου βρίσκεται στα σκαριά από το 2005. Η έκταση του χώρου είναι 650 στρέμματα, παρόμοιο μέγεθος με το Alley Pond Park στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Εικόνα

Πρώτος ουρανοξύστης στην Ελλάδα ο πύργος Riviera

Οι κατασκευαστές έχουν χαρακτηρίσει τον Riviera Tower, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή και θα διαθέτει 180 διαμερίσματα σε 50 ορόφους, ως το «πετράδι του στέμματος» του Ελληνικού. Με ύψος περίπου 650 πόδια θα είναι το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και ο πρώτος ουρανοξύστης όταν ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lamda Development: Εισπράξεις πάνω από 670 εκατ. ευρώ ήδη από τα ακίνητα στο Ελληνικό – Ρεκόρ για Malls, μαρίνες

Η ιστορία του έργου στο Ellinikon Experience Centre

Το Experience Centre της έξυπνης πόλης, το οποίο άνοιξε το 2022, στεγάζεται σε ένα από τα αρχικά υπόστεγα του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου. Στόχος του είναι να προβάλει την ιστορία του χώρου και να παρουσιάσει μερικές από τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες που οι ιδρυτές του χώρου πιστεύουν ότι θα έχουν κεντρική θέση στις πόλεις του μέλλοντος.

Εικόνα

Riviera Galleria

Το Ελληνικό θα διαθέτει επίσης μια υπερπολυτελή εμπορική περιοχή. Η Lamda έχει θέσει ως προτεραιότητα την κατασκευή της Riviera Galleria, ενός εμπορικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών που θα βρίσκεται δίπλα στον πύργο Riviera. Η περιοχή θα φιλοξενήσει 70 κορυφαίες εταιρείες μόδας, σύμφωνα με το Retail Insight Network.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lamda Development: Malls από... «χρυσάφι» - Προχωρούν έργα στο Ελληνικό, «ψηλώνει» ο Riviera Tower, «βυθίζεται» η Ποσειδώνος

Η επίσκεψη Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, επισκέφθηκε το Ελληνικό για να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια του πρώτου ολοκληρωμένου κτιρίου της Lamda, ενός κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει καταστήσει την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μία από τις κύριες προτεραιότητές του ως πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ