Ποσό - ρεκόρ «έπιασε» η πρωτότυπη εικονογράφηση για το 1ο βιβλίο του Χάρι Πότερ

Η σπάνια ακουαρέλα κατέκτησε τον τίτλο του πιο πολύτιμου αντικειμένου του Χάρι Πότερ που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.
Ποσό - ρεκόρ «έπιασε» η πρωτότυπη εικονογράφηση για το 1ο βιβλίο του Χάρι Πότερ

Η πρωτότυπη εικονογράφηση για τον Χάρι Πότερ και τη Φιλοσοφική Λίθο κατέληξε στο ποσό ρεκόρ των 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, μετά από μια σκληρή, 10λεπτη μάχη μεταξύ τεσσάρων πλειοδοτών.

Διαβάστε ακόμη: Εστιατόριο με μαμαδίστικα φαγητά έβγαλε 44 εκατ. ευρώ το 2023

Η εμβληματική ακουαρέλα, που φιλοτεχνήθηκε από τον Άγγλο εικονογράφο Τόμας Τέιλορ το 1997, ξεπέρασε την εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων, και έτσι έγινε το πιο πολύτιμο αντικείμενο του Χάρι Πότερ που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε μια ανυπόγραφη πρώτη έκδοση του βιβλίου "Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος”, η οποία είχε πουληθεί στα 421.000 δολάρια στις δημοπρασίες Heritage Auctions στο Ντάλας το 2021.

Ο Τέιλορ ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που απεικόνισε τον Χάρι Πότερ. Σε ηλικία μόλις 23 ετών, ο Βρετανός επιστρατεύτηκε από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Bloomsbury για να εικονογραφήσει τον νεαρό μάγο. Το έργο του, που εμφανίστηκε στα εξώφυλλα της πρώτης έκδοσης του μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε το 1997, καθιέρωσε την "παγκόσμια εικόνα" του διάσημου πλέον χαρακτήρα με το σήμα κατατεθέν του, την ουλή σε σχήμα κεραυνού, τα στρογγυλά γυαλιά και τα σκούρα μαλλιά.

Εικόνα

"Είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς τον αντίκτυπο αυτής της εικονογράφησης του Τόμας Τέιλορ, που δημιουργήθηκε το 1997 για το άγνωστο τότε μυθιστόρημα Harry Potter and the Philosopher's Stone", δήλωσε ο Richard Austin, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby's."Άμεσα αναγνωρίσιμο σήμερα, το έργο του Τέιλορ χρησιμεύει ως το οπτικό σχέδιο για το αγόρι-μάγο που έκτοτε έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο".

Η ακουαρέλα προσφέρθηκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία μέσω του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο το 2001, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις των 20.000 έως 25.000 λιρών (25.300 έως 31.600 δολάρια) για να επιτύχει το τότε ρεκόρ των 85.750 λιρών (108.500 δολάρια). Περισσότερα από 20 χρόνια αργότερα, το έργο έγραψε ξανά ιστορία.

"Είναι συναρπαστικό να βλέπεις τον πίνακα που σηματοδοτεί την αρχή της καριέρας μου, δεκαετίες αργότερα και τόσο φωτεινό όσο ποτέ", προσθέτει ο Τέιλορ. "Με γυρίζει πίσω στην εμπειρία της πρώτης ανάγνωσης του Χάρι Πότερ -ένας από τους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο που το έκανε- και στη διαδικασία δημιουργίας αυτού που είναι πλέον μια εμβληματική εικόνα".

Δεν είναι ασυνήθιστο τα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Χάρι Πότερ να πωλούνται για εξωπραγματικά ποσά. Η βρετανική πρώτη έκδοση, για παράδειγμα, κατατάσσεται ως ένα εξαιρετικά σπάνιο και απίστευτα πολύτιμο σύγχρονο βιβλίο. Μόνο 500 αντίτυπα τυπώθηκαν, εκ των οποίων τα 300 πήγαν σε βιβλιοθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι ο τόμος σπάει τακτικά τα ρεκόρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ