Σε ιστορικό υψηλό οι δαπάνες των τουριστών στην Ευρώπη το 2024

Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 37% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Σε ιστορικό υψηλό οι δαπάνες των τουριστών στην Ευρώπη το 2024

Οι διεθνείς τουρίστες πρόκειται να ξοδέψουν φέτος στην Ευρώπη το ποσό ρεκόρ των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (869 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, που δημοσίευσε το Bloomberg. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αύξηση 37% από τα προ της πανδημίας επίπεδα των 583 δισ. ευρώ (633 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό, που επικαλείται το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη: IShowSpeed: Πόσο πλούσιος είναι ο YouTuber που «τρέλανε» την ελληνική νεολαία

«Προς το παρόν, βλέπουμε ότι οι προορισμοί της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου παραμένουν σταθερά αγαπημένοι για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη», δήλωσε στο Bloomberg ο Eduardo Santander, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.

Οι τουρίστες εκτιμούν τον θερμότερο καιρό στις περιοχές αυτές, αλλά και τις value for money επιλογές πρόσθεσε ο Santander. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, συνεχίζει να αποτελεί έναν πολύ hot προορισμό. Επίσης, περιοχές όπως η Κροατία και η Μάλτα, είδαν αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό, με τους αριθμούς να αυξάνονται κατά 7,6% και 37%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Η Αλβανία είδε το ποσοστό τουριστών της να κάνει τεράστιο άλμα, φτάνοντας το 86% σε σύγκριση με το 2019. Συνολικά, το 72% των δαπανών των τουριστών έχει πραγματοποιηθεί στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες είναι Αμερικανοί.

Άλλοι πάλι σχεδιάζουν τα ταξίδια τους με βάση μια ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 22% στην Τουρκία και κατά 29% στη Βουλγαρία, σε σύγκριση με τους αριθμούς του 2019. Και στη Σερβία, οι αφίξεις αυτές έχουν εκτοξευθεί κατά 40% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Κι ενώ τα σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια που προστίθενται στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι σίγουρα κάτι αρκετά θετικό, ορισμένες χώρες δεν είναι τόσο ενθουσιασμένες με τον υπερτουρισμό στην περιοχή τους.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VisitAlbania (@visit.albania.al)

Ορισμένα μέρη έχουν θεσπίσει αντιτουριστικές πολιτικές, όπως απαγορεύσεις σε νέα ξενοδοχεία και τέλη για ημερήσιες εκδρομές. Και οι ντόπιοι από την πλευρά τους έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται κατά του υπερτουρισμού. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει ακόμη τους ταξιδιώτες, που κατευθύνονται προς την Ευρώπη για τις διακοπές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ