Η τρανς δισεκατομμυριούχος που «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

Τρανσέξουαλ που πετάει με ελικόπτερο που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο της κόρης της. Ποια είναι η πιο «καινούργια» δισεκατομμυριούχος του πλανήτη.
Η τρανς δισεκατομμυριούχος που «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

H πιο «καινούργια» δισεκατομμυριούχος του πλανήτη είναι μια τρανσέξουαλ που πετάει με ελικόπτερο και θέλει να θεραπεύσει τη νόσο της κόρης της. Το 1996, η εξάχρονη κόρη της Μαρτίν Ρόθμπλατ διαγνώστηκε με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, μια σπάνια ασθένεια των πνευμόνων και της καρδιάς χωρίς θεραπεία. Απτόητη, η Ρόθμπλατ, συνιδρύτρια του δορυφορικού ραδιοφώνου Sirius, ξεκίνησε τη δική της εταιρεία βιοτεχνολογίας με στόχο να βρει μια λύση.

Εικόνα

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σου λένε ότι η κόρη σου θα πεθάνει», υπογράμμισε η Ρόθμπλατ στο Forbes το 2018. «Απλώς είπα ότι θα βρω έναν τρόπο, αλλιώς θα πέθαινε, επειδή όλοι οι προηγούμενοι άνθρωποι με αυτή την ασθένεια είχαν πεθάνει» πρόσθεσε. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, η κόρη της είναι 30 ετών και χαίρει άκρας υγείας. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της πλέον εισηγμένης εταιρείας, United Therapeutics, εκτινάχθηκε 54 φορές από την αρχική τιμή της IPO του 1999. Μόνο φέτος, η μετοχή επιδίδεται σε ράλι 50% με νέα κέρδη κατά 40% από τις 30 Απριλίου - μετατρέποντας την Ρόθμπλατ ως την πιο πρόσφατη γυναίκα δισεκατομμυριούχο στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλασίασε τον πλούτο του στην φυλακή - Διαθέτει περιουσία 56 δισ. ευρώ

Το ρηξικέλευθο Tyvaso

Η επιχείρηση με έδρα το Μέριλαντ απέφερε πωλήσεις 2,1 δισ. δολαρίων πέρυσι, κυρίως από την πώληση πέντε φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τον FDA για να βοηθήσουν άτομα όπως η κόρη της, Ρόθμπλατ, ώστε να θεραπεύσουν την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ). Οι επενδυτές αποθέωσαν την United Therapeutics από τότε που ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ταχείας επαναγοράς μετοχών 1 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, με το φάρμακο Tyvaso να αποτελεί τη ναυαρχίδα για την ξέφρενη άνοδο των εσόδων της επιχείρησης.

Εικόνα

Η ξενομεταμόσχευση

Η 69χρονη Ρόθμπλατ ηγείται ως CEO μίας εταιρείας χρηματιστηριακής αξίας 14,7 δισ. δολαρίων (κεφαλαιοποίηση αγοράς) από τότε που την ίδρυσε. Συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ώθηση της θυγατρικής της, Revivicor στην ξενομεταμόσχευση (ή ετερόλογη μεταμόσχευση, τη μεταμόσχευση ζωντανών κυττάρων, ιστών ή οργάνων από ένα είδος σε άλλο: τέτοια κύτταρα, ιστοί ή όργανα ονομάζονται ξενομοσχεύματα) και ειδικότερα στην προετοιμασία οργάνων χοίρου για μεταμόσχευση σε ανθρώπους με νεφρικές και καρδιακές παθήσεις σε τελικό στάδιο.

Εικόνα

«Υπάρχουν τόνοι ανθρώπων στη λίστα αναμονής για νεφρά και καρδιές», υπογραμμίζει ο Τζόζεφ Τομ, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην TD Cowen. «Είναι πρόθυμοι να το εκμεταλλευτούν» συμπλήρωσε. Βεβαίως, κανείς δεν έχει επωφεληθεί περισσότερο οικονομικά από την επιτυχία της United Therapeutics όσο η Ρόθμπλατ, η οποία είναι εδώ και καιρό μια από τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής. Το Forbes υπολόγισε την περιουσία της στα 390 εκατ. δολάρια το 2015, αφού η εταιρεία βρήκε μια επιτυχημένη θεραπεία για την ΠΑΥ με το Orenitram (το «Martine Ro» όπως αναγράφεται ανάποδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πολυτελές ρολόι των 25.000 ευρώ που φόρεσε ο Κιλιάν Μπαπέ

Μέχρι το 2021, η κεφαλαιοποίηση της United Therapeutics ανέρχονταν σε περίπου 585 εκατ. δολάρια. Τώρα —έχοντας στην «τσέπη» τις 650.000 μετοχές της, συν τις επιλογές για την απόκτηση ακόμη περισσότερων μετοχών, η Ρόθμπλατ διαθέτει περιουσία 1 δισ. δολαρίων, και αποτελεί μία από τις μόλις 35 αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχους στην Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αργούμε να φύγουμε από το πατρικό μας σπίτι;

Ποια είναι η Μαρτίν Ρόθμπλατ

Γεννημένη στο Σαν Ντιέγκο το 1954, έκανε ωτοστόπ παίζοντας μουσική (πιάνο, φλάουτο και ντραμς) ενώ σπούδαζε επικοινωνίες στο UCLA. Ένα τουρ σε μια δορυφορική εγκατάσταση στις Σεϋχέλλες την γοήτευσε με την ιδέα να χρησιμοποιήσει δορυφορικά δίκτυα για να μεταδώσει μουσική σε ακροατές σε όλο τον κόσμο. Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, πήρε από πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό από το UCLA και τελικά δούλεψε ως δικηγόρος τηλεπικοινωνιών σε μια εταιρεία στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν να «πάγωσε» ο χρόνος: Οι 7 πόλεις - «φαντάσματα»

Ίδρυσε το δορυφορικό ραδιόφωνο Sirius το 1990, μέχρι την IPO του 1993, ενώ τρία χρόνια αργότερα, οι γιατροί είπαν ότι η κόρη της είχε πνευμονική αρτηριακή υπέρταση ή ΠΑΥ, η οποία εκείνη την εποχή είχε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (μόλις μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση). Περίπου 50.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ΠΑΥ, μια προοδευτική ασθένεια όπου η ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τις αρτηρίες στους πνεύμονες και την καρδιά. Η Ρόθμπλατ πούλησε μετοχές της Sirius αξίας 3 εκατ. δολαρίων και έδωσε τα χρήματα στους γιατρούς για να βρουν μια θεραπεία. Όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ίδρυσε μια δική της εταιρεία - την United Therapeutics - για να βρει μια θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CAVA: Η ελληνική... Chipotle των 10 δισ. δολαρίων - «Παραμιλούν» οι ΗΠΑ

Το 2002, η United Therapeutics έλαβε έγκριση για την πρώτη θεραπεία της ΠΑΥ, με το φάρμακο Remodulin, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ. Η εταιρεία δημιούργησε άλλες τρεις εγκεκριμένες από τον FDA θεραπείες για την ασθένεια, ενώ στη συνέχεια ήρθε το Tyvaso, μια θεραπεία που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία επιτρέποντας στο αίμα να ρέει ευκολότερα. Το 2022, η United Therapeutics πήρε έγκριση για ένα νέο σκεύασμα, ονόματι Tyvaso DPI και ώθησε τις πωλήσεις της εταιρείας πέρα ​​από τα 2 δισ. δολάρια το 2023. Το Tyvaso βρίσκεται επίσης σε δοκιμές τρίτης φάσης ως θεραπεία για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια ασθένεια που προκαλεί πληγές στους πνεύμονες. Η United Therapeutics ανακοίνωσε ότι αναμένει στοιχεία το δεύτερο εξάμηνο του 2025, νωρίτερα από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο YouTuber που «τρέλανε» την ελληνική νεολαία - Πόσο πλούσιος είναι ο IShowSpeed

Το 2011, η Ρόθμπλατ προσανατολίστηκε επίσης στην παροχή πνευμόνων για μεταμοσχεύσεις οργάνων. Η United Therapeutics εξαγόρασε την εταιρεία τεχνολογίας ξενομομοσχεύσεων Revivicor (η οποία δημιούργησε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, την Ντόλι το πρόβατο) για να αναπτύξει όργανα που εκτρέφονται σε χοίρους. Το 2022 και το 2023, η United Therapeutics οδήγησε δύο επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις καρδιών που καλλιεργήθηκαν σε γενετικά τροποποιημένους χοίρους. Ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση ενός νεφρού χοίρου σε ζωντανό άνθρωπο τον Απρίλιο, ενώ δαπανά 100 εκατ. δολάρια σε μια νέα εγκατάσταση για να μελετήσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα της ξενομομόσχευσης.

Εικόνα

Εάν η United Therapeutics καταφέρει να σώσει ζωές με ξενομομόσχευση, θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη ορόσημο σε μια καριέρα γεμάτη «παράσημα» για την Ρόθμπλατ. Η πιο γνωστή τρανς Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικής, υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου το 1994 και έχει περάσει δεκαετίες ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας. Επιπροσθέτως, είναι πιλότος ελικοπτέρου και έχει τουλάχιστον οκτώ σπίτια σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες. «Αντί η κόρη μου να μην έχει καμία πιθανότητα να βρει ένα όργανο, πλέον θα υπάρχουν αρκετά όργανα για όλους» είχε αναφέρει το 2016.