Παρίσι 2024: Πόσο αξίζουν τα Ολυμπιακά Μετάλλια;

Η αξία του μεταλλίου για έναν αθλητή που έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του κυνηγώντας μία θέση το βάθρο, είναι τεράστια. Ωστόσο, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, μπορούν να υπολογιστούν.
Παρίσι 2024: Πόσο αξίζουν τα Ολυμπιακά Μετάλλια;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ολοκληρώνονται την Κυριακή 11 Αυγούστου και 10.500 αθλητές (5.250 άνδρες αθλητές και 5.250 γυναίκες αθλήτριες) που συμμετέχουν σε 32 αθλήματα με 48 αγωνίσματα - μπροστά σε δισεκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο - δίνουν το καλύτερο εαυτό τους, διαγωνιζόμενοι για το απόλυτο έπαθλο: το χρυσό μετάλλιο.

Εικόνα

Τα ονόματα των Ολυμπιονικών χαράσσονται με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι θυσιάζουν μέρος του καλοκαιριού και των διακοπών τους κάθε 4 χρόνια για να προπονούνται ώστε να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο με μοναδικό στόχο να φέρουν δόξα για τη χώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι βαθύπλουτοι στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Τα ακριβά «γούστα»

Το μότο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «Citius, Altius, Fortius – Communiter», που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως η αίσθηση ότι του να είναι κάποιος ή κάποια ο/η πιο γρήγορος/η, δυνατός/ή (ψυχικά και σωματικά) ώστε να βρεθεί στο μεσαίο και υψηλότερο βάθρο όπου το πλήθος ζητωκραυγάζει ενώ ακούγεται ο εθνικός ύμνος της χώρας του/της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

Η αξία του μεταλλίου για έναν αθλητή που έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του κυνηγώντας μία θέση το βάθρο, είναι τεράστια. Ωστόσο, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, μπορούν να υπολογιστούν. Το κόστος ενός χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου του 2024 είναι περίπου 758 δολάρια.

Εικόνα

Είναι ίσως το υψηλότερο ποσό από οποιοδήποτε χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των σύγχρονων αγώνων, κυρίως λόγω των ιστορικών υψηλών που χτύπησαν οι τιμές του χρυσού. Ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 708 δολαρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρανς δισεκατομμυριούχος «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

Όλα τα μετάλλια έχουν πλάτος 85 χιλιοστά και πάχος 9,2 χιλιοστά. Το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων ζυγίζει 529 γραμμάρια, περισσότερο από το 95,4% του μεταλλίου είναι στην πραγματικότητα από ασήμι (505 γραμμάρια). Έξι γραμμάρια αποτελούνται από καθαρό χρυσό, που χρησιμεύει για την επίστρωση και την επιχρύσωση του μεταλλίου και 18 γραμμάρια προέρχονται από σίδηρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πολυτελές ρολόι των 25.000 ευρώ που φόρεσε ο Κιλιάν Μπαπέ

Εάν το χρυσό μετάλλιο ήταν κατασκευασμένο από καθαρό χρυσό, η αξία του θα ήταν περίπου 41.161,50 δολάρια. Αυτός είναι ο λόγος που η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν χρυσά μετάλλια από καθαρό χρυσό ήταν το... 1912. Το ασημένιο μετάλλιο ζυγίζει 525 γραμμάρια με 507 γραμμάρια από ασήμι και 18 γραμμάρια σίδηρο, ενώ η αξία του ανέρχεται στα 486 δολάρια.

Εικόνα

Το χάλκινο μετάλλιο ζυγίζει 455 γραμμάρια και αποτελείται από 415,15 γραμμάρια χαλκό, 21,85 γραμμάρια ψευδάργυρου και 18 γραμμάρια σιδήρου, με την αξία του να αγγίζει τα 13 δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, η αναρρίχηση στο βάθρο απαιτεί χρόνια σκληρής δουλειάς, αίμα, ιδρώτα, τραυματισμούς και πολλές θυσίες για τη νίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ