Ο CEO που μετέτρεψε σε εκατομμυριούχους 80 εργαζομένους του

«Ποτέ δεν είχαν σκεφτεί ότι θα είχαν τόσα πολλά χρήματα. Μερικοί αγόρασαν νέα σπίτια. Άλλοι πήραν καινούργια αυτοκίνητα» - Πώς στήθηκε το «πάρτι» των εργαζομένων που ανταμείφθηκαν για την υπομονή τους. Η κίνηση - ματ του Διευθύνοντα Συμβούλου.
Ο CEO που μετέτρεψε σε εκατομμυριούχους 80 εργαζομένους του

Όταν ο Τζέι Σόντχρι πούλησε την πρώτη του εταιρεία για 70 εκατ. δολάρια, επικεντρώθηκε λιγότερο στα δικά του πλούτη και περισσότερο στο πώς η συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει δεκάδες εργαζομένους του σε εκατομμυριούχους, κάτι που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρανς δισεκατομμυριούχος «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

Πλέον, ο 65χρονος δισεκατομμυριούχος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zscaler, μίας εταιρείας κυβερνοασφάλειας cloud χρηματιστηριακής αξίας περίπου 28 δισ. δολαρίων. Το 1998, ήταν ένας απλός επιχειρηματίας που πούλησε την τότε startup που ίδρυσε με τη σύζυγό του, SecureIT, στη VeriSign σε ένα deal με τεράστια και απροσδόκητα κέρδη.

Εικόνα

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς η τιμή της μετοχής της VeriSign εκτινάχθηκε στα ύψη, περίπου όλοι, και οι 80 υπαλλήλοι της SecureIT «έγιναν εκατομμυριούχοι», όπως υπογραμμίζει ο Ινδός μεγιστάνας σε συνέντευξή του στην στήλη Make It του CNBC.

Εικόνα

«Ο κόσμος τρελαινόταν στην εταιρεία, γιατί ποτέ δεν είχαν σκεφτεί ότι μπορούν να έχουν τόσα πολλά χρήματα. Πολλοί από αυτούς αγόρασαν νέα σπίτια. Αγόρασαν καινούργια αυτοκίνητα. Ξέρω έναν τύπο, που πήρε έξι μήνες άδεια, νοίκιασε ένα τροχόσπιτο και γύρισε τη χώρα. Μπορούσαν να κάνουν ό,τι πραγματικά ήθελαν» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

Από τη στιγμή της εξαγοράς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000, η ​​μετοχή της VeriSign εκτοξεύθηκε περισσότερο από 2.300%, κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 253 δολαρίων ανά μετοχή, βοηθούμενη από μια προσωρινή φούσκα για τις μετοχές τεχνολογίας. Η φούσκα έσκασε αργότερα εκείνο το έτος και η μετοχή της VeriSign κατρακύλησε περίπου 75% και κατακρημνίστηκε στα 4 δολάρια το 2002.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο

Ο Σόντχρι θυμάται τις συμβουλές που λάμβανε, σχετικά με το τι να κάνει με τις μετοχές του: Σταδιακή πώληση πακέτων και μεριδίων σε τακτική βάση. Η στρατηγική τον βοήθησε να αποκομίσει κάποια οφέλη από την άνοδο της μετοχής της VeriSign πριν ξεκίνησε το γενικευμένο bull market.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CAVA: Η ελληνική... Chipotle των 10 δισ. δολαρίων - «Παραμιλούν» οι ΗΠΑ

Οι υπάλληλοι της SecureIT που κράτησαν τις μετοχές τους στο VeriSign ανταμείφθηκαν για την υπομονή τους: Η μετοχή άγγιξε τα 254 δολάρια τον Ιανουάριο του 2021. Πλέον η τιμή της κυμαίνεται περίπου στα 175 δολάρια ανά μετοχή. Ο Σόντχρι δεν γνωρίζει εάν ή πότε οι πρώην υπάλληλοί του ρευστοποίησαν τις δικές τους μετοχές.

Εικόνα

Όταν έφυγε από την VeriSign στα τέλη του 1999, οι πρώην εργαζόμενοί του έκαναν πάρτι — αλλά αργότερα κατάλαβε πλήρως τον αντίκτυπο που είχε η απόφασή του να πουλήσει την SecureIT. «Πήγα σπίτι εκείνο το βράδυ και κοίταξα το υπολογιστικό φύλλο όλων των μετοχών που είχαν και το πολλαπλασίασα με την τιμή της μετοχής της VeriSign» σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο YouTuber που «τρέλανε» την ελληνική νεολαία - Πόσο πλούσιος είναι ο IShowSpeed

Τότε συνειδητοποίησε ότι μαθηματικά, προέκυψαν σχεδόν 80 εκατομμυριούχοι, με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών. «Ήταν εντυπωσιακό» παραδέχεται ο επιχειρηματίας, που είχε αρκετά χρήματα για να είναι ευτυχισμένος. Άλλωστε, μαζί με την σύζυγό του ήταν στη μεσαία τάξη και ζούσαν σε ένα «κλασικό σπίτι εκείνης της εποχής. Ούτε φανταχτερά αυτοκίνητα είχαμε, ούτε επιδοθήκαμε σε εξωφρενικές σπατάλες» δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στην Αθήνα

Ο ίδιος πιστώνει την ικανότητά του να μετατρέψει σε κροίσους τους εργαζομένους του στην προσέγγισή του για το επιχειρείν. Το ζευγάρι χρηματοδότησε από ιδίους πόρους το SecureIT, με οικονομίες μίας ζωής ύψους 500.000 δολαρίων, αντί να βασιστούν σε ξένα κεφάλαια ή επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ