Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δέκα tips για λιγότερο φόρο

23-05-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δέκα tips για λιγότερο φόρο

Οι επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους διαπίστωσαν ότι φέτος είτε δεν πληρώνουν καθόλου επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου, η οποία όμως για τους περισσότερους θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Τρεις στους δέκα πληρώνουν έξτρα φόρο για τα περυσινά εισοδήματα, όπως δείχνουν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1,25 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος με την προθεσμία να εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2022 και το ενδεχόμενο παράτασης να είναι ανοιχτό λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δέκα «κλειδιά» που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν το «ραβασάκι» της Εφορίας.

Τα 10 tips για λιγότερους φόρους που χρειάζονται προσοχή είναι τα εξής:

1. Οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά και το 2021 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% από 9%. Απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1.

2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ΄επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους στον πίνακα 8 του Ε1 για να μη χάσουν την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.

3. Οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει όμως να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

4. Οι γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

5. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη φιλοξενία στον πίνακα 6 του Ε1 και οι φιλοξενούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008.

6. Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2021 για να μην φορολογηθούν για αυτά θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:

- Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

- Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

7. Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω ή όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγετε το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

8. Όσοι απέκτησαν το 2021 ακίνητο, αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας ή έχουν χαμηλά εισοδήματα για να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν χρηματικά ποσά τα οποία απέκτησαν από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.

9. Οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το ακίνητό τους το 2021 πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που έγιναν μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ εάν δηλώσουν τις δαπάνες στους κωδικούς 627 – 628.

10. Οι έμποροι που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959 εάν συμπληρώσουν τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Περιοδεία Τραμπ σε Σ. Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ το τριήμερο 13-16 Μαΐου

23:44

Βουλγαρία: Στο 24,1% του ΑΕΠ ανήλθε το χρέος το 2024

23:39

Ιταλία: 200.000 πιστοί και 170 ξένες αντιπροσωπείες στη Ρώμη για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου

23:27

«Σύννεφα» στην Tesla: Κάτω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο α' τρίμηνο

23:18

Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

23:11

Έβγαλε αντίδραση η Wall Street μετά το sell off - 1.000 μονάδες πάνω ο Dow Jones

22:55

ΟΗΕ: Επανεπιβεβαίωση της στήριξης στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία

22:38

Στα 4.000 δολάρια «βλέπει» τον χρυσό η JP Morgan λόγω υψηλής ζήτησης

22:24

Washington Post: Οι ΗΠΑ προτείνουν στον Πούτιν αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και «πάγωμα» του μετώπου

22:19

Κλήρωση Τζόκερ 22/4/2025: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης σήμερα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:10

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει τους μετανάστες 21 ημέρες πριν από την απέλασή τους

21:54

Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο

21:53

Κλήρωση Eurojackpot 22/4/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:43

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δύο ξένα τάνκερ για «λαθρεμπόριο» πετρελαίου

21:29

Υποχώρησε ο χρυσός από το ιστορικό υψηλό

21:19

FT: Ο Πούτιν προτείνει «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου - Δε θα διεκδικήσει περαιτέρω εδάφη

21:12

Χατζηδάκης: Μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και ανάπτυξη ωφελούν 2,5 εκατ. Έλληνες

21:03

Handelsblatt: Στάσιμη για 3η σερί χρονιά η γερμανική οικονομία - Μηδενική ανάπτυξη το 2025

21:02

Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα - Πού είναι αυξημένη η κίνηση

21:00

Γερμανία: Η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων - Ο ρόλος της σε ΕΕ και παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή

20:47

Ζελένσκι: «Έτοιμος» για απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία αφού επιτευχθεί εκεχειρία

20:34

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ξεκινάει στρατηγική αξιολόγηση της UNRWA

20:31

Μπρατάκος: Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και παραγωγικότητας με προσεκτική χρήση των διαθέσιμων πόρων

20:14

Μπέσεντ: Η εμπορική ένταση με την Κίνα θα αποκλιμακωθεί - Μη βιώσιμη η κατάσταση

20:12

Κάλας: Η Ρωσία προσπάθησε «να κερδίσει χρόνο» με την πασχαλινή εκεχειρία

20:05

Βατικανό: 135 καρδινάλιοι στο Κονκλάβιο που θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου

19:52

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τον βασιλιά Κάρολο στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου

19:39

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές χάρη στα «σήματα» για τον πληθωρισμό

19:35

Επικεφαλής οικονομολόγος ΔΝΤ: Ανάγκη επανασχεδιασμού του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος

19:22

Κικίλιας σε ΠΝΟ: Θα συνεργαστούμε με εντιμότητα προς όφελος της ναυτιλιακής κοινότητας