Οι δυνάμεις που ωθούν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικής διακυβέρνησης πρακτικές υπήρχαν εδώ και δεκαετίες στο προσκήνιο των τραπεζικών εργασιών αλλά ο χρηματοοικονομικός κλάδος ανέβασε πραγματικά ταχύτητες μόλις τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Blockchain αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό και χρησιμοποιείται πλέον από τον τραπεζικό κλάδο για να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο ESG.
Αν και τα κρυπτονομίσματα (bitcoin) αποτελούν την πιο γνωστή εφαρμογή του blockchain, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει άλλες χρήσεις που αφήνουν πολύ μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και είναι πιο άμεσα εφαρμόσιμες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων.
Το blockchain στην υπηρεσία του ESG
Το Blockchain - μια αποκεντρωμένη ροή δεδομένων, η οποία ενημερώνεται συνεχώς – προσφέρει ένα επίπεδο ακρίβειας και διαφάνειας που επιτρέπει την παρακολούθηση και την εξέταση της πολύπλοκης λειτουργίας περιβαλλοντικά ζωτικών τομέων όπως είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεδομένου ότι μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο το απόρρητο των πηγών δεδομένων με διαφάνεια πληροφοριών, τα εργαλεία blockchain παρέχουν στους διαχειριστές ESG την ευκαιρία να παράγουν τεκμηρίωση που πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις και να λαμβάνουν έγκαιρες αποφάσεις για τον καλύτερο τρόπο χρήσης πεπερασμένων πόρων.
Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το blockchain για να βελτιώσουν τις προσπάθειες ESG και να αντισταθμίσουν τα προβλήματα του αποτυπώματος άνθρακα:
Ακριβής αναφορά
Οι προσπάθειες για την επιβολή καλύτερων αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων βασίζονται εν μέρει στη συλλογή πληροφοριών ακριβείας σχετικά με τις τρέχουσες πρακτικές για την επίτευξη βελτιωμένων μελλοντικών αποτελεσμάτων, σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας προηγμένα μοντέλα. Η συλλογή δεδομένων μέσω του Blockchain παρέχει τόσο το εύρος όσο και το βάθος που είναι απαραίτητο για να γίνει κατανοητό πραγματικά τι συμβαίνει σε τεράστιους οικονομικούς τομείς που έχουν παγκόσμια εμβέλεια.
Με την εύκολη σύνδεση στο Internet of Things (IoT), οι λύσεις blockchain μπορούν να είναι «ενεργές» 24/7 σε κάθε ζώνη ώρας. Οι τυχόν δυσλειτουργίες μπορούν να εξακριβωθούν γρήγορα και η τυποποίηση τόσων δεδομένων που συλλέγονται από τόσα πολλά σημεία εισόδου μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τη βέλτιστη λειτουργία των προγραμμάτων ESG.
Ασφαλή δεδομένα
Τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης του Blockchain αποτρέπουν ένα πιθανό εκ των υστέρων «μαγείρεμα» των αριθμών, που σημαίνει ότι τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ασφαλή. Κάθε εγγραφή στο εικονικό βιβλίο είναι κρυπτογραφημένη. Δεδομένου ότι η παρακολούθηση της απόδοσης ESG θα πρέπει να βασίζεται σε αμετάβλητα δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων δεν μπορούν να τροποποιηθούν, το blockchain προσφέρει ένα μέσο που μπορεί να είναι πιο οικονομικό από τις παραδοσιακές μεθόδους αποθήκευσης δεδομένων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη φύλαξη των δεδομένων.
Διαφάνεια Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Μια πιο βιώσιμη, ενεργειακά αποδοτική αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στο κόστος μεταφοράς και τον ταυτόχρονο περιορισμό των εκπομπών άνθρακα που θα επέφερε ένα καλύτερα διαχειριζόμενο και πιο αποτελεσματικό σύστημα.
Με την τεχνολογία Blockchain, οι συναλλαγές σε κάθε βήμα της αλυσίδας εφοδιασμού μπορούν να καταγράφονται και να διανέμονται. Αυτό φέρνει ένα πρωτόγνωρο επίπεδο διαφάνειας και ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση αγαθών σε όλο τον κόσμο ενώ με τις αυτοματοποιημένες διεπαφές IoT, η συλλογή δεδομένων είναι απρόσκοπτη.
Αυτή η διαφάνεια καθιστά επίσης πιο εφικτή την παρακολούθηση της «ηθικής προμήθειας» σε βιομηχανίες που εδώ και καιρό αποτελούν πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές, όπως η συγκομιδή θαλασσινών. Τα προϊόντα μπορούν να παρακολουθούνται από νωρίς στον κύκλο παραγωγής και οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες στους τελικούς χρήστες πολύ πριν καν παραδοθούν, με το ταξίδι να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέσω blockchain.
Πιστώσεις άνθρακα
Από όταν εμφανίστηκε αρχικά ως μέρος του Πρωτοκόλλου του Κιότο των Ηνωμένων Εθνών του 1997, το εμπόριο των πιστώσεων άνθρακα ήταν ένα σύστημα που βοήθησε να αμβλυνθεί η καμπύλη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης (CDM) επιτρέπει στις χώρες που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία στροφής σε καθαρότερες πηγές ενέργειας να αντισταθμίσουν τις εκπομπές αγοράζοντας πιστώσεις που χρησιμοποιούνται για προσπάθειες μετριασμού αλλού, όπως η επέκταση των καταβόθρων άνθρακα ή η ενίσχυση της προστασίας των θαλάσσιων περιοχών.
Το Blockchain προσφέρει όμως και έναν αποτελεσματικό νέο τρόπο για την καλύτερη παρακολούθηση των αντισταθμίσεων άνθρακα, δημιουργώντας συστήματα παρακολούθησης που επιτρέπουν στους επενδυτές στη μία πλευρά του κόσμου να έχουν πρόσβαση σε επαληθευμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πιστώσεις τους στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Η συνεχής δημιουργία διαφανών περιβαλλοντικών αναφορών θα ενισχύσει τη δύναμη του CDM, το οποίο είναι ήδη ενσωματωμένο στα πρωτόκολλα ESG.
Χρηματοδότηση Καινοτομίας
Ομοίως, οι τεχνολογίες blockchain μπορούν να επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια σε πιο συμβατικά χρηματοοικονομικά προϊόντα με επίκεντρο το περιβάλλον, όπως τα πράσινα επενδυτικά κεφάλαια που πρέπει να παρακολουθούν την περιβαλλοντική απόδοση του χαρτοφυλακίου τους. Επιπλέον, οι τεχνολογίες κατανεμημένης λογιστικής παρουσιάζουν τη δυνατότητα γρήγορης απόκτησης επενδυτικών κεφαλαίων σε καινοτόμους τομείς, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες που συχνά εμποδίζονται όταν προσπαθούν να αυξήσουν τις προσπάθειες ESG με χρονοβόρα και δυσκίνητη διανομή μέσω παραδοσιακών τραπεζικών πρωτοκόλλων.
Με πληροφορίες από το Forbes
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.