Καθώς οι επενδύσεις σε κεφάλαια βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να αυξάνονται, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική καλούνται να συμμορφωθούν με μια σειρά από νέους κανονισμούς αναφορικά με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια (ESG).
Η Ευρώπη, για παράδειγμα, αυστηροποιεί τη νομοθεσία της για τη βιωσιμότητα και τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το ESG. Η Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD), η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, περιλαμβάνει την απαίτηση αναφοράς πληροφοριών βιωσιμότητας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Αειφορίας. Εκτιμάται ότι η νέα εντολή θα επηρεάσει περισσότερες από 50.000 μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη, καθώς και εταιρείες που εδρεύουν εκτός, αλλά έχουν θυγατρικές ή υποκαταστήματα εκεί.
Καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για μια εισροή νέων εντολών και κανονισμών αναφοράς ESG το 2023, υπάρχουν τρεις βασικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουν για να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές προκλήσεις.
Ο αρχικός αντίκτυπος αυτών των κανονιστικών αλλαγών θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να καταβάλλουν περισσότερες διαλειτουργικές προσπάθειες για να κατανοήσουν τι πρέπει να αλλάξει εσωτερικά για να ανταποκριθούν. Αυτό θα απαιτήσει από τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ομάδες με ρόλους βιωσιμότητας, από συντονιστές έως στελέχη C-level.
Οι επικεφαλής της βιωσιμότητας αναλαμβάνουν έναν ρόλο ιδιαίτερης βαρύτητας όσον αφορά στην επικοινωνία και τα οργανωτικά θέματα με στόχο να βοηθήσουν τον οργανισμό να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του ESG.
Δεύτερον, οι νέοι κανονισμοί ESG θα απαιτήσουν από τους οργανισμούς να προβούν σε πρόσθετες δαπάνες. Ωστόσο, για να είναι επιτυχείς οι πολιτικές βιωσιμότητας, πρέπει να διατεθεί ένας προϋπολογισμός, και αυτό θα απαιτήσει τη συμμετοχή του CFO για να πραγματοποιηθεί.
Η αιτιολόγηση των δαπανών μπορεί να είναι πειστική, ωστόσο πολλές από τις αλλαγές θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξοικονομήσουν χρήματα. Για παράδειγμα, η παράταση της διάρκειας ζωής των στοιχείων πληροφορικής θα έχει ως αποτέλεσμα την αγορά λιγότερων νέων υπολογιστών, σκληρών δίσκων και φορητών υπολογιστών κάθε χρόνο.
Τρίτον, δεδομένου ότι υπάρχει σαφής εντολή για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στους νέους κανονισμούς, η εταιρική στρατηγική πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Καθώς οι εταιρείες υπολογίζουν και επιδιώκουν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν λεπτομερώς την αλυσίδα εφοδιασμού τους για να διασφαλίσουν ότι οι συνεργάτες τους λειτουργούν με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας.