Ως τις πιο μαγικές ημέρες όλου του χρόνου αντιμετωπίζουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα μικρά παιδιά, περιμένοντας με μεγάλη λαχτάρα τα δώρα που θα λάβουν. Οι περισσότεροι γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, νονοί, θείοι αγοράζουν παιχνίδια για τα μικρά τους, προκειμένου να τους προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), η αγορά ενός παιδικού παιχνιδιού δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο μοιάζει. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή του παιχνιδιού που θα δωρίσουμε σε ένα παιδί είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα, χαρακτήρας του.
Παιχνίδια θεωρούνται τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ή που προορίζονται να χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο παιχνιδιού, από παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει - εθνική και ευρωπαϊκή - νομοθεσία που καθορίζει τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά.
- Τα παιχνίδια και τα μέρη τους, όπως και τα στηρίγματά τους, πρέπει να έχουν την απαιτούμενη αντοχή για να μη σπάζουν, να μην παραμορφώνονται και τραυματίζουν τα παιδιά.
- Οι ακμές, οι προεξοχές, τα σχοινιά, τα καλώδια και τα στηρίγματα δεν πρέπει να τραυματίζουν τα παιδιά, όταν έρχονται σε επαφή με αυτά, δηλαδή να μην είναι αιχμηρά.
- Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού. Δηλαδή δεν πρέπει να έχουν μακριά κορδόνια ή κομμάτια μικρότερα των 4,5 εκ., που αποσπώνται.
- Η συσκευασία των παιχνιδιών ή τα μέρη αυτής δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή ασφυξίας. Δηλαδή, οι διαστάσεις τους ή το σχήμα τους να είναι τέτοια που να μην χωρούν στο στόμα και να μην εγκλωβίζονται, σε αυτό.
- Τα παιχνίδια νερού πρέπει να εξασφαλίζουν πλευστότητα και στήριξη.
- Τα παιδικά αντισκοινάκια πρέπει να έχουν έξοδο που να ανοίγει εύκολα από μέσα.
- Τα παιχνίδια που παρέχουν δυνατότητα κίνησης πρέπει να διαθέτουν μηχανισμό φρένων, που επιτρέπει το σταμάτημα χωρίς κίνδυνο εκτίναξης.
- Τα παιχνίδια, που εκτοξεύονται (βέλη, μπαλάκια κ.λπ.), δεν πρέπει να προκαλούν τραυματισμό του χρήστη ή κάποιου τρίτου.
- Σε καμία επιφάνεια παιχνιδιού, που έχει πρόσβαση το παιδί, δεν πρέπει να αναπτύσσονται θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.
- Τα υγρά και τα αέρια που περιέχονται στα παιχνίδια δεν πρέπει να αναπτύσσουν θερμοκρασίες ή πιέσεις τέτοιες που να δημιουργούν διαρροές και να προκαλούν εγκαύματα ή τραυματισμούς.
- Οι θόρυβοι των παιχνιδιών δεν πρέπει να βλάπτουν την ακοή των παιδιών.
- Τα παιχνίδια δραστηριοτήτων δεν πρέπει να συνθλίβουν ή να παγιδεύουν μέρη του σώματος ή ρούχα των παιδιών, πρέπει να περιορίζουν τον κίνδυνο πτώσης, πρόσκρουσης και πνιγμού και να είναι κατασκευασμένα να αντέχουν βάρος ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που τα χρησιμοποιούν.
- Τα παιχνίδια δεν πρέπει να καίγονται αμέσως μόλις εκτεθούν σε φλόγα και να μην αρπάζουν εύκολα φωτιά. Σε περίπτωση που αναφλεγούν δεν πρέπει να διαδίδουν τη φλόγα γρήγορα.
- Τα παιχνίδια (εκτός από την κάψουλα επίκρουσης) δεν πρέπει να είναι εκρηκτικά.
- Τα χημικά παιχνίδια δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες, ή μείγματα που όταν αναμειχθούν μεταξύ τους ή με άλλες ουσίες μπορούν να εκραγούν ή να δημιουργήσουν εκρηκτικά μείγματα αερίων ή ατμών.
- Τα παιχνίδια δεν πρέπει να περιέχουν καμία από τις χημικές ουσίες που η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει.
- Τα οσφρητικά παιχνίδια, τα σετ καλλυντικών και τα παιχνίδια γεύσεων που περιέχουν αρωματικές ουσίες, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 3 ετών.
- Τα ηλεκτρικά παιχνίδια πρέπει να λειτουργούν με τάση μικρότερη των 24 V με συνεχές ρεύμα ή με το ισοδύναμό του εναλλασσόμενο.
- Τα μέρη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έρχονται σε επαφή με πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλώδιά τους πρέπει να είναι καλά μονωμένα.
- Τα ηλεκτρικά παιχνίδια πρέπει να παρέχουν προστασία από κίνδυνο πυρκαγιάς.
- Τα ηλεκτρικά παιχνίδια πρέπει να κατασκευάζονται, έτσι ώστε να περιορίζονται τυχόν ακτινοβολίες (π.χ. ηλεκτρομαγνητικές) από τη χρήση τους.
- Τα ηλεκτρικά παιχνίδια με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια, ακόμη και αν παρουσιάσουν βλάβη στο σύστημα ελέγχου.
- Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάσουν κανένα κίνδυνο τραυματισμού δέρματος ή ματιών, από λέιζερ ή άλλες ακτινοβολίες.
- Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις σωστές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λοιμώξεων, ασθενειών και μολύνσεων. Ειδικά τα πάνινα παιχνίδια για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, πρέπει να μπορούν να πλένονται εκτός εάν περιέχουν μηχανισμό.
Τι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι
1. Επειδή τα δείγματα παιχνιδιών στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές είναι ελάχιστα σε σχέση με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που κυκλοφορεί στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ενδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες των παιχνιδιών:
Ελέγχουμε αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο για να γνωρίζουμε την προέλευση του παιχνιδιού.
Τα παιχνίδια που αναφέρουν ότι προορίζονται για παιδιά άνω των τριών ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε για μικρότερα παιδιά ή όταν στο σπίτι υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.
2. Στα μαλακά παιχνίδια που αγοράζουμε, προσέχουμε:
Τις ενδείξεις για την ηλικία. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία στην ελληνική αγορά κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται για παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
3. Παιχνίδια με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά) κυκλοφορούν νόμιμα στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να έχουν τη δική τους συσκευασία. Επίσης, δεν επιτρέπεται το παιχνίδι να είναι ενσωματωμένο (κολλημένο), στο τρόφιμο και να πρέπει το παιδί να φάει το τρόφιμο για να πάρει το παιχνίδι. Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται στην Ευρώπη και τη χώρα μας κάθε χρόνο. Γι' αυτό: Προσέχουμε ιδιαίτερα τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας την ώρα που καταναλώνουν τέτοια βρώσιμα προϊόντα και παίζουν με τα παιχνίδια που βρίσκονται μέσα σ' αυτά.
4. Ελέγχουμε αν το παιχνίδι στη συσκευασία του φέρει την ένδειξη «CE». Σήμερα όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «CE», κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση αυτού του σήματος δε γίνεται, κατόπιν προληπτικών ελέγχων, από ανεξάρτητους φορείς, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που έχουν τεθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός ή κάποιος άλλος έχει ελέγξει τη συμμόρφωση του παιχνιδιού, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αν κάτι «πάει στραβά», αλλά, ίσως, πολύ αργά και αφού έχει προκληθεί ζημιά, σε κάποιο παιδί.
Τι πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία
Στη συσκευασία ή στο έντυπο που συνοδεύει τα παιχνίδια, πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω:
Αριθμός τύπου, παρτίδας, σειράς ή μοντέλου ή κάποιο άλλο στοιχείο, που επιτρέπει την ταυτοποίηση του παιχνιδιού,
Το όνομα, η εμπορική επωνυμία ή το σήμα, η διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου,
Η ένδειξη CE,
Η ηλικία του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο το παιχνίδι,
Πώς ανοίγουμε ένα παιχνίδι
Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία ως προς την αξιοπιστία του, τοποθετούμε το παιχνίδι ξανά στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε στον έμπορο.
Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως «να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου» και τις εφαρμόζουμε κατά γράμμα.
Διαβάζουμε με προσοχή τυχόν προειδοποιήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε απόλυτα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά μας παίζουν με παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες.
Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε λεπτομερώς στα παιδιά μας.
Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες που αφορούν στον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες σε περίπτωση παραπόνων.
Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Στρέφουμε την προσοχή του στους ενδεχόμενους κινδύνους εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς που πρέπει να αποφύγει.
Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο μετά τη χρήση του το τοποθετούμε σ' ένα χώρο απροσπέλαστο για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε όπως πρέπει, ή το πετάμε.
Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιχνίδι που έχει καταστεί επικίνδυνο στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο που αυτό μπορεί να το φτάσει.
Επιβλέπουμε το παιδί μας, την ώρα που παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.