Tip of the Day

Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

02-03-2025 | 09:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

Οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά, προμήθεια και συντήρηση των τροφίμων που καταναλώνουν την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δίνει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον χειρισμό τροφίμων που καταναλώνονται την συγκεκριμένη περίοδο.

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε:

- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

- Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα όταν τα βλέπουμε ολόκληρα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση. Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύδην, θα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

- Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.

-Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

- Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

- Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

-Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

- Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

- Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.

- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Το δημοφιλές σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς και προϊόντα με χαλβά, στη συσκευασία των οποίου πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. 'Αλλα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα είναι το τουρσί, ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ. Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ρούμπιο σε Λαβρόφ: «Είναι καιρός να τελειώσει ο παράλογος πόλεμος στην Ουκρανία»

23:45

Πορτογαλία: Χωρίς ρεύμα 5,5 εκατ. νοικοκυριά - Εντατικές προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

23:34

Σερβία: Οι φοιτητές διέκοψαν τον αποκλεισμό της δημόσιας τηλεόρασης στο Βελιγράδι

23:17

Ερυθρά Θάλασσα: Μαχητικό αεροσκάφος έπεσε από αμερικανικό αεροπλανοφόρο και βούλιαξε

23:11

Στασιμότητα στην Wall Street πριν τις ανακοινώσεις των Big Tech

22:56

Απώλειες 1,5% για το πετρέλαιο στη σκιά των εμπορικών εντάσεων

22:44

Intertech: Υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από CD - Media

22:40

Μακρόν: Τις επόμενες 10 ημέρες θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

22:25

Υπουργικό Συμβούλιο: Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στο επίκεντρο - Ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν

22:12

Συνεδρίαση BRICS με αντικείμενο την κοινή στάση απέναντι στους δασμούς Τραμπ

21:57

Ισραήλ: Παραιτείται ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών

21:50

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία - Στο 20% η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

21:40

Πρωτομαγιά: Τα έθιμα που παραμένουν ανέγγιχτα από τον χρόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

21:35

Υπ. Πολιτικής Προστασίας: Ως και 6 μήνες η διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

21:26

Λιβάνιος: Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

21:21

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για το μπλακ άουτ σε Πορτογαλία - Ισπανία

21:12

Επιστροφή στα κέρδη για τον χρυσό

21:02

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου για πολλές περιοχές - Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

21:00

Τραμπ για ΜΜΕ: Είναι άρρωστοι, γράφουν σχεδόν αποκλειστικά αρνητικά σε βάρος μου

20:56

ΕΛΑΣ: Μείωση 17,2% στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα τη διάρκεια του Πάσχα

20:45

QnR: «Άλμα» 46,6% στον τζίρο του 2024 - Στα 2,44 εκατ. ευρώ τα EBITDA

20:43

Ρεν: Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό

20:40

Ουκρανία σε Μόσχα: «Απαιτείται σωστή κατάπαυση του πυρός και όχι εκεχειρία για μια παρέλαση»

20:28

Theon: Αυξημένα τα έσοδα κατά 19,8% στο α' τρίμηνο

20:15

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 50 ετών η Wall Street στις πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο

20:01

Ουκρανία: Επιθυμεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό

19:58

Σάντσεθ: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για το μπλακάουτ - Κανονικά πληρωμές και ψηφιακές συναλλαγές

19:55

ΣΦΕΕ: Ο εμβολιασμός παιδιών έχει αποσοβήσει 289.000 κρούσματα και 266 θανάτους σε ετήσια βάση

19:43

Υεμένη: Οι Χούθι διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα

19:39

Loulis Food Ingredients: Άλμα 40% στα EBITDA το 2024 - Στα 7,17 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη