Η κυκλική οικονομία ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην οποία συμμετείχαν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Polygreen Ltd, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής, ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΝ, Δημήτρης Κονταξής, η γενική διευθύντρια της Coca Colla Hellas, Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς και ο Joe Papineschi, πρόεδρος της Euromia, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Κρεμλής μίλησε για την ιδέα της κυκλικής οικονομίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ. Η ιδέα αυτή στηρίζεται σε 3 πυλώνες: την πράσινη ανάπτυξη, την μπλε οικονομία αλλά και την ψηφιακή οικονομία, εξήγησε. Η πράσινη ανάπτυξη και η μπλε οικονομία είναι βασικά εργαλεία για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας. «Έτσι σε λίγο θα μιλάμε για κυκλική πράσινη ανάπτυξη, για κυκλική μπλε οικονομία και για κυκλική ψηφιακή οικονομία», διευκρίνισε. «Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και ήδη έχει παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για το νέο νόμο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, ενώ σύντομα ένα σχέδιο με μέτρα πρόληψης θα είναι διαθέσιμο», συμπλήρωσε.
O κ. Πολυχρονόπουλος χρησιμοποίησε αρχαία αποφθέγματα για να περιγράψει τις προτεραιότητες της εταιρίας του και πως αυτή βοηθά στην μετάβαση της κυκλικής οικονομίας, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η πράσινη ανάπτυξη, όπως την ξέρουμε σήμερα, απαιτεί να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και παραγωγοί και να μην σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους, να χρησιμοποιούμε μόνο ό,τι μας είναι απαραίτητο. Για τον λόγο αυτό, στην εταιρία Polygreen επενδύουμε πολύ στην εκπαίδευση, ώστε όλοι να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη σημασία της μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Με τη χρήση τεχνολογίας (σύντομα και crypto currencies) παρέχουμε λύσεις ώστε να βοηθήσουμε τόσο εταιρίες όσο και δήμους να επαναχρησιμοποιούν τα απορρίμματά τους. Τα απορρίμματα πρέπει να τα ανακυκλώνουμε και να τα ξαναχρησιμοποιούμε» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η εταιρία του θα χρησιμοποιήσει καλλιτέχνες και σχεδιαστές για να επαναφέρουν την ομορφιά του πλανήτη. «Το σύνθημά μας είναι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο».
Από την πλευρά της, η Αναργύρου Νίκολιτς τόνισε ότι η Coca-Cola είναι μία εταιρεία με σαφή προσήλωση στην εφαρμογή κανόνων για την βιώσιμη ανάπτυξη. Προσδιόρισε πως στόχος της εταιρίας είναι ένας κόσμος χωρίς απόβλητα. Μέχρι το έτος 2030, η εταιρία σκοπεύει κάθε τενεκεδάκι ή μπουκάλι που πωλείται να επαναχρησιμοποιείται, ενώ ήδη έχει υιοθετήσει πολιτική χρήσης 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών, ανέφερε. «Αντικαθιστούμε στις συσκευασίες μας το πλαστικό με χαρτί», και για τους σκοπό αυτό έχουμε ήδη εκπονήσει επενδυτικό πρόγραμμα 4 εκατομμυρίων ευρώ, επισήμανε.
Ο κ. Κονταξής είπε ότι αν επανασχεδιάσουμε τα προϊόντα μας, ώστε να είναι συμβατά με την κυκλική οικονομία, τότε υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για ανάπτυξη. «Το μέλλον είναι οι συνέργειες. Τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα και η ΣΕΠΑΝ έχει ήδη συνάψει συμφωνίες ώστε ότι δεν ανακυκλώνεται να μετατρέπεται σε καύσιμο, έτσι ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο. Οι συνέργειες είναι το μέλλον και μέσω αυτών θα επιτύχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη» ανέδειξε.
Ο κ. Papineschi είπε ότι πρέπει να ασχοληθούμε κυρίαρχα με τη διαχείριση απορριμμάτων από τη βιομηχανία των τροφίμων και συμπλήρωσε ότι πρέπει και να αποφεύγουμε τη δημιουργία απορριμμάτων αλλά και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε πιο ανθεκτικά υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. «Στην Ελλάδα αρκετά πράγματα είναι ακόμη που πρέπει να γίνουν, το ποσοστό ανακύκλωσης είναι χαμηλό, θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στην διαχείριση απορριμμάτων» ανέφερε και τόνισε ότι η χώρα μας θα είχε κέρδος αν λειτουργούσε ως μία τοπική κυκλική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφία και τη φύση της χώρας με τα νησιά της, ενώ ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει με τον νέο οδικό χάρτη που θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ