Με αφετηρία τη Χάλκη ξεκίνησε το «πρασίνισμα» των μικρών ελληνικών νησιών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με αφετηρία τη Χάλκη ξεκίνησε το «πρασίνισμα» των μικρών ελληνικών νησιών
Halki
«Σηκώθηκε η αυλαία» για την πρωτοβουλία GR-eco Ιslands.

«Σηκώθηκε η αυλαία» για την πρωτοβουλία GR-eco Ιslands, η οποία έχει στόχο να μετατρέψει τα μικρά νησιά σε «εστίες» πράσινης ανάπτυξης με τη Χάλκη να ανοίγει το δρόμο για μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες θα βασίζονται στη χρήση ΑΠΕ, την ενεργειακή απόδοση, την αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, την κινητικότητα μηδενικών ρύπων μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή με επιχειρήσεις του κλάδου των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης και των τηλεπικοινωνιών να ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους προκειμένου να αναπτύξουν έργα με στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το project προβλέπει τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με μέλη το δήμο Χάλκης και τα 200 νοικοκυριά του νησιού και θα βασιστεί στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Στα εκτιμώμενα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 2.576 τόνους σε ένα χρόνο (που αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές 617 συμβατικών αυτοκινήτων), η εξοικονόμηση 260.000 ευρώ (σε ένα χρόνο) από την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ποσόν το οποίο μπορεί να καλύψει το κόστος ενέργειας σε πάνω από 200 οικογένειας και η ενεργειακή εξοικονόμηση του φωτισμού με την εγκατάσταση λαμπτήρων τελευταίας τεχνολογίας.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη «μπαίνει μπροστά»

Ώθηση στο πράσινο project της Χάλκης δίνουν εταιρείες από τον ενεργειακό κλάδο οι οποίες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης συμβάλουν στη διαχείριση, τις υποδομές και την τεχνογνωσία για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και την κινητικότητα μηδενικών ρύπων. Οι εταιρείες ΔΕΗ, ΑKUO ENERGY GREECE και OMEXOM/VINCI ENERGIES θα συνδράμουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης, οι όμιλος Συγγελίδη/Citroen και ALD Automotive θα οδηγήσουν το νησί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και η Vodafone θα αναλάβει να αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνίες με καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές αιχμής. Πρόκειται για μία ελληνογαλλική συνεργασία όπου μεγάλες εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να θέσουν το θεμέλιο λίθο της πράσινης ανάπτυξης στα μικρά ελληνικά νησιά ενώ παράλληλα στέλνουν θετικά μηνύματα στην αγορά του εξωτερικού για ανάλογες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Θετικό μήνυμα για ενίσχυση των επενδύσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Akuo Energy Greece, θυγατρικής της Akuo Energy International, Κώστας Ανδριοσόπουλος, μιλώντας στο Insider.gr για το εγχείρημα αναφέρει σχετικά: «Η Akuo Energy έχοντας παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία και την πράσινη στρατηγική του ΥΠΕΝ και της ελληνικής κυβέρνησης επενδύοντας στη χώρα σε έναν πολλά υποσχόμενο τομέα. Η εταιρεία ήδη διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 1 GW σε φωτοβολταϊκά και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών κομίζοντας τη διεθνή εμπειρία της Akuo σε έργα και υβριδικά συστήματα σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές του εξωτερικού όπως είναι η Καραϊβική, ο Ειρηνικός, η Κορσική, οι ΗΠΑ, η Αφρική, η Ασία και η Κεντρική Ευρώπη».

Success stories στο εξωτερικό με «όχημα» τα συνεργατικά σχήματα

Εκτός ελληνικών συνόρων, ξεχωρίζουν επίσης κάποια πράσινα νησιά τα οποία άλλοτε από επιλογή και συχνά εξ ανάγκης (έλλειψη φυσικών πόρων, δαπανηρές εισαγωγές καυσίμων) έχουν στραφεί σε πιο βιώσιμες λύσεις. Σε πολλά μάλιστα από αυτά η διαχείριση γίνεται από συνεργατικά/συνεταιριστικά σχήματα που συστήνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, κάτι το οποίο θυμίζει εν μέρει τις δικές μας ενεργειακές κοινότητες.

Το νησί Έιγκ στη Σκωτία εδώ και 13 χρόνια καλύπτει το 95% των ενεργειακών του αναγκών από υδροηλεκτρική, ηλιακή και αιολική ενέργεια και η εταιρεία Eigg Electric, η οποία διαχειρίζεται την τροφοδοσία του νησιού, διευθύνεται από εκπαιδευμένους κατοίκους του νησιού.

Το δανέζικο νησί Σάμσε, με πληθυσμό 4.000 κατοίκους παράγει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια και οι κάτοικοι μέσω ενός ιδιότυπου συνεργατικού σχήματος διαχειρίζονται οι ίδιοι τις 20 τουρμπίνες που διαθέτει η περιοχή.

Το νησί Κίνγκ Άιλαντ στην Αυστραλία έχει συνάψει συνεργασία με την Hydro Tasmania, με απώτερο στόχο τη μείωση χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας στις τεχνολογίες εκτός δικτύου και ήδη το νησί έχει καταγράψει σημαντική μείωση των ρύπων ενώ οι επενδύσεις συνεχίζονται με την εγκατάσταση 200 ανεμογεννητριών, με τη βοήθεια του TasWind.

Όμως, αυτή η «πράσινη διαδρομή» δεν αφορά μόνο σε παρθένους προορισμούς. Η εξωτική Κούβα με τους 11 εκατομμύρια κατοίκους διαγράφει το δικό της success story στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το 2006, η Κούβα ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που πληρούσε τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης της WWF, τα οποία διαμορφώνονται από έναν συνδυασμό του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης ενός κράτους και του κατά κεφαλήν οικολογικού αποτυπώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Project Αστυπάλαια: Μια σπουδαία ιδέα γίνεται πράξη

Πρότυπο αειοφορίας η Αστυπάλαια για την «πράσινη» μετάβαση των επόμενων νησιών

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μειοδότης για τη μετατροπή του Αη Στράτη σε «πράσινο νησί»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider