Τι απαντά η... ενέργεια στα κριτήρια ESG

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι απαντά η... ενέργεια στα κριτήρια ESG
Η πραγματική κατάσταση των πράσινων funds είναι ουδέτερη και κυρίως αρνητική.

Οι υποεπενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και η αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ αποτελούν την πρώτη απάντηση του ενεργειακού κλάδου στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, αλλά μια πιο προσεκτική θεώρηση αναδεικνύει το πρόβλημα που κρύβεται πίσω από τα νούμερα.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι ενεργειακές μετοχές, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο έχει προσεγγίσει τα 84 δολάρια, τα κέρδη απέχουν πολύ από εκείνα που καταγράφονταν το 2014, όταν οι τιμές κινούνταν και πάλι σε αυτά τα επίπεδα. Ο Michael Shaoul, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Marketfield Asset Management, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV επεσήμανε ότι εν μέρει αυτό οφείλεται πιέσεις για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και στην τάσh να υποτιμώνται οι επενδύσεις αυτές σε σχέση με άλλους τομείς λόγω ακριβώς των επιταγών του ESG. Με το ήμισυ περίπου του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου να προέρχεται από δημόσιες εταιρείες, η επενδυτική φρενίτιδα σε κεφάλαια ESG «περιορίζει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Devin McDermott. Όμως παρ’ όλες τις απώλειες, στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, οι πέντε μεγάλες πετρελαϊκές προχωρούν με αργό ρυθμό προς την επίτευξη αυτών των στόχων και από αυτές, καλύτερη επίδοση δείχνουν οι ευρωπαϊκές καθώς δεσμεύονται από δικαστικές αποφάσεις.

Από την άλλη, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θεωρούνται «φιλικές» στους στόχους του ESG καθώς συνδέονται στενά με το πρώτο κριτήριο που αφορά στο περιβάλλον.

Ο κ. Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» ανέλυσε την περιβαλλοντική διάσταση και τη σύνδεσή της με τον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας ότι, ενώ θα περίμενε κανείς η αξιολόγηση να αφορά στο περιβάλλον, στην πραγματικότητα οι αξιολογήσεις αφορούν στο βαθμό που κινδυνεύει η οικονομία της εταιρείας λόγω διαφόρων παραγόντων και όχι των επιδόσεων σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά για τις ΑΠΕ, σημείωσε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει και την πρόκληση της εξάρτησης από τη μεταλλευτική βιομηχανία ενώ τον κλάδο «ακουμπά» έντονα και η κοινωνική διάσταση, η οποία δεν αξιολογείται επαρκώς.

Τα κριτήρια ESG, όπως σημείωσε ο κ. Δούκας, αποτελούν μια κοινή γλώσσα για τη βιώσιμη πρακτική με την Ευρώπη να αποτελεί την πρώτη ήπειρο που καταρτίζει ταξινομία με κριτήρια και τεχνικές αξιολογήσεις και με βάσει αυτά ξεκλειδώνουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας θα είναι μια κυρίαρχη τάση, όπως επεσήμανε και εταιρείες με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» όμως, ενώ οι πρωτοβουλίες για το ESG είναι ωραίες σε θεσμικό επίπεδο, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως σημείωσε ο κ. Δούκας.

Αναλύοντας περαιτέρω, επεσήμανε ότι την Ευρώπη που το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθούν 1,8 τρις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, από τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι τώρα για την οικονομική ανάκαμψη, μόλις το 10% κατέληξε σε πραγματικά βιώσιμες επενδύσεις.

Όσον αφορά στις επενδύσεις σε ESG, το ενδιαφέρον από τα funds είναι αυξημένο, το 80% αφορά στην Ευρώπη, όμως η πραγματική κατάσταση των πράσινων funds είναι ουδέτερη και κυρίως αρνητική, υπογράμμισε ο κ. Δούκας επικαλούμενος στοιχεία πρόσφατης μελέτης. Μάλιστα, οι εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας βρίσκονται προτελευταίες στην λίστα των αξιολογήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider